Amikor a terhes nőre két orvos vigyáz

Szerző: Szimpatika
A szülés már önmagában sem egy veszélytelen vállalkozás, és ha az édesanya tudja magáról, hogy vérzékeny, természetes, hogy jobban aggódik. Pedig, ha ismert a betegsége, akkor nem kell tartania az esetleges szövődményektől, hiszen a véralvadási faktorok pótolhatók. A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Természetes, hogy a leendő anyuka tart a teherbe eséstől és a szüléstől, főleg, ha vérzékenységben szenved. Persze ilyenkor is bátran vállalhat gyereket, de lényeges, hogy gyanúra okot adó esetben még a terhesség előtt el kell mennie kivizsgálásra, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok.

Sokféle vérzékenység létezik, és különböző súlyosságúakat ismerünk: a leggyakoribb közülük a Von Willebrand-betegség.

Mivel jár a Willebrand-szindróma?

„A vérzékenység annyit jelent, hogy a vér megalvadásához szükséges fehérjék (alvadási faktorok) valamelyikének csökkent a mennyisége vagy az aktivitása, esetleg nem is termelődik a szervezetben. (Ez utóbbi esetben súlyos vérzékenységről beszélünk.) A Von Willebrand nevű alvadási faktor hiánya vagy csökkent működése hozza létre a vele azonos nevű betegséget. Ennek a fehérjének nagyon fontos a szerepe a véralvadásban, ugyanis a vérlemezkék és a VIII-as véralvadási faktor működésében is nagy szerepe van. Bár a leggyakoribb típusú vérzékenységről van szó, megnyugtató, hogy 80%-ban enyhe formájú” – tudjuk meg Szélessy doktornőtől, a Trombózisközpont hematológusától.

Bár sok esetben felderítetlen marad a probléma, azonban van néhány tünet, ami felhívja rá a figyelmet. Ilyen például a foghúzás után fellépő, sokáig tartó vérzés, az erős, elhúzódó menstruáció, illetve az ismétlődő orrvérzések. Sokan, ha tapasztalják is ezeket a tüneteket, mégsem fordulnak orvoshoz velük, pedig életüket nagyban megkönnyítené, ha kezelve lenne a betegségük, főleg, mivel az ebből adódó állandó vashiányos vérszegénységet is elkerülhetnék. A diagnózis vérvételből és laboratóriumi vizsgálatból könnyen felállítható.

Hogy befolyásolja a terhességet?

Az enyhe és a közepesen súlyos vérzékenység a terhességet nem befolyásolja, hisz a terhesség alatt a Willebrand-faktor mennyisége is megnövekszik, így gyakorlatilag eltűnik a vérzékenység.

Szüléskor azonban a mindenképpen kialakuló vérzés fokozódik, majd szülés után néhány nappal már újra alacsonyabb a kismama véralvadásifaktor-szintje, így ekkor ismételt vérzés alakulhat ki. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiderüljön az esetleges alvadási faktorok csökkent működése, mert a szüléskor és a gyermekágyban a megfelelő ellátást, kezelést csakis így lehet megkapni, és így kerülhetőek el a vérzéses szövődmények is.

Mire kell ügyelni?

Amennyiben a rokonságban bármilyen fajta vérzékenység előfordult, vagy felvetődött ennek a gyanúja, kérni kell a véralvadás-vizsgálatot. Fontos, hogy a kivizsgálás mindenképp előzze meg a gyermekvállalást!

Terhesség alatt természetes, hogy mindenki jobban figyeli saját magát és gyakran feleslegesen aggódik, így érdemes tudni, hogy vérzékeny kismama magzatja nincs nagyobb veszélyben, mint a nem vérzékeny kismamáé. Ma a véralvadási faktorokat már könnyen lehet pótolni, és a laboratóriumi vizsgálat is jól begyakorlott módszerekkel történik. A lényeg az orvosi utasítások betartása és az, hogy amennyiben panaszai vannak vagy netán vérzést észlel, azonnal jelezze orvosának! A vérzékeny kismamáknak nem csak rendszeres szülészeti kontrollra, de rendszeres hematológusorvosi gondozásra is szüksége van. Tehát őrá és babájára két orvosnak kell vigyáznia.


Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!