Tények a tésztáról

2013. 12. 14.
Szerző: Szimpatika
A tészta a rostok és az összetett szénhidrátok kiváló forrása. Most pedig ismertetünk néhány táplálkozástani tényt, amelyek segíthetnek, hogy továbbra is élvezettel fogyaszd ezt a közkedvelt ételt.

A szénhidrátokat a szervezetünk lassan dolgozza fel. A rendszeresen sportolóknak éppen ezért érdemes tésztát fogyasztaniuk, mert a segítségével hosszú távon hatalmas energiát képesek elraktározni.

Ha a magas szénhidráttartalom miatt aggódunk, választhatjuk a külön erre a célra készült, alacsony szénhidráttartalmú tésztákat is. Ezek a tészták alapvetően nem, vagy alig tartalmaznak szénhidrátot, helyette szójababot, tojásfehérjét, rizslisztet és sót tartalmazhatnak. A hagyományos tésztával összehasonlítva a szénhidrátszegény tészták fehérjében és rozsban sokkal gazdagabbak.

Vigyázat a feltéttel, öntettel!

Egy nagy szedőkanál kifőzött és mindenféle szósztól mentes tészta körülbelül 200 kalóriát tartalmaz, ebből azonban mindössze csak 1 gramm a zsír. Ez persze változhat attól függően, hogy milyen eljárással készítették a tésztát, de ez az eltérés minimális. Bár maga a tészta szinte zsírmentes, a szószok és feltétek, amelyekkel fogyasztjuk, további kalóriákat és zsírt rejtenek magukban. Ezért ha tésztával szeretnénk diétázni, fontos odafigyelni az öntetre, mert mit sem ér a zsírmentes tészta, ha merő zsírbomba az öntet rajta.

Csak a szükséges ideig főzzük!

A tészta nem, vagy alig tartalmaz koleszterint és sót. Sőt sok helyen, például Amerikában, folsavval dúsítják a tésztákat. Vigyázni kell a főzéssel is, ugyanis ennek során a tészta rengeteg B-vitamint veszít. Így, ha a teljes B-vitamin-készletet nem is tudjuk megóvni, legalább a minimumnál többet ne hagyjunk elveszni! Magyarán: ne főzzük tovább a tésztát, mint amennyi idő erre elő van írva!


forrás: https://www.kamaszpanasz.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!