Háztartási fehérítővel a gyulladásos bőrbetegségek ellen

2013. 11. 30.
Szerző: Szimpatika
A felhígított háztartási fehérítő segíthet néhány bőrbetegség kezelésében és segíthet lassítani az öregedés jeleinek megjelenését – derült ki egy állatkísérletekre épülő új tanulmányból. A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közölt eredmények alapján a „hipófürdő” gyulladáscsökkentő hatású. A Stanford Egyetem kutatói szerint a fehérítőben megvan a lehetőség a sugárterápia, a felfekvés és a diabéteszes fekély okozta bőrgyulladás kezelésére, és a módszer emellett még olcsó is.

A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetik a pácienseket, hogy semmiképpen ne használjanak fehérítőt közvetlenül a bőrükön. Ekcéma kezelésére már alkalmaznak 0,005 ezrelékes fehérítőfürdőt a szakemberek, ám annak pontos működési elvét még nem ismerik. Annyi biztos, hogy a bőrön lévő baktériumok egy része ebben a fürdőben elpusztul. A Stanford Egyetem egészségügyi központjának kutatói azonban most azt is kimutatták, hogy a fehérítő az immunrendszerre is hat.

A gyulladás a fertőzésre adott immunválasz természetes részét képezi, néha azonban „elfajulhat”. Bőrsejteken végzett előzetes tesztek szerint a kis mennyiségben adagolt fehérítő blokkolhatja azt a kémiai anyagot, amely beindítja az immunrendszer gyulladásos válaszát.

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fertőtlenítőfürdő csökkentheti azt a károsodást, amit a sugárzás okoz a szervezetben. A rákgyógyításban alkalmazott sugárterápia ugyanis elpusztítja a célzott daganatot, de nagy kiterjedésű, fájdalmas, vörös területek kialakulásához vezethet a bőrön – adta hírül a BBC News.

Öreg egereken végzett további tesztek azt sugallták, hogy a fehérítő fiatalabbá is teszi a bőrt. A két héten át alkalmazott hipófürdő után az egerek vastagabb bőrt növesztettek, és több bőrsejt termelésének jeleit mutatták. Mindezt azonban csak a mikroszkóp alatt lehetett látni – ránézésre az egerek nem tűntek fiatalabbnak.

Graham Johnston, Brit Bőrgyógyászok Egyesületének tagja szerint a mostani vizsgálat csupán a kezdet, és számos humán klinikai tesztre lesz szükség az eredmények igazolásához. „Annak ellenére, hogy a felhígított fehérítőfürdők alkalmazhatóak az ekcéma kezelésére, először mindenképpen a bőrgyógyásszal kell megbeszélni a kezelési lehetőségeket” – mondta a szakember. Hozzátette: „Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a gyulladásos tünetekkel rendelkező személyek semmiképpen ne használjanak fehérítőszert közvetlenül a bőrükön! Gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akiknél súlyos reakciókat váltottak ki a hipónak még a legenyhébb formái is, ezért azt javasolnám, hogy gyulladt vagy felsértett bőrfelület esetén kerüljék a fehérítővel való érintkezést az adott területeken.”


forrás: www. informed.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!