Tények a tésztáról
A szénhidrátokat a szervezetünk lassan dolgozza fel. A rendszeresen sportolóknak éppen ezért érdemes tésztát fogyasztaniuk, mert a segítségével hosszú távon hatalmas energiát képesek elraktározni.
Ha a magas szénhidráttartalom miatt aggódunk, választhatjuk a külön erre a célra készült, alacsony szénhidráttartalmú tésztákat is. Ezek a tészták alapvetően nem, vagy alig tartalmaznak szénhidrátot, helyette szójababot, tojásfehérjét, rizslisztet és sót tartalmazhatnak. A hagyományos tésztával összehasonlítva a szénhidrátszegény tészták fehérjében és rozsban sokkal gazdagabbak.
Vigyázat a feltéttel, öntettel!
Egy nagy szedőkanál kifőzött és mindenféle szósztól mentes tészta körülbelül 200 kalóriát tartalmaz, ebből azonban mindössze csak 1 gramm a zsír. Ez persze változhat attól függően, hogy milyen eljárással készítették a tésztát, de ez az eltérés minimális. Bár maga a tészta szinte zsírmentes, a szószok és feltétek, amelyekkel fogyasztjuk, további kalóriákat és zsírt rejtenek magukban. Ezért ha tésztával szeretnénk diétázni, fontos odafigyelni az öntetre, mert mit sem ér a zsírmentes tészta, ha merő zsírbomba az öntet rajta.
Csak a szükséges ideig főzzük!
A tészta nem, vagy alig tartalmaz koleszterint és sót. Sőt sok helyen, például Amerikában, folsavval dúsítják a tésztákat. Vigyázni kell a főzéssel is, ugyanis ennek során a tészta rengeteg B-vitamint veszít. Így, ha a teljes B-vitamin-készletet nem is tudjuk megóvni, legalább a minimumnál többet ne hagyjunk elveszni! Magyarán: ne főzzük tovább a tésztát, mint amennyi idő erre elő van írva!
forrás: https://www.kamaszpanasz.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!