A petefészek „újraébresztésére” dolgoztak ki eljárást

Szerző: Szimpatika
Amerikai és japán kutatók eljárást dolgoztak ki korán meddővé vált nők petefészkének „újraébresztésére” – az új technológia alkalmazása nyomán megszületett az első gyermek, és újabb baba érkezését várják.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányban bemutatott IVA – lombikban történő aktiválás – nevű eljárás során a szakemberek eltávolították a meddővé vált nő petefészkét vagy annak egy részét, ezt követően laboratóriumi körülmények között „felébresztették” benne az alvó tüszőket, majd visszaültették a méhkürt közelébe. Ezt követően hormonterápiával stimulálták a petefészket arra, hogy meginduljon a petesejttermelés.

A kaliforniai Stanford Egyetem és a kavaszaki St. Marianna Egyetem kutatói az új eljárásba 27 nőt vontak be, akiknél 30 éves kor körül lépett fel a korai petefészek-elégtelenség állapota, amelyet korai menopauzának is szoktak nevezni. A nők átlagosan 37 évesek voltak, és már hat éve nem menstruáltak.

A kutatók az eltávolított petefészkekben vagy azok darabjaiban kicsiny hátramaradt tüszőket találtak, amelyek 13 nő esetében korai petesejteket tartalmaztak. A laboratóriumi körülmények között alkalmazott kezelés nyomán nyolc nő esetében tüszőnövekedést tapasztaltak, és végül öt nőnél kifejlett petesejt alakult ki. Ezeket eltávolították és lombikban megtermékenyítették a partnereik spermájával. Az így létrejött embriót lefagyasztották, majd visszaültették a méhkürt közelébe – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. Azóta egy nő egészséges fiúnak adott életet, egy másik pedig terhes.

A korai petefészek-elégtelenség esetében a petefészek 40 éves kor előtt veszti el normális működőképességét. A két petefészek ilyenkor elégtelenül működik, nem termelnek elegendő női hormont (ösztrogéneket), ami csökkent termékenységet, és bizonyos szerveknél korai öregedést jelent. A nők hozzávetőleg egy százalékánál alakul ki korai petefészek-elégtelenség.

Aaron Hsueh, a Stanford Egyetem professzora a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy az eljárást még tökéletesíteni kell ahhoz, hogy megtalálják a lehető legjobb módot, de becslésünk szerint ez a módszer a nők 25-30 százalékának nyújthat segítséget. „Úgy gondoljuk, hogy a meddőség két másik változatának kezelésében is segítséget nyújthat. A kemoterápiában és sugárkezelésben részesült egykori rákbetegek, valamint a 40-45 év közötti nők esetében, akiknek rendszertelen a menstruációjuk. Ha találunk tüszőket, van esély arra, hogy ezzel az eljárással segítsünk” – tette hozzá.

A nők egy-egy petefészkében több százezer tüsző van, ám számuk az életkorral csökken, mert egy részük tönkremegy. A tüszők közül négyhetente általában csak egy érik meg, alkalmassá válva a megtermékenyülésre.

2010-ben Hsueh professzor egy tanulmányban már bemutatta, hogy a PTEN-fehérje blokkolásával egereknél és emberi petefészek esetében lehetővé válik az alvó tüszők felélesztése növekvő petesejtekké.

 

forrás. https://nepszava.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!