Tesznek érte vagy fütyülnek rá? – A fiatalok viszonya a környezetvédelemhez

Szerző: Szimpatika
A fiatalok rendkívül fontos feladatnak tartják a környezet védelmét – egy százfokú skálán 83 ponttal fejezik ki ezt a véleményüket –, s a közepesnél nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy óvják a körülöttük lévő világot – ezt az igyekezetüket 65 pontra értékelik.

Leginkább a villamosenergia hatékony fogyasztására figyelnek oda a fiatal felnőttek: 72 százalékuk lekapcsolja a villanyt egy helyiségben, ha ott senki nem tartózkodik, és 49 százalékuk energiatakarékos izzót vásárol.
Csak egy szűkebb csoportra jellemző a szelektív hulladékgyűjtés (43 százalékra) és a háztartási készülékek vásárlása esetén az energiabesorolás figyelembevétele (41 százalékra). A használt elemeket 27 százalékuk viszi el gyűjtőhelyre, a lejárt gyógyszereket még ennél is kisebb hányaduk, csupán 17 százalékuk – ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével.

A környezetvédelem a fiatal felnőttek minden rétegében nagyjából ugyanolyan mértékben fontos célkitűzés, de erőfeszítéseikben és a gyakorlati megvalósításban már jelentős eltérések mutatkoznak. A 15-25 éves korosztály összességében – egy százfokú skálán – 83 ponttal fejezte ki nagyfokú elkötelezettségét a környezet megóvása iránt. Nem csak elméletben tartják ezt lényeges feladatnak, de elmondásuk szerint tesznek is érte – ezt 65 ponttal jelzik. Az iskolázottság emelkedésével a környezetért tett egyre nagyobb erőfeszítésekről számoltak be a fiatalok: az alapfokú képzettségűek 60, az érettségizettek 68, a diplomások 72 pontra értékelték fáradozásaikat. A tizenévesek észrevehetően kevésbé törődnek a környezeti kérdésekkel, mint a huszonévesek (60, illetve 70 pont), a budapestiek és a vidékiek közvetlen miliőjükért lényegében ugyanannyit tesznek (68, illetve 64 pont).

Bármennyire is erősnek, a közepesnél nagyobb mérvűnek tartják a fiatal felnőttek a környezetért tett saját erőfeszítéseiket, konkrét cselekedeteikben ez kevéssé jelenik meg. A hat felsorolt lehetőség közül az árammal való takarékoskodás a legelterjedtebb: hozzátartozik az ifjú korosztály héttizedének mindennapi gyakorlatához. A többi környezetkímélő cselekvés már csak a kisebb részükre jellemző: a válaszadók fele figyel oda arra, hogy kis fogyasztású égőt vegyen és négytizede igyekszik energiatakarékos elektromos eszközöket vásárolni. A használaton kívüli termékek gyűjtőhelyre szállítása még nem igazán terjedt el a fiatalok körében: tízből hárman viszik el az elemeket, ketten a gyógyszereket a kijelölt pontokra. Bármilyen, környezetvédelemmel kapcsolatos konkrétumról van szó, az átlagosnál sokkal jellemzőbbek a közvetlen életközegük féltésén alapuló tettek a nőkre, mint a férfiakra; a diplomásokra és az érettségizettekre, mint az ennél alacsonyabb képzettségűekre; a nagyvárosiakra, mint a kistelepüléseken élőkre; a 20 év felettiekre, mint az annál fiatalabbakra; a párkapcsolatban élőkre, mint az egyedülállókra.


Forrás: (
www.ipsos.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!