Veszélyt jelez a látáskieséssel járó TIA

Szerző: Szimpatika
Fontos, hogy komolyan vegyük a stroke előszobájának is nevezett TIA-t, mert, bár múló tünetekkel jár, súlyos problémákat jelezhet. A betegség figyelmeztető tünetei jellegzetesek, ám egy nemrégiben készült japán tanulmány szerint amennyiben látászavarral is jár, sokan csak lassan részesülnek a megfelelő ellátásban. Ennek okáról és veszélyeiről dr. Banga Péter, a Trombózisközpont érsebésze beszélt.

Mi az a TIA?

A TIA (Transcient Ischemic Attack – átmeneti iszkémiás roham) egy rövid ideig tartó, 24 órán belül maradéktalanul megszűnő neurológiai tünetegyüttest jelent, amely szinte azonos a szélütésével: bénulás, beszédzavar, esetenként rövid ideig tartó látásvesztés. Ezeknek oka lehet például a nyaki verőér szűkületéből elszabaduló apró meszes darabka, vagy az azon képződő apró vérrög. A nyaki érből elszabaduló apró rög az áramlásba bekerülve az arteria carotis interna (ACI) bármelyik ágába bekerülhet. Az áramlás néha magától helyreáll, így a tünetek gyakran csak pár másodpercig vagy pár percig tartanak. Azonban egy ilyen tünet megjelenése után két héten belül nagy esély van arra, hogy egy újabb, esetleg jóval nagyobb rög szabaduljon el, ami szélütést és akár maradandó bénulást okozhat.


A TIA és a látászavar

„A vérellátási hiány érintheti az agykéreg mozgásért felelős részét, de akár a szemet, illetve a szemben lévő, oxigénhiányra rendkívül érzékeny ideghártyát is. A rövid ideig tartó, egyoldali látászavart hívjuk amaurosis fugaxnak. A betegek egy része azt mondja, hogy olyan érzés, minta egy fekete vagy szürke lepel hullana a szemükre, de előfordulhat más típusú látászavar: mozgó folt vagy csík, kieső folt is” – mondja dr. Banga Péter, a Trombózisközpont érsebésze.

Egy most megjelent japán közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a TIA-t elszenvedett betegek, akiknek a tünetei a látást érintik, lassabban jutnak a megfelelő ellátáshoz. Ezek a tünetek az összes TIA-s eseteknek csak a negyed-ötöd részében jelentkeznek, és összetéveszthetőek más kórképekkel, pl. migrénnel, vasculitisszel, érgörccsel.

Ezek a betegek általában nem stroke centrumba kerülnek, hanem a szemészetre, így a kellő ellátás, kivizsgálás késik, vagy el is marad. Így, amennyiben valakinél rövid ideig tartó látásvesztés alakul ki, fontos, hogy mielőbb megtörténjen a nyaki erek vizsgálata (általában ultrahangos vizsgálata) is, hogy a megfelelő kezeléssel meg lehessen előzni egy esetleges későbbi szélütést.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!