Vitaminok és étrend-kiegészítők – Vegyük vagy ne vegyük?

2013. 11. 18.
|
Az étrend-kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékek. A fogyasztó gyakran tanácstalan annak eldöntésében, hogy egyáltalán vegyen-e, fogyasszon-e ilyen készítményeket – ha igen, akkor melyik számára legmegfelelőbb, és higgyen-e azoknak a hangzatos tájékoztatóknak, reklámoknak, amelyek ezen termékek hatásairól szólnak.

Betudható mindez annak a bőséges információáradatnak, értékesítési lehetőségeknek – a gyógyszertártól, a szupermarketeken keresztül a direkt értékesítésen (MLM hálózat) át egészen az internetes rendeléség – és árudömpingnek, ami nap mint nap a látóterünkbe kerül.

E tájékoztatót mintegy útjelzőként kínáljuk fel Önnek, hogy segítsen eligazodni, tájékozódni a hatóanyagok és a hozzájuk kapcsolódó hatások rengetegében, egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmét a vásárlókra leselkedő veszélyekre is.

Mik azok az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítő egy alig több mint 20 éve létező élelmiszer-kategória. Ezen termékek megjelenési formája eltér a hagyományos élelmiszerekétől. Kezdetben  főleg a pezsgőtabletták voltak az uralkodók, de fokozatosan megjelentek a vízzel bevehető tabletták, kapszulák, továbbá a rágható, szopogatható, vagyis íz- és illatélményt is adó rágótabletták, ma pedig már gyakoriak az adagolókanállal adagolható, vagy kis tasakos csomagolású, vízben vagy egyéb folyadékban oldható porok, illetve csepegtetős üvegből adagolható folyadékok is.

Mit tartalmazhatnak az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők aktív komponenseket, azaz hatóanyagokat, és az esetek többségében adalékanyagokat is tartalmaznak. Ez utóbbiak a hatóanyagok homogén eloszlását, stabilitását, szervezetünkbe történő megfelelő felszívódását, a termék szebb megjelenését, a kedvezőbb íz- és illathatást segítik elő. A termékcsoport megjelenésekor a készítmények aktív komponensei elsősorban vitaminok és ásványi anyagok voltak, de később a felhasznált anyagok köre bővült. Megjelentek például a többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolajat, a sejthártyák stabilitásában szerepet játszó lecitint, a sejtszintű oxidatív zsíranyagcserében résztvevő L-karnitint, vagy a bélflóra egyensúlyát elősegítő probiotikumokat, esetleg különböző élettani hatásokat eredményező, (gyógy)növényi komponenseket tartalmazó készítmények is.

Az aktív komponensek mennyisége

Az étrend-kiegészítőknek koncentrált formában kell tartalmaznia tápanyagokat (vitaminok és ásványi anyagok), és/vagy élettanilag aktív anyagokat (zsírok, zsírsavak, élelmi rostok, L-karnitin, koffein, probiotikumok, növényi komponensek stb.), hogy hatékonyan hozzájárulhassanak a hagyományos napi étrend kiegészítéséhez.

Vigyázat!

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat megelőzően az étrend-kiegészítők napi adagjában a vitaminok/ásványi anyagok mennyisége nem haladhatta meg az ajánlott napi bevitel 100%-át. Jelenleg azonban más a helyzet: a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a következő táblázatban áttekinthetők.

A csatlakozás után (2004. május 1.) az új szabályoknak megfelelően a korábbiaktól  lényegesen nagyobb vitamin- és ásványianyag-mennyiségek is előfordulhatnak az étrend-kiegészítőkben. Az ilyen készítmények fogyasztása nagyobb odafigyelést igényel. A túladagolás elkerülése érdekében, különösen akkor, ha étrendünkben ugyanazon vitaminokat vagy ásványi anyagokat jelentős mennyiségben tartalmazó, esetleg azokkal dúsított élelmiszerek is szerepelnek. Lényeges, hogy a vitaminoknál és ásványi anyagoknál megállapított legfelső biztonságos szintet ne lépjük túl. A legfelső biztonságos szint az a vitamin- vagy ásványianyag-mennyiség, amely napi rendszerességgel fogyasztva nem lehet ártalmas egy fogyasztóra sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni érzékenység függvényében kisebb mellékhatások nem jelentkezhetnek – pl. C-vitamin esetében előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri panaszok hosszabb távú, napi 400-500 mg-ot meghaladó rendszeres fogyasztás esetén.

Mikor fogyasszunk étrend-kiegészítőket?

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, élettani működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket is (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.). Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegségek utáni lábadozás, intenzív fizikai aktivitás stb. –, amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend vagy a szervezet kimerült állapota miatt étrendkiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának helyreállításához vagy fenntartásához.

Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, az egészséges életmódot, a pihenést, a jó alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet.

Mit kell elárulnia az étrend-kiegészítő címkéjének?

- A termék megnevezését, melynek tartalmaznia kell az étrend-kiegészítő szót, és tükröznie kell a termék jellegét meghatározó összetevőket, tápanyagokat, hatóanyagokat. A termék összetevőit mennyiség szerinti, csökkenő sorrendben.

- Az adalékanyagokat a készítményben betöltött funkciójuk szerinti csoportnévvel és az adott adalékanyag nevével vagy „E”-számával kell feltüntetni, pl.: csomósodást gátló (mikrokristályos cellulóz), vagy csomósodást gátló (E 460).

- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, pl.: „Felnőtteknek naponta 2x1 tabletta, sok folyadékkal lenyelve.”

- A termék napi adagjában lévő tápanyagok és élettani hatással rendelkező anyagok mennyiségét. A vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét az ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában is meg kell adni.

Mire érdemes vigyázni?

Lehetőleg ne fogyasszon többféle, azonos hatóanyag-tartalmú készítményt egyidejűleg. Ha mégis, akkor fokozottan ügyeljen a túladagolás elkerülésére. Ne fogyasszon hosszú távon, napi rendszerességgel olyan étrend-kiegészítőket, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt. Ne feledkezzen meg arról, hogy a szervezetünkbe a normál étrenddel is beviszünk vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, biológiailag aktív összetevőket. Az élettanilag szükséges mennyiséget rendszeresen meghaladó bevitel már nem feltétlenül az Ön egészségét szolgálja, sőt inkább megterhelést jelenthet szervezete számára. 

Ne vásároljon, ne fogyasszon az Ön számára teljesen ismeretlen, sok esetben „csodahatású”-nak hirdetett étrend-kiegészítőket. Ha kíváncsisága és kalandvágya mégis legyőzte bizalmatlanságát és megvásárolja a készítményt, akkor felhasználása előtt kérje ki a témában jártas szakember véleményét. Ha rendszeresen gyógyszert szed, akkor figyelnie kell arra is, hogy gyógyszere és az étrend-kiegészítő hatóanyaga között nincs-e olyan kölcsönhatás, amely a gyógyszer hatását felerősíti vagy csökkenti.

Az étrend-kiegészítők – elsősorban a biológiailag aktív komponenseket tartalmazók – gyakran jelentős élettani hatást fejthetnek ki, ezért ha Ön nem egészséges, szervi problémákkal küzd, akkor erre figyelemmel kell lennie. Ne vásároljon étrend-kiegészítőt az interneten vagy telefonos megrendeléssel. Az így árult készítményeknek legtöbbször bizonytalan az eredete, ismeretlen az összetétele, nincs rajtuk magyar nyelvű címke és hiányzik csomagolásukból a fogyasztói tájékoztató.

A gyógynövények megfelelő használata előnyös lehet szervezete egyensúlyának fenntartásához, azonban ne felejtse el, hogy ezeknek mellékhatásai is lehetnek. Ami természetes eredetű, az nem mindig ártalmatlan! A természetből származó anyagok is lehetnek mérgezőek, károsak a szervezetre, mint pl. a mérgező gombák.

Az étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek szervezetünk működésének egyensúlyban tartásában, azonban nem csodaszerek és nem gyógyszerek! Soha ne helyettesítse az orvosa által ajánlott hagyományos kezelési eljárást étrend-kiegészítővel!

Mely termékek nem számítanak étrend-kiegészítőnek?

- Gyógytea

- Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

- Intenzív erőkifejtés igényeinek kielégítését elősegítő, elsősorban sportolóknak szánt speciális élelmiszerek

- Testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek (napi egy vagy két étkezés, vagy a teljes napi étrend helyettesítésére szolgáló élelmiszerek)

- Az anyatej-helyettesítő, az anyatej-kiegészítő tápszerek és a gyógytápszerek

Honnan juthat további információkhoz az étrend-kiegészítőkről?

Az OÉTI weboldalán megtalálható valamennyi hatályos jogszabály, a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány és a kitöltési útmutató, a nyilvántartásba vett étrend-kiegészítők frissített listája és az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája.

Elérhetőségeink:

Honlap: www.oeti.hu

Telefon: 1 476 64 69 Fax: 215 53 69

E-mail: titkarsag@oeti.antsz.hu

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el