Bizonyítottan lassítja az öregedést a vörösborban lévő hatóanyag

2014. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
Tudósok olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, mellyel elérhetővé válhatna, hogy az ember akár 150 évig is éljen. Az új gyógyszerek lényegében a vörösborban megtalálható, rezveratrol nevű anyag szintetikus változatai. Erről az anyagról úgy gondolják, hogy a SIRT1 nevű fehérje aktivitásának felerősítése révén öregedésgátló hatású.

Az új gyógyszereket olyan betegeken tesztelik, akik rákban, cukorbetegségben vagy valamilyen szívbetegségben szenvednek. Mind a 117 gyógyszert egyetlen öregedésgátló enzimen tesztelik. David Sinclair genetikaprofesszor, a Harvard Egyetem munkatársa elmondta, hogy míg ezek a gyógyszerek egy betegség kezelésére valók, közben húsz másik ellen is védelmet nyújtanak; összességében pedig lelassítják az öregedést.

A célenzim a SIRT1, amely természetes úton kalóriamegvonással és testmozgással is működésbe hozható, valamint a vörösborban levő rezveratrol is képes aktivizálni, ám a szintetikus aktivátorok ennél sokkal hatásosabbak. Sinclair professzor elmondta, hogy gyógyszereik a diéta és a mozgás előnyeit ötvözik, ám a testsúlyra nincs befolyásuk.

A gyógyszereket már tesztelték kettes típusú cukorbetegeken és a pikkelysömörrel küzdőkön, és mindkét esetben ígéretes eredmények születtek. Egérkísérletek során már azt is kimutatták, hogy azok a túlsúlyos rágcsálók, akik szintetikus rezveratrolt kaptak, kétszer messzebbre tudtak futni és 15 százalékkal tovább éltek, mint vékony társaik.

Sinclair professzor úgy véli, hamarosan ki fog derülni, hogy az öregedés mégsem visszafordíthatatlan folyamat, és akár 150 évig is vígan élhetünk, ám ehhez még számos további kutatásra lesz szükség.


forrás:
https://diabetika.info/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!