14 pont, mielőtt vitamint, étrend-kiegészítőt vesz

2013. 12. 09.
Szerző: Szimpatika
Óriási bizonytalanság jellemzi a célzottan a súlyos betegséggel szembenéző betegeknek kínált étrend-kiegészítők piacát: a rákbetegek és családtagjaik gyakran csak a fejüket kapkodják a hirdetési dömpingben, amelyben sokszor az orvosok útmutatására sem számíthatnak. A termékek döntő többségéről ugyanis nincsenek orvosilag megbízható információk, nem végeztek velük tudományos klinikai vizsgálatokat, amelyek alapján a doktorok megalapozottan véleményt formálhatnának.

Marad hát a próba szerencse alapon meghozott döntések sokasága, ami az egészségügyi kockázatok mellett sok esetben nagy anyagi teher is a családok számára – a hatás pedig kiszámíthatatlan.

1. Ne vásároljon, ne szedjen teljesen ismeretlen, netán „csodahatású”-nak titulált összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítőket!

2. Ne fogyasszon többféle, azonos hatóanyag-tartalmú készítményt egyidejűleg. Ha mégis ezt teszi, fokozottan ügyeljen a túladagolás elkerülésére!

3. Ne fogyasszon hosszú távon, napi rendszerességgel olyan étrend-kiegészítőket, amelyekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt!

4. Az étrend-kiegészítők – különösen a biológiailag aktív komponenseket tartalmazók – gyakran jelentős élettani hatást fejthetnek ki, ezért, ha Ön nem egészséges vagy gyógyszert szed, akkor különös figyelemmel kell lennie az ilyen készítmények fogyasztásánál.

5. A gyógynövények megfelelő használata előnyös lehet szervezete egyensúlyának megtartásához, azonban ne felejtse el: aminek hatása lehet, annak mellékhatása is lehet.

6. Ne fogadja el, hogy ami természetes eredetű, az biztosan hasznos és ártalmatlan! A természetből származó anyagok is lehetnek mérgezőek, károsak a szervezetre – a mérgező termések és gombák is a természet ajándékai.

7. Ne veszítse el a logikai érzékét! Ha egy termék (gyógyfű, tea, vitamin stb.) olyan erős hatással rendelkezne, hogy képes lenne megszüntetni egy agresszív rákbetegséget, valószínűleg nem lehetne recept nélkül bárki számára megvásárolható, hiszen az életveszélyes volna.

8. Nincs univerzális gyógymód: ha valamiről azt állítják, hogy egymástól alapvetően különböző betegségekre (cukorbetegség, szívproblémák, vérnyomás, asztma, allergia, rák stb.) egyaránt hatásos, kételkedjen ebben!

9. Ne engedjen a pszichológiai nyomásnak! A termékbemutatók koreográfiája tudatosan felépített kommunikációs trükkök sorozatán alapul. E rendezvényeken nem véletlenül akarnak azonnali döntést és vásárlást kicsikarni a jelenlevőktől. Szándékosan nem hagynak időt az átgondolásra, a független véleménykérésre.

10. Az étrend-kiegészítők olykor előnyösek lehetnek, azonban nem csodaszerek, az ilyen készítmények hatásossága gyakran kérdéses. Soha ne helyettesítse az orvosa által ajánlott hagyományos kezelési eljárást étrend-kiegészítővel!

11. Vásárlás előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát! Ne tartsa vissza Önt az orvosa tájékoztatásától az attól való félelme, hogy orvosa esetleg nem fog egyetérteni Önnel!

12. Ne lepje meg, ha orvosa nem tud érdemben nyilatkozni egy termékről: több ezer étrend-kiegészítőt árulnak, döntő többségükről nincs orvosilag értékelhető publikáció. De tudjon róla orvosa, ha Ön szed valamit!

13. A készítmények magas árai és minőségük, előállítási költségük között gyakran semmilyen kapcsolat sincs. A magas árral a forgalmazók sokszor a termék hatásosságát szeretnék sugallani, ilyenkor a drágaság nem a hatékonysággal, hanem az üzleti haszonnal arányos.

14. A kifejezett hiányállapotokat leszámítva a kiegyensúlyozott, vegyes étrend biztosítani tudja a szervezet számára a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha szedünk is valamit, ne a hirdetésekre alapozva válasszunk!


forrás: https://rakgyogyitas.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!