Halálfélelem ellen

2014. 01. 13.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az elmúlt évtizedben négy neves amerikai orvosegyetemen is végeztek klinikai kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a közeli halállal szembenézők szorongását, depresszióját és fizikai, lelki fájdalmait hatékonyan csökkenteni. Az eredmények biztatóak: a haldoklás időszaka a legtöbb páciens számára értelemmel teli, minőségi életszakasszá vált.

Mint Charles Grob a 2011-ben megjelent, az interneten szabadon olvasható tanulmányban megjegyzi: az elmúlt években egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a közeli véggel szembenézők és családtagjaik, barátaik által gyakran megtapasztalt pszichológiai, spirituális és egzisztenciális krízissel a szakmának sokkal szakszerűbben és hatékonyabban kellene foglalkoznia. Ezt alátámasztandó, Grob idézi többek között H. M. Cochinov áttekintő tanulmányát, amely feldolgozza azokat a szakirodalmi publikációkat, amelyek a következő témákról szólnak: az életet veszélyeztető állapotok során jelentkező pszichológiai kérdések, a palliatív gondozás során jelentkező családi problémák, az élet végi gondozást nyújtó egészségügyi szakemberek által tapasztalt pszichológiai kihívások, valamint a haldoklók által tapasztalt depresszió és szorongás. Az áttekintés végén Cochinov leszögezi: „Bár a pszichiátria hatalmas utat tett meg, és egyre jobban tudja az embereket támogatni életük során, jelenléte az élet végi problémák enyhítésében éppen hogy csak elkezdődött.”

Mindazonáltal a helyzet biztató: napjainkban négy kutatócsoport is foglalkozik a haldoklók félelmeinek pszichedelikus pszichoterápia általi csökkentésével, megszüntetésével (ebből három psilocybint, egy pedig MDMA-t használ a pszichoterápia hatékonyságának fokozására, a speciális hatások kiváltásának elősegítésére). Charles Grob és munkatársainak az UCLA-n végzett munkáján kívül ezzel a témával foglalkozik Roland Griffiths és csapata a Johns Hopkins Egyetemen, Stephen Ross és munkatársai a New York Egyetemen, valamint John Halpern és csapata a Harvardon.

A halálfélelem ellen a múlt században

A halál közeledtével az emberek gyakran kezdenek belső utazásba, hogy áttekintsék a létezés nagy kérdéseit, az élet és a halál értelmét. Mindebből az következik, hogy az orvosoknak az egész személyiséget kell figyelembe venniük, amikor végstádiumú betegekkel foglalkoznak, és tisztában kell lenniük azzal, hogy a spirituális dimenzió a haldoklás folyamatának szerves része. Mindenki, aki a halállal néz szembe, arra vágyik, hogy életének célja és értelme legyen, ezért az orvosok kötelessége, hogy támogassák a betegeket a spirituális kérdésekkel való szembenézésben, és ezáltal hozzásegítsék őket ahhoz, hogy békében haljanak meg.

A modern időkben először egy gyermekorvosnő jött rá arra, hogy a pszichedelikus hatóanyagok hasznosak lehetnek a gyógyíthatatlan betegségben haldoklók terápiájában. Sokéves etnomikológiai tanulmányok után Valentina Pavlovna Wasson és férje, Gordon Wasson tanulmányúton vett részt Mexikóban, és felfedezték, hogy az őslakos indiánok pszichedelikus hatóanyag-tartalmú gombákat használó gyógyító hagyománya nem veszett ki teljesen (a 16. századtól kezdődően a spanyol inkvizíció tiltotta az elfoglalt amerikai területeken a bennszülöttek spirituális, gyógyító praxisát, és irtotta az azt gyakorlókat). Miután a Wasson-házaspár részt vehetett egy pszichedelikus gyógyító szertartásban, amit a mazatec sámánnő, Maria Sabina tartott, Valentina Pavlovna rájött, hogy ha sikerül a gomba pszichedelikus hatóanyagát izolálni, akkor az alapvető eszköz lehet az emberi psziché működésének feltárásában, és minden bizonnyal hasznos lehet az addikció, a mentális betegségek gyógyításában és a haldoklók szenvedésének enyhítésében. A gomba főbb hatóanyagait, többek között a psilocybint később Albert Hofmann, az LSD-t felfedező svájci vegyész izolálta.

Ezt követően a haldokló rákbetegek fájdalmainak pszichedelikus terápia révén történő enyhítésében az úttörő szerep Eric Kast chicagói aneszteziológusé volt, aki vizsgálataiban az 1960-as években többek között megállapította, hogy az LSD hatékonyabban és sokkal hosszabb ideig (több napig, szemben a néhány órával) csökkenti a haldoklók fizikai fájdalmát, mint a hydromorphone vagy a meperidine, így csökken a narkotikus medikáció iránti igény is. Kast azt is kimutatta, hogy a fizikai fájdalom csökkenésén túl a betegek depressziója is enyhült, javult az alvásuk és csökkent a halálfélelmük.

A jelenkori kutatás

A pszichedelikus terápia alkalmazásának következő lépcsője a Marylandi Orvosegyetem pszichiátriai kutatóintézetéhez fűződik, ahol 1965 és az 1970-es évek eleje között Walter Pahnke és Stanislav Grof vezetésével LSD-asszisztált pszichoterápiával kezelték a rákbeteg haldoklókat. Pahnke beszámolója szerint a kezeltek kétharmada esetében történt jelentős javulás (csökkent a depresszió, a szorongás és a halálfélelem), és a legdrámaibb hatás mindig akkor következett be, ha a pácienseknek misztikus élményben volt részük (egyéb kutatások bizonyították, hogy megfelelő körülmények között a pszichedelikus szerek a misztikus élmény potens katalizátorai).

Mint Pahnke írja: „Megnövekedett bennük a derű, békesség és nyugalom érzése. A legdöbbenetesebb az volt, hogy csökkent bennük a halálfélelem. Úgy tűnik, hogy a misztikus élmény kinyit egy egyébként nehezen hozzáférhető ajtót az emberi tudatban, és olyan biztonságélményt ad, ami még a halált is transzcendálja. Így a páciens képes arra, hogy pszichés energiáit, amelyek eddig a halálfélelemhez és a jövő miatti aggodalomhoz láncolták, felszabadítsa és arra használja, hogy értelmesen vegyen részt a jelenben. Most már képes arra figyelni, ami az itt és most-ban a legfontosabb. Ez az attitűdváltozás a haldokló körüli többi emberre is befolyással van. Az interperszonális közelség mélysége és intenzitása annyira megnő, hogy lehetővé teszi az őszinteséget és a bátorságot, és a szituáció teljes elfogadását (idézi Charles Grob a Psychedelic Medicine című összefoglaló műben).

A magyarul is hozzáférhető, LSD pszichoterápia című könyvben Stanislav Grof részletesen beszámol a haldoklókkal kapcsolatos munkáról, és ő is megjegyzi, hogy a legdöbbenetesebb és legmeglepőbb az az eredményük volt, miszerint megváltozik a betegek halállal kapcsolatos koncepciója és a haldokláshoz fűződő attitűdje.

Egómentes állapot a fizikai halál előtt

Mint Charles Grob írja: a spiritualitás, az élet értelmének megtalálása, az életesemények jelentésének megértése, amit a pszichedelikus pszichoterápia akár egyetlen pszichedelikus élmény révén adhat, alapvető egzisztenciális erőforrássá válik, ami segít a páciensnek abban, hogy kibéküljön a múltjával, megértse a jelenét, és elfogadja a bizonytalan jövőt. Nincs nagyobb egzisztenciális krízis, mint a haldoklás, és mint Victor Frankl, az auschwitzi koncentrációs tábort túlélt pszichiáter hangsúlyozza, az egzisztenciális krízist feloldó jelentést, értelmet az élet utolsó pillanatáig, az utolsó leheletig lehet találni. Az értelem meglelése az élet végén azt a célt szolgálja, hogy ezáltal a szorongás, kétségbeesés és reménytelenség transzformálódik, az illető képessé válik arra, hogy új módon szemlélje a saját magához és másokhoz fűződő kapcsolatát, és elérje az érzelmi és spirituális jóllét állapotát. A pszichedelikumok hatása alatt (megfelelő körülmények esetén) az egyének túllépnek azon, hogy elsődlegesen a testükkel azonosítsák magukat, és megtapasztalhatják az egómentes állapotot a fizikai halál előtt. Új látásmóddal térnek vissza a „hétköznapi” tudatállapotba, és elfogadják az élet állandó változását. Az elkerülhetetlennel való megbékélés drasztikusan megváltoztatja a hozzáállásukat a maradék időhöz, megszűnik a pánik, a félelem és a fájdalom, ami korábban betöltötte tudatukat. A pszichedelikus misztikus élmény felkészíti őket arra, hogy kíváncsian álljanak szemtől szembe a halállal.


forrás: Dr. Kazai Anita, https://www.medicalonline.hu

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
1190
Aktív eset:
1001
Gyógyult:
112
Elhunyt:
77
Karanténban:
16006
Mintavétel:
29948
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.10. 07:02

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el