Fejtsük meg a hátfájás pontos okát!

2009. 09. 23.
Szerző: Szimpatika
Ha fáj a hátunk beveszünk rá tablettát, teszünk rá kenőcsöt, vagy megmasszíroztatjuk. Ez átmeneti enyhülést hozhat, de ne csodálkozzunk, ha a fájdalom visszatér. A derékfájásnak gyakran nem olyan kézenfekvő okai vannak. Okozhatja helytelen étkezés, rossz cipő és stressz is.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
A figyelmet általában arra fordítjuk, hogy a szerkezeti problémákat diagnosztizáljuk és kezeljük. A legtöbb más betegségtől eltérően azonban a kezelést az határozza meg, kit keres fel a beteg. Az általános orvos gyógyszert ír fel, vagy szakorvoshoz irányít. A gyógytornász gyógytornát ajánl, a csontkovács kézzel gyógyít vagy helyrerak. A masszőr masszíroz, és így tovább. Valamennyiük más képzésben részesült, nem ugyanazt a nyelvet beszélik.

A táplálkozás a derékfájásnak legkevésbé felismert eleme. Gyakran előfordul, hogy egy rossz mozdulatnak tulajdonítjuk a fájdalmat, holott azt akár reflux-betegség is okozhatja. A hormonok szerepe is fontos, a nők jól ismerik például a menstruációkor jelentkező derékfájást, és terhesség alatt sem csak a gyermek súlya okozza az anya derékfájását, miután már az első hónapokban is jelentkezhet. A megfelelő étrend itt is segíthet

A Stanford Egyetem kutatói szerint az érzelmi hozzáállás és a stressz szerepel az első helyen a hátfájás okai közt. Az első kérdés tehát az legyen: mi okozza a stresszt?

A közönséges derékfájásra a legjobb gyakorlat az egyszerű séta. A derékfájás általában fokozatosan alakul ki, és a fokozatos testmozgás tudja megszüntetni is.

Tévhit, hogy nem szabad lehajolni, az ún. „rossz mozdulat” általában csak az utolsó csepp a pohárban. Az sem igaz, hogy a derék- vagy hátfájás helye utal a problémára. Így a lábak helytelen, nem egyenletes terhelése is okozhat derékfájást. És az is tévhit, hogy a felülős gyakorlatok erősítik a hátizmokat, valójában ezzel többet lehet ártani, mint használni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!