Növeli-e egy hirtelen front a koraszülés veszélyét?

2014. 01. 30.
Szerző: Szimpatika
Magyarországon átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra, ami azt jelenti, hogy éves szinten körülbelül 10 000 csecsemő a vártnál hamarabb születik meg. A koraszülésnek számos oka lehet, de vajon az időjárási változások és a hirtelen jövő frontok növelik-e a koraszülés veszélyét?

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy az időjárás-ingadozással járó frontok hatással lehetnek a koraszülésre. Elsősorban a hirtelen érkező komolyabb hidegfrontok esetén figyeltük meg, hogy sok kismamánál a vártnál hamarabb megindulhat a szülés. Erre azonban nincs bizonyíték, csupán városi legenda” – mondta dr. Boross Gábor, a Péterfy Kórház Neonatológiai és csecsemőosztályának főorvosa.

A főorvos kitért arra is, hogy éves szinten megfigyelhető, hogy bizonyos időszakokban magasabb a születések és ezzel együtt a koraszülések száma is, míg az év más szakaszaiban jóval kevesebb gyermek születik, és ez a tendencia évről évre megismétlődik. „Karácsony környékén jellemzően magas a születések száma. Így volt ez a tavalyi évben is, így jelenleg sok olyan csecsemőt ápolunk a koraszülött osztályon, akik tavaly decemberben születtek. Februárban és márciusban pedig jellemzően kevesebb kisbaba születik. Azonban nincs bizonyítékunk arra, hogy mindez az időjárási körülményekkel lenne összefüggésben” – tette hozzá dr. Boross Gábor.

A koraszülésnek számos más, ismert oka van. Ilyen például az ikerterhesség, amelyeknél akár ötször olyan gyakori lehet a koraszülés aránya, mint az egygyermekes várandósság esetén. Ugyanakkor az anya bizonyos betegségei is növelik a koraszülés kockázatát: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a véralvadási zavarok vagy egyes hüvelyi fertőzések mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valakinél idő előtt meginduljon a szülés.

Vannak azonban olyan, tudományosan alátámasztott tények is, amelyek szerint a helyes életmóddal sokat lehet tenni a koraszülés kockázatának csökkentése érdekében. A stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a megfelelő orvosi ellátás hiánya ugyanis nagymértékben fokozza a koraszülés veszélyét, és ezek hatása minden bizonnyal jobban számít abban, hogy a szülés a vártnál hamarabb indul el, mint az időjárás és a hirtelen érkező frontok.

Forrás: wwws medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!