Csomagoljunk ésszel!

2013. 12. 30.
Szerző: Kovács Zsuzsanna
Mindennapi életünk ma már elképzelhetetlen lenne papír nélkül. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan használjuk és kezeljük ezt az anyagot, a lehető legcsekélyebb terhelést róva környezetünkre.

A gyártók számos logóval látják el papírból készült termékeiket, de ezek között sokszor nehéz eligazodni. Augusztusi számunkban Diófási Orsolya, környezetmenedzsment-szaktanácsadó, a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette meg velünk az ökocímkéket, most is hozzá fordultunk, papírügyben.

Hogyan különböztethetjük meg a „zöld” papírt a környezetre ártalmastól?

A hulladékpapírból, illetve fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagból, csökkentett energiafelhasználással és minimális károsanyag-kibocsátással előállított papírárura a gyártók elnyerhetik az illetékes szervezetektől a Környezetbarát Termék minősítést. Az ilyen papírtermékeken, csomagolóanyagokon gyakran láthatjuk az FSC és a PEFC feliratú ökocímkéket, melyek a fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagokat jelölik.

Sok embernek fenntartása van ezekkel a papírokkal szemben, mert azt hiszik, gyengébb minőségűek. Pedig ez a magazin, amit most az olvasó a kezében tart, szintén újrahasznosított, FSC-tanúsított papírból készült.

Igen, sokan azt gondolják, hogy a környezetbarát papír csak barna lehet. Ez nem így van, hiszen a termék készülhet primer rostokból, és így a legtöbb esetben a színe fehér. Ezért van gazdaságilag is versenyképes, környezetbarát alternatívája az oly sokat emlegetett barna újrapapírnak.

Mi a különbség a környezetbarát papírok csomagolásán feltüntetett zöld logók között?

Hazánkban a környezetbarát háztartás-higiéniai, illetve az irodai papírtermékek a magyar Környezetbarát Termék védjeggyel és az Európai Unió EU-Margaréta ökocímkéjével tanúsíthatók. Ezek a papírtermékek készülhetnek teljes mértékben, vagy csak részben lakossági felhasználóktól visszagyűjtött újrahasznosított papírból. A színük lehet barna, de akár fehér is. Számos klórmentes technológia is ismert már. A csomagolásokon a TCF, vagyis teljesen klórmentes jelölés is ezt bizonyítja.

Az EU ökocímkéjének papírtermékekre vonatkozó legfontosabb kritériumai meghatározzák a vízbe és talajba történő kibocsátások és a CO2-kibocsátás határértékeit, előírják a felhasznált alapanyagok származását és összetételét, illetve tiltják a veszélyes anyagok használatát.



Ebben a termékkategóriában találkozhatunk még a skandináv Északi Hattyú és a német Kék Angyal ökocímkékkel is. Egy hagyományos technológiával előállított irodai papírral szemben, az ökocímkés papírok használatával 53 százalékos CO2-kibocsátás-csökkenést érhetünk el.

Mi, magyarok, mennyire figyelünk a környezetet kímélő anyagok vásárlására?

Pontos adatok nincsenek, de tény, hogy karácsonykor mindenkivel „elszalad a ló”, és sajnos a környezettudatosság nem az elsődleges szempont a csomagolópapírok kiválasztásánál. De a trend egyre javul, és ha nem is vásárol mindenki környezetbarát csomagolópapírt, arra azért számíthatunk, hogy amint a díszcsomagolás hulladékká válik, szelektíven fogják gyűjteni az emberek, és nem az ünnepi vacsora maradékai között landol a kukában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!