Az idősek gyakran túl hiszékenyek

Szerző: Szimpatika
Számos vizsgálat utal arra, hogy az idősek, tagadhatatlan fizikai hanyatlásuk ellenére, általában vidámak; 50 éves kor után a többség – függetlenül a lakóhelyétől és az életkörülményeitől – jobban érzi magát, mint valaha.

Nem tudni biztosan, miért pozitívabb a középkorúak életszemlélete. Lehet, hogy az összegyűjtött bölcsesség teszi, vagy az élet és a vele járó bizonytalanságok elfogadása, de az is elképzelhető, hogy megváltozik az agy kémiája, ezért látja az idős ember félig telinek a poharat. Van azonban a pozitív gondolkodásnak egy hátulütője is: gyakran fordulhat túlzott optimizmusba, sőt hiszékenységbe.

Az idősebbekben több a bizalom, ezért sérülékenyebbek, sebezhetőbbek, jobban ki vannak téve a csalásnak, írják amerikai kutatók. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint az idősek kevésbé veszik észre az őszintétlenség, becstelenség jeleit. A kutatók idősebb (55-84) és fiatalabb (20-42) éveseknek arcképeket mutattak. A képek úgy voltak összeválogatva, hogy egy-egy arc megbízhatónak, semlegesnek vagy megbízhatatlannak tűnjék. Az idősebbek sokkal kevésbé ismerték fel a megbízhatatlanság jeleit, például az erőltetett mosolyt vagy a félre néző szempárt, így sokkal inkább sorolták be az ilyen arcokat a megbízhatók közé. Nem vettek tehát észre olyan jellemző jegyeket, amelyeket egyébként könnyen lehetett volna azonosítani.

A résztvevők agyáról a kép nézése közben készült MRI-felvételen látható volt, hogy az információ feldolgozásáért és a figyelmeztető jelek előállításáért felelős agyi terület csökkent aktivitást mutatott az idősebbek körében. Nem világos, hogy ez oka vagy következménye a nagyobb bizalmat mutató hozzáállásnak – mindenesetre, ha valaki elmúlt 65 éves, próbáljon meg egészségesen szkeptikus lenni. Jobb az óvatosság!

Forrás: https://www.orvosok.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!