Milyen alkoholt fogyaszthat, aki érzékeny a hisztaminra?

Szerző: Szimpatika
A közelgő ünnepi időszakban az is elfogyaszt néhány pohárral, aki év közben csak ritkán iszik alkoholt. A kulináris élvezeteken túl egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk majd a karácsonyi menü mellé vagy az újévi koccintáshoz. Néhány alkoholfajta hisztamintartalma ugyanis kifejezetten magas, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

Fejfájás, kiütés, hasmenés

„A hisztaminintolerancia kiváltó oka a diamino-oxidáz nevű enzim csökkent termelődése a szervezetben. A hisztamin lebontását végző enzim hiányában a beteg, hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalhatja: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet – sorolja a jellegzetes panaszokat dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa. – A vörösbor hisztamintartalma igen magas, emellett az alkoholos italok többsége fokozza a szervezet hisztamintermelését, így ezek igen gyakran járulnak hozzá a tünetek megjelenéséhez az arra érzékenyeknél.”



Válassza inkább a fehéret!

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német Der Hautarzt c. folyóirat egy régebbi,  1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.  A kutatás során 52 fajta bor (vörös-, fehér- és a pezsgő) és 17 féle sör hisztaminértékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztaminszint a vörösborok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamintartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehérbor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).

Nemcsak az alkohol tartalmaz hisztamint

Hisztaminintolerancia esetén az absztinencia sem jelent panaszmentességet, az alkoholos italok mellett ugyanis léteznek egyéb, kifejezetten magas hisztamintartalmú ételek is, például a sajtok – különösen a camembert, brie, gruyère, cheddar, rokfort, parmezán –, a sörélesztő, a kagyló, a halak többsége és így a halkonzervek is. Ezenkívül a paradicsom – különösen a konzerv-, a paradicsompüré, a ketchup – a spenót, a csirke-, sertés- és marhahús, a kolbász és a sonka (különösen a szárított termékek). A csokoládé, a fermentált szójatermékek, szójaszósz, minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamintermelését fokozzák. Ilyen a nyers tojásfehérje, a kagyló, az eper, a paradicsom, a hal, a csokoládé és az ananász. Panaszok esetén, amennyiben az allergiát kizárták és hisztaminintolerancia gyanúja megalapozottnak tűnik, vérvétel elvégzése szükséges; laboratóriumi vizsgálattal igazolható a diamino-oxidáz enzim csökkent szintje. A megoldás a megfelelő diéta tartása, és mellette étkezések előtt az enzim bevétele tabletta formájában.


forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!