Kétszer gyakoribb a stroke a migréneseknél

Szerző: Szimpatika
A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás órákra vagy akár napokra tehetetlenné teszi az embert. Azonban a kutatások szerint ennél nagyobb veszélyeket is rejthet magában, ugyanis a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli. A migrén és a szélütés kapcsolatáról dr. Vida Zsuzsanna, a Trombózisközpont neurológus főorvosa beszélt.

Az utóbbi években több tanulmányban is arra a következtetésre jutottak, hogy a migrén kétszeresére növeli az ún. cerebrovaszkuláris betegségek, így a stroke kockázatát. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyelőre az aurával – látászavarral –járó migrén esetében mutatták ki ezt az összefüggést.

„A migrén oka egyelőre pontosan nem tisztázott, az azonban tény, hogy az agyi erek átmérője megváltozik egy-egy roham során. Maga a betegség gyakran mutat családi halmozódást, tehát genetikailag meghatározott, örökölt. Ennek ellenére több olyan tényező is van, ami ilyen rohamokat válthat ki” – mondja a szakember.

Már régóta elfogadott tény, hogy a stroke kockázatát ugyancsak növelik az orális fogamzásgátlók, viszont ezek a tabletták gyakran okoznak migrént, erős fejfájást is. Logikus tehát, hogy az ezeket szedő migrénes nők között gyakoribb a stroke előfordulása.

Fontos az alapos kivizsgálás

Nem árt tudni, hogy a migrénesek esetében fontos a többi kockázati tényező – pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség – kivizsgálása is, mivel ezek szintén megnövelik a szélütés kockázatát, és ha eltérés mutatkozik, a migrén mellett ezeket is szükséges kezelni!

A gyógyszeres kezelés nem kérdés

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon ha a roham elején bevesz fájdalomcsillapítót az illető, akkor az csökkenti-e a szélütés kockázatát.

„Sajnos azt nem tudni, hogy a mihamarabbi fájdalomcsillapítás mennyire csökkenti – ha csökkenti – a stroke kockázatát. Azonban a migrénes fejfájás olyan kínzó, hogy mindenféleképpen kezelést kérnek a betegek, tehát a gyógyszeres terápia ténye nem kérdés, hiszen máshogy csak alig-alig bírható ki a fájdalom” – mondja dr. Vida Zsuzsanna.

Szerencsére és érdekes módon terhesség alatt a rohamok gyakorisága csökkenni szokott, sőt gyakran teljesen meg is szűnik a migrén. Amennyiben mégis előfordulna, természetesen minden gyógyszert érdemes kerülni! Ha mégis szükség lenne rá, mindenképp forduljon szakemberhez a további kezelés megbeszélése céljából!

Tippek, hogyan csökkentheti a migrént terhesség alatt

Amennyiben a terhesség során mégsem ritkulnának a migrénes rohamok, a következőket teheti, hogy csökkentse előfordulásuk gyakoriságát, illetve intenzitásuk erősségét:

  • Relaxáció
  • Magnézium szedése
  • Dohányzás abbahagyása
  • Testmozgás (pl. kismama jóga)
  • Diéta, amelyben kerüli a migrént klasszikusan kiváltó ételeket (vörösbor, kínai konyha, füstölt sajtok, halak, ízfokozók, tartósítószerek)

 

forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!