Új fogyókúrás őrület: a légzésdiéta

Szerző: Szimpatika
A legolcsóbb és a legforradalmibb diétás módszer látott nemrég napvilágot: mindössze csak lélegezni kell, és máris kezdenek olvadni a kilók. Miki Ryosuke diétaguru, korábban színész, összesen 44 kilogrammot „dobott le” magáról, és ehhez csak hét hétre volt szüksége. A diétáról a kodpiszkalo.blog.hu írt.

A diétás technikát Miki hosszú légzésnek nevezte el. A módszerre akkor jött rá, mikor hátfájásos problémákkal küszködött, amelyet légzéstechnikával akart csillapítani. Ekkor figyelte meg, hogy ezzel fogyni is lehet, majd továbbfejlesztette a metódust, amely a következőképpen néz ki: egy speciális pózt kell felvenni 3 másodperccel a belégzés előtt, és ha ez megtörtént, akkor jöhet a levegő 7 másodpercig tartó, erőteljes kifújása. Az ázsiai fogyókúrás szakember szerint a módszer hatékonysága annak tudható be, hogy a speciális légzéstechnikával szervezetünk több oxigént használ el, ami több zsír elégetését eredményezi. Amennyiben naponta 2–5 percen keresztül levegődiétázunk, Miki szerint könnyedén le lehet adni a fölösleges kilókat.

Mivel itt semmit nem kell beszedni a fogyás reményében, a módszer nem tartozik a kodpiszkalo.blog.hu által lefedett témák közé. Mégis, mivel érdekesnek tartom, hogy lassan már a puszta létezésünk is fogyasztó (vagy hizlaló?) hatású, röviden foglalkozunk ezzel a témával is.

Ryosuke módszere viszonylag új, igazán nagy nemzetközi publicitást 2013. augusztusának elejétől kapott, a Youtube-on is elérhető videóját is még csak néhány tízezren töltötték le. Épp ezért az interneten még nem találhatóak élménybeszámolók, pozitív vagy negatív tapasztalatokról szóló írások. Egy dolog biztos: a 7 hét alatti 44 kilós fogyás irreálisnak tűnik; ráadásul vajon hová tűnt a löttyedt bőr a hasról, ami egy lassabb tempójú fogyás esetén (szerencsés esetben, de sajnos nem mindig) „visszaalakul”?

Élettani szempontból az elmélet is eléggé sántít, mivel a be- és kilégzés technikájával a sejtszintű oxidáció mértékét, sebességét nem lehet befolyásolni. Amit biztosan el lehet érni, az az, hogy a túl gyors vagy túl mély levegővétellel (elég 1-2 percig) a vér pH-ja enyhén lúgosabbá válik, ettől szédülni kezdünk, súlyosabb esetben el is ájulhatunk. Ez a jelenség a respiratorikus alkalózis, ami semmiképpen nem fogyókúrás módszer.

Bármennyire is rossz hír, a fogyás alapvető titka mindmáig a bevitt és felhasznált kalória arányának megváltoztatása. Ez elérhető megfelelő étrenddel (hozzáértő dietetikus segítségével) vagy a fizikai aktivitás növelésével. Az ezen messze túlmutató „csodaszerek és -módszerek” általában vagy nem hatásosak, vagy, ha igen, veszélyeztethetik az egészségünket (pl. stimulánsok).

Ha ez a légzéses módszer mégis hatásos, szükségessé válhat néhány szakkönyv újraírása. Bár ennek nem adok túl nagy esélyt, mivel hetente születnek és merülnek el a mélyben hasonlóan „korszakalkotó” felfedezések.


Forrás: https://kodpiszkalo.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!