Több baj van a fiúkkal, mint a lányokkal

2009. 09. 03.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A széles körben elterjedt sztereotípia szerint a fiú gyerekekkel több a baj, míg a kislányok nyugodtabbak, szófogadóbbak. Az ilyen általánosítások persze nem mindig igazak, de egy 10 éven keresztül tartó vizsgálat szerint a fiúkkal tényleg több a baj, mármint a terhesség és a szülés tekintetében.
Egy izraeli vizsgálat, amely 1996 és 2006 között összesen 64 ezer terhesség és szülés adatait összegezte, megállapította, hogy azoknál az anyáknál, akik fiút szültek gyakrabban léptek fel komplikációk, mint azoknál, akik kislányt vártak. A fiúmagzatok esetében 70 százalékkal magasabb volt a koraszülések száma, és a korábban született fiúkat átlagosan hosszabb ideig kezelték a kórházban, mint a kislányokat. A császármetszés is 10 százalékkal gyakrabban fordult elő olyan szüléseknél, ahol fiú volt a magzat, mint ahol lány. Vákuum, vagy fogó használata pedig 50 százalékkal volt gyakoribb fiúk esetében.

Egyértelmű magyarázata nincs a kutatás eredményének – mondta a Glezerman professzor, a kísérlet vezetője -, de az mindenesetre biztos, hogy a fiú babák gyakrabban súlyosabbak és hosszabbak, mint a lány babák, viszont az is igaz, hogy a lányoknál gyakoribb a farfekvés.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!