Vitaminok és étrend-kiegészítők – Vegyük vagy ne vegyük?

2013. 11. 18.
|
Az étrend-kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékek. A fogyasztó gyakran tanácstalan annak eldöntésében, hogy egyáltalán vegyen-e, fogyasszon-e ilyen készítményeket – ha igen, akkor melyik számára legmegfelelőbb, és higgyen-e azoknak a hangzatos tájékoztatóknak, reklámoknak, amelyek ezen termékek hatásairól szólnak.

Betudható mindez annak a bőséges információáradatnak, értékesítési lehetőségeknek – a gyógyszertártól, a szupermarketeken keresztül a direkt értékesítésen (MLM hálózat) át egészen az internetes rendeléség – és árudömpingnek, ami nap mint nap a látóterünkbe kerül.

E tájékoztatót mintegy útjelzőként kínáljuk fel Önnek, hogy segítsen eligazodni, tájékozódni a hatóanyagok és a hozzájuk kapcsolódó hatások rengetegében, egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmét a vásárlókra leselkedő veszélyekre is.

Mik azok az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítő egy alig több mint 20 éve létező élelmiszer-kategória. Ezen termékek megjelenési formája eltér a hagyományos élelmiszerekétől. Kezdetben  főleg a pezsgőtabletták voltak az uralkodók, de fokozatosan megjelentek a vízzel bevehető tabletták, kapszulák, továbbá a rágható, szopogatható, vagyis íz- és illatélményt is adó rágótabletták, ma pedig már gyakoriak az adagolókanállal adagolható, vagy kis tasakos csomagolású, vízben vagy egyéb folyadékban oldható porok, illetve csepegtetős üvegből adagolható folyadékok is.

Mit tartalmazhatnak az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők aktív komponenseket, azaz hatóanyagokat, és az esetek többségében adalékanyagokat is tartalmaznak. Ez utóbbiak a hatóanyagok homogén eloszlását, stabilitását, szervezetünkbe történő megfelelő felszívódását, a termék szebb megjelenését, a kedvezőbb íz- és illathatást segítik elő. A termékcsoport megjelenésekor a készítmények aktív komponensei elsősorban vitaminok és ásványi anyagok voltak, de később a felhasznált anyagok köre bővült. Megjelentek például a többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolajat, a sejthártyák stabilitásában szerepet játszó lecitint, a sejtszintű oxidatív zsíranyagcserében résztvevő L-karnitint, vagy a bélflóra egyensúlyát elősegítő probiotikumokat, esetleg különböző élettani hatásokat eredményező, (gyógy)növényi komponenseket tartalmazó készítmények is.

Az aktív komponensek mennyisége

Az étrend-kiegészítőknek koncentrált formában kell tartalmaznia tápanyagokat (vitaminok és ásványi anyagok), és/vagy élettanilag aktív anyagokat (zsírok, zsírsavak, élelmi rostok, L-karnitin, koffein, probiotikumok, növényi komponensek stb.), hogy hatékonyan hozzájárulhassanak a hagyományos napi étrend kiegészítéséhez.

Vigyázat!

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat megelőzően az étrend-kiegészítők napi adagjában a vitaminok/ásványi anyagok mennyisége nem haladhatta meg az ajánlott napi bevitel 100%-át. Jelenleg azonban más a helyzet: a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a következő táblázatban áttekinthetők.

A csatlakozás után (2004. május 1.) az új szabályoknak megfelelően a korábbiaktól  lényegesen nagyobb vitamin- és ásványianyag-mennyiségek is előfordulhatnak az étrend-kiegészítőkben. Az ilyen készítmények fogyasztása nagyobb odafigyelést igényel. A túladagolás elkerülése érdekében, különösen akkor, ha étrendünkben ugyanazon vitaminokat vagy ásványi anyagokat jelentős mennyiségben tartalmazó, esetleg azokkal dúsított élelmiszerek is szerepelnek. Lényeges, hogy a vitaminoknál és ásványi anyagoknál megállapított legfelső biztonságos szintet ne lépjük túl. A legfelső biztonságos szint az a vitamin- vagy ásványianyag-mennyiség, amely napi rendszerességgel fogyasztva nem lehet ártalmas egy fogyasztóra sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni érzékenység függvényében kisebb mellékhatások nem jelentkezhetnek – pl. C-vitamin esetében előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri panaszok hosszabb távú, napi 400-500 mg-ot meghaladó rendszeres fogyasztás esetén.

Mikor fogyasszunk étrend-kiegészítőket?

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, élettani működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket is (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.). Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegségek utáni lábadozás, intenzív fizikai aktivitás stb. –, amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend vagy a szervezet kimerült állapota miatt étrendkiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának helyreállításához vagy fenntartásához.

Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, az egészséges életmódot, a pihenést, a jó alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet.

Mit kell elárulnia az étrend-kiegészítő címkéjének?

- A termék megnevezését, melynek tartalmaznia kell az étrend-kiegészítő szót, és tükröznie kell a termék jellegét meghatározó összetevőket, tápanyagokat, hatóanyagokat. A termék összetevőit mennyiség szerinti, csökkenő sorrendben.

- Az adalékanyagokat a készítményben betöltött funkciójuk szerinti csoportnévvel és az adott adalékanyag nevével vagy „E”-számával kell feltüntetni, pl.: csomósodást gátló (mikrokristályos cellulóz), vagy csomósodást gátló (E 460).

- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, pl.: „Felnőtteknek naponta 2x1 tabletta, sok folyadékkal lenyelve.”

- A termék napi adagjában lévő tápanyagok és élettani hatással rendelkező anyagok mennyiségét. A vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét az ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában is meg kell adni.

Mire érdemes vigyázni?

Lehetőleg ne fogyasszon többféle, azonos hatóanyag-tartalmú készítményt egyidejűleg. Ha mégis, akkor fokozottan ügyeljen a túladagolás elkerülésére. Ne fogyasszon hosszú távon, napi rendszerességgel olyan étrend-kiegészítőket, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt. Ne feledkezzen meg arról, hogy a szervezetünkbe a normál étrenddel is beviszünk vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, biológiailag aktív összetevőket. Az élettanilag szükséges mennyiséget rendszeresen meghaladó bevitel már nem feltétlenül az Ön egészségét szolgálja, sőt inkább megterhelést jelenthet szervezete számára. 

Ne vásároljon, ne fogyasszon az Ön számára teljesen ismeretlen, sok esetben „csodahatású”-nak hirdetett étrend-kiegészítőket. Ha kíváncsisága és kalandvágya mégis legyőzte bizalmatlanságát és megvásárolja a készítményt, akkor felhasználása előtt kérje ki a témában jártas szakember véleményét. Ha rendszeresen gyógyszert szed, akkor figyelnie kell arra is, hogy gyógyszere és az étrend-kiegészítő hatóanyaga között nincs-e olyan kölcsönhatás, amely a gyógyszer hatását felerősíti vagy csökkenti.

Az étrend-kiegészítők – elsősorban a biológiailag aktív komponenseket tartalmazók – gyakran jelentős élettani hatást fejthetnek ki, ezért ha Ön nem egészséges, szervi problémákkal küzd, akkor erre figyelemmel kell lennie. Ne vásároljon étrend-kiegészítőt az interneten vagy telefonos megrendeléssel. Az így árult készítményeknek legtöbbször bizonytalan az eredete, ismeretlen az összetétele, nincs rajtuk magyar nyelvű címke és hiányzik csomagolásukból a fogyasztói tájékoztató.

A gyógynövények megfelelő használata előnyös lehet szervezete egyensúlyának fenntartásához, azonban ne felejtse el, hogy ezeknek mellékhatásai is lehetnek. Ami természetes eredetű, az nem mindig ártalmatlan! A természetből származó anyagok is lehetnek mérgezőek, károsak a szervezetre, mint pl. a mérgező gombák.

Az étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek szervezetünk működésének egyensúlyban tartásában, azonban nem csodaszerek és nem gyógyszerek! Soha ne helyettesítse az orvosa által ajánlott hagyományos kezelési eljárást étrend-kiegészítővel!

Mely termékek nem számítanak étrend-kiegészítőnek?

- Gyógytea

- Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

- Intenzív erőkifejtés igényeinek kielégítését elősegítő, elsősorban sportolóknak szánt speciális élelmiszerek

- Testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek (napi egy vagy két étkezés, vagy a teljes napi étrend helyettesítésére szolgáló élelmiszerek)

- Az anyatej-helyettesítő, az anyatej-kiegészítő tápszerek és a gyógytápszerek

Honnan juthat további információkhoz az étrend-kiegészítőkről?

Az OÉTI weboldalán megtalálható valamennyi hatályos jogszabály, a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány és a kitöltési útmutató, a nyilvántartásba vett étrend-kiegészítők frissített listája és az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája.

Elérhetőségeink:

Honlap: www.oeti.hu

Telefon: 1 476 64 69 Fax: 215 53 69

E-mail: titkarsag@oeti.antsz.hu

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el