A terhesség alatti változatos étrend segíti az allergia megelőzését

2014. 01. 21.
Szerző: Szimpatika
Azokban a családokban, ahol egyik vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is magas a betegség kialakulásának kockázata. A megelőzésben azonban a várandósság alatti diétának nincs szerepe, sőt, inkább a változatos étrend segíti az allergia megelőzését, ahogyan ezt a JAMA Pediatrics decemberi számában közölt vizsgálat is igazolta.

Egyre több a mogyoróallergiás gyermek

A mogyoróallergiás betegek száma 1997 és 2010 között több mint háromszorosára emelkedett az Egyesült Államokban. Becslések szerint a gyermekek 1,4%-a érintett lehet. Mivel az első tünetek rendszerint már gyermekkorban, az adott allergénnek az étrendbe történő bevezetésekor megjelennek, ezért a kutatók vizsgálódásának célja a várandósság alatti mogyorófogyasztás és a gyermeknél jelentkező allergia közti kapcsolat feltérképezése volt.



Az allergológus véleménye

„Várandós betegeim részéről gyakran felmerül az a probléma, hogy érdemes-e az étrendben kerülni az allergén élelmiszereket. A diéta kérdése főként a közismerten allergén ételek kizárására irányul: hazánkban ez jellemzően a tejet, tojást, gabonaféléket jelenti – számolt be tapasztalatairól dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. – Egyértelműen állíthatjuk, hogy az ilyesfajta étrendi megszorításoknak csak abban az esetben van értelme, ha a kismama önmaga is igazoltan allergiás egyik vagy másik összetevőre, ekkor azonban feltehetően már a teherbe esés időpontja előtt is ezek elhagyásával étkezett. A növekvő magzat szempontjából a változatos étrend biztosíthatja az optimális feltételeket a fejlődéshez. Igyekezzünk tehát ezt szem előtt tartani, és az allergia megelőzésének céljából ne iktassunk ki feleslegesen élelmiszereket étrendünkből.”

A változatos étrend a lényeg

A mogyoróallergia tünetei valóban nagyon ijesztőek lehetnek, sok esetben életveszélyes állapot is kialakulhat a következtében. Érthető tehát, hogy a szülők szeretnék megelőzni gyermeküknél a betegség kialakulását, azonban a vizsgálatban részt vett 140 mogyoróallergiás gyermek esetében is beigazolódott, hogy a prevencióban a mogyoró fogyasztásának kerülése nem segít. Épp ellenkezőleg: a kutatók megfigyelései szerint az allergia kockázata azoknál a gyermekeknél volt a legalacsonyabb, ahol a kismama heti öt vagy ennél több alkalommal is fogyasztott mogyorót. A kutatók ezért azt ajánlják, hogy minden egészséges – nem mogyoróallergiás – kismama fogyasszon bátran a kérdéses élelmiszerből a várandósság időszakában. Az olajos magvak e típusa rendkívül jó fehérjeforrás, ezenkívül folsavban is gazdag, amely köztudottan fontos szerepet játszik a fejlődési rendellenességek megelőzésében.

Kis mennyiségű allergén rendszeres bevitele

„A fenti példa alapján az egyéb, potenciálisan allergizáló élelmiszerek várandósság alatti kerülése sem indokolt – hívja fel a figyelmet dr. Potecz Györgyi. – Kimutatott tény, hogy a tolerancia kialakulásában szerepe van a kis mennyiségű allergén rendszeres bejuttatásának, amit amúgy egy egészséges szervezetben a normális táplálkozással biztosítunk. A gyógyászatban is használjuk ezt a mechanizmust, mégpedig a specifikus immunterápia alkalmazásával. Ilyenkor a már kialakult allergia kezelésére (pl: poratka-, fűpollen-, parlagfű-) kicsiny, emelkedő dózisban juttatjuk a be a szervezetbe az allergént, és ezzel mintegy »átkapcsoljuk« az allergiás immunreakciót a normál, toleranciát jelentő formára.”

Forrás: www.allergiakozpont.hu



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!