A bölcsöde is lehet a gyermekkori asztma ellenszere

2009. 09. 02.
Szerző: Szimpatika

Azok a gyerekek, akik bölcsődébe jártak, ritkábban mutatnak asztmás tüneteket öt éves korban. Az összefüggés alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy a fiatal életkorban elszenvedett fertőzések védelmet jelentenek az asztma és az allergiás betegségek kialakulása ellen.

Egy 900 gyermek esetét feldolgozó vizsgálat szerint a bölcsődei gondozásban részt vevő gyermekek esetében, ha már 6-12 hónapos koruktól jártak bölcsibe, 75 százalékkal csökkent az orrfolyás gyakorisága, ami az asztma egyik korai tünete is lehet. Az egy éves kortól bölcsődébe járóknál 35 százalékkal csökkent az asztma kialakulásának kockázata azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem jártak bölcsibe.

Az úgynevezett „higiénia hipotézis” képviselői szerint az allergiás és asztmás betegségek számának drámai növekedése köszönhető annak, hogy az iparilag fejlett országokban a fertőzések és a kórokozó baktériumok jelentősen visszaszorultak, hiszen tisztábbá váltak az otthonok és a nyilvános helyek, a gyermekek egyre kevesebb olyan kórokozóval találkoznak, amelyek segítenek az immunrendszer érésében, és az allergiás reakciók kifejlődésében.

Az asztma jelenleg az egyik leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, az Egyesült Államokban 6,2 millió gyermeket érint. Számos vizsgálat született már, ami a higiénia elmélet vizsgálata során a bölcsődék szerepét kutatta, ugyanis a nappal itt tartózkodó gyermekek jelentősen több kortársukkal, így jóval több baktériummal és egyéb kórokozóval találkoznak.

A vizsgálat más környezeti hatások szerepét is figyelte, és kiderült, hogy a fiú nem, a pozitív allergiás teszteredmény, és az asztmás, vagy a terhesség alatt dohányzó anya mind szerepet játszhatnak az asztmás tünetek kialakulásában.

„Természetesen ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy a bölcsőde minden gyermeket megvéd az asztmától. A fenti adatok csupán alátámasztják, de nem igazolják a higiénia hipotézist” - mondtáka vizsgálatot végző kutatók, majd hozzátették, hogy a jövőben még nagyobb vizsgálatokra is szükség van, ami egészen a felnőttkorig követi az újszülötteket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!