Ezekkel a vitaminokkal javítható a termékenység

2014. 01. 29.
Szerző: Szimpatika
Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött. A párok 25-50 százalékánál már az első gyermek fogantatása is nehézségekbe ütközik. A meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet, és általában többtényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó.

A meddőség okai

„A fogantatás elmaradását tehát több tényező is befolyásolja, a leggyakoribb mégis elsősorban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethetők vissza” – magyarázza prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Az alábbi táblázat jól szemlélteti a fogantatás létrejöttét akadályozó betegségek gyakoriságát:

 

Hormonális zavarok (pl. az ivarmirigyek, az agyalapi mirigy vagy a pajzsmirigy betegségei, mellékvese-problémák)

30%

Gyulladásos immunológiai okok (pajzsmirigygyulladás)

20%

A peteérés zavarai

20%

Spermiumot, ondót érintő betegségek

20%

A petekürt átjárhatóságának zavara

10%


Tervezzen tudatosan!

Lényeges, hogy kb. 3 hónapot vesz igénybe, amíg az éretlen petesejtből (ún. oocitából) érett petesejt jön létre, és alkalmassá válik a megtermékenyülésre. Ezért is nagyon fontos már a megtermékenyülés előtti 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is jelentkezhetnek. Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor az alapvető hormonális és immunológiai, genetikai  vizsgálatok elvégzése, az életstílus módosítása, a megfelelő diéta betartása, továbbá egyes esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az anovuláció (amikor az ovulació nem következik be), a szabálytalan menstsruációs ciklusok – ezekben az esetekben a progeszteron-, a prolaktin- és a TSH-szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlenül szükséges.

Étrendi változtatások

Mindkét jövendő szülőnek figyelembe kell vennie a következőket, ugyanis a hormonális egyensúly felborulását a diétában levő hibák is okozhatják.

Melyek ezek?

Alkohol
Bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy napi öt pohár bor fogyasztása már 3-6 hónapon át is ártalmas hatású – közel felére csökkentette a megtermékenyülés valószínűségét. Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó!

Kávéfogyasztás
Napi 1 kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a  spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre is.

Cola, energiaitalok és más üdítők 
Káros hatásúak, ezeket is mellőzni kell az étrendből.

Dohányzás
Egyértelműen káros. A cigarettafogyasztással arányosan csökken a megtermékenyülés valószínűsége.

Xenoösztrogének
Az ún. xenoösztrogénekről ma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak és jelentőségük a „civilizációs”  hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért a szakirodalom „hormonális bombáknak” (Endocrine disrupting chemicals – EDC-anyagok) nevezte el őket. Ezek az anyagok hormonszerűen viselkednek és felborítják a hormonális egyensúlyt, illetve akár véglegesen is károsíthatják az endokrin szerveket.

A xenoösztrogének csoportjába tartoznak: alkilfenolok és származékaik, ftalátok, biszfenol-A és hasonló fenolok, PCB- (poliklórozott bifenilek) vegyületcsoport, lángfogók, PBDE-k, halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok), peszticidek, rovarirtók, gyógyszerek, fémek és fémtartalmú vegyületek.

A fentiek közül különösen fontosak a rovarirtók (DDT és származékaik), a ftalátok, amelyek megtalálhatók a PVC-ben (műanyag) és más műanyagokban és festékekben, ezért a 2008-tól az USA kongresszusa betiltotta ezek alkalmazását. A veszély óriási, mert az alapanyagokkal beleketülhetnek az ételeinkbe, de a mosogatószerekben éppen úgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumisüvegekben, játékok festékanyagában, samponokban, dezodorokban, arckémekben stb. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert nem, vagy csak nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak, és testsúlycsökkenés (fogyás) során bekerülnek a keringésbe és az anyagcsere felborulását, rákos daganatokat is okozhatnak (emlő-, prosztata-, bélrákok).

A természetes növényi anyagokban lévő hormonok (fitoösztrogének, pl. a szójatartalmú ételekben) szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart, mivel a szervezetben lebomlanak.

Fontos vitaminok és nyomelemek

Folsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavarral, a spina bifidával szemben). Ezért ezt már a terhesség előtt legalább 3 hónappal célszerű elkezdeni szedni.

B6- és B12-vitamin: a B6-vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Cink: mind a hormonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszómakárosodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű ezért az ételeiket cink bevitelével kiegészíteni.

Szelén: antioxidáns hatású nyomelem, alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhessség alatt a szelénszint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos továbbá, hogy a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is javítja.

Esszenciális zsírsavak: főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prosztaglandinok mennyiségét).

E-vitamin: szintén fontos antioxidáns.

C-vitamin: antioxidáns kapacitása révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől.

L-arginin: esszenciális aminosav, amelyből általában elegendő jut be a kiegyensúlyozott táplálkozással, de néha szükséges a bevitel növelése.
Fontos: akik hajlamosak a herpeszfertőzésre (szájon megjelenő és genitális formákra egyaránt) ne vigyenek be külön ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a betegség kiújulásának veszélyét!

L-karnitin: szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos; ez nem okoz herpeszveszélyt.

Növényi anyagok

A gyógynövények közül az Agnus Castusról (barátcserje) sikerült bizonyítani, hogy egyértelműen javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását és a termékenységet. A készítmény különösen hatásos, ha a sárgatestfázis megrövidült, a prolaktinszint emelkedett; növeli a progeszteron- ösztrogén arányt, csökkenti a fokozott vérzést. Fontos azonban tudni, hogy a kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie. Ez tehát nem egy olyan „csodaszer”, amelynek hatása mindenki számára egyformán, azonos dózisban és azonos módon alkalmazható a siker reményében.


Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!