Marihuánatabletta fájdalomcsillapításra

2014. 01. 06.
Szerző: Szimpatika
A tablettába zárt marihuána-hatóanyag éppen olyan hatékony fájdalomcsillapító lehet, mint a cigaretta formájában bevitt THC, sőt tovább tart a hatása, és nem idéz elő túlzott mértékű dezorientációt.

Az orvosi marihuána jelenleg az Amerikai Egyesült Államok 18 államában és Washington egy részében legális. Kérdőíves kutatások szerint többnyire fájdalomcsillapításra alkalmazzák a szakértők, a vizsgálatok szerint vegyes eredménnyel. Egyes vélemények alapján éppen olyan hatékony, mint a kodeinhez hasonló enyhe opiátok, míg mások úgy vélik, erősebbé teszi a panaszokat.

A kérdés tisztázására a New York-i Szerhasználati Kutatóközpont munkatársai szembeállították az elszívott és a tabletta formában – azaz dronabinolként – adagolt tetrahidrocannabinol hatását. Az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) által regisztrált dronabinolt 1985 óta használják rákos és AIDS-es betegek émelygésének és étvágycsökkenésének csillapítására.

Az öt részből álló kísérletsorozat idején a páciensek kaptak egy kapszulát, majd 45 perccel később elszívtak egy cigarettát. A kapszulák vagy placebót tartalmaztak, vagy pedig 10 vagy 20 milligramm dronabinolt. A cigarettákat az Egyesült Államok Szerhasználati Intézete készítette standardizált THC-tartalommal, illetve anélkül. Egyik beteg sem kapott kettős adagot, és a résztvevők nem tudták, melyik csoportba tartoznak. A kísérletsorozat egyes részei között legalább két nap telt el, és a résztvevőket arra utasították, hogy ne dohányozzanak a vizsgálat előtti éjszakán.

A kísérletek során a résztvevőknek kevéssel fagypont feletti hőmérsékletű vízbe kellett tenniük a kezüket. A szakértők mérték, hogy mennyi idő múlva jelentkezett náluk fájdalomérzet, illetve mennyi ideig voltak képesek elviselni azt, mielőtt kirántották volna kezüket a vízből. A betegek kérdésekre is válaszoltak, például arra, hogy milyen intenzív volt a fájdalom, vagy mennyire érezték magukat dezorientáltnak. Az eredményekből kiderült, hogy a tabletták éppen olyan hatékonyak voltak fájdalomcsillapításra, mint a cigaretta. A legerősebb hatóanyag-tartalomnak köszönhetően átlagosan 12-13 másodperccel hosszabbodott a résztvevők fájdalomtűrése, amikor hideg vízbe nyúltak, azokéhoz képest, akik placebót kaptak. Maguk a résztvevők is alacsonyabb mértékű fájdalomérzetről számoltak be a cigaretta és a legnagyobb dózisú tabletta után.

A két beviteli módszer közötti legnagyobb különbség a hatás hosszában és a dezorientációs érzet meglétében mutatkozott. A cigaretta hatása az elszívás után 15 perccel érte el a csúcspontját, és relatíve gyorsan elmúlt. A tabletták később kezdtek hatni, de 3-4 órán keresztül érződött a fájdalomcsillapító hatás. A tabletta emellett enyhébb dezorientációt eredményezett, mint a cigaretta.

„Krónikus fájdalom esetén napi több füstölésre van szükség a cigaretta használatával, és ez nem mindenki számára örvendetes” – magyarázta Ziva Cooper professzor, a Kolumbia Egyetem neurobiológusa, aki hozzátette: a dohányzás útján történő bevitel a tüdőrák kockázatát is növelheti.

A tabletta használata körülbelül 156 000 forintnak megfelelő összegbe kerülne, ami az előnyöket mérlegelve alig haladja meg a napi két szál cigaretta 118 000 forintos költségét. A kísérlet eredményei a Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban jelentek meg.


forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!