A legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén

2013. 11. 12.
Szerző: Szimpatika
Bizonyára minden ember tisztában van a testmozgás fontosságával. Azonban a magas vérnyomásban szenvedők sokszor nem mernek edzeni, nehogy súlyosbodjon az állapotuk. Hogy miket lehet ilyenkor sportolni és miket érdemes kerülni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Hogy edzés közben általában mennyivel nő a vérnyomás, nem tudni pontosan. Egészséges embernél attól függ, hogy adott terhelésre mennyire megy fel a vérnyomás és/vagy a pulzusszám, hogy mennyire edzett. Hirtelen nagy erőkifejtésre a kevésbé tréningezetteknél gyorsabban, a jobb kondiban lévőknél lassabban, de akár 180/100 Hgmm körülire is felmehet a vérnyomás, és 120 fölé a pulzus. Ez általában gyorsan – persze szintén edzettségtől függően –, kb. 10 perc után jelentősen csökken vagy normalizálódik.

Magas vérnyomás esetén ajánlott edzésformák

„A laza testmozgással járó mozgásformák – pl. úszás, futás, séta, labdajátékok, gimnasztika – ajánlottak azoknak, akiknek eleve magas a vérnyomásuk. A súlyzózás és a passzív feszítő gyakorlatok inkább provokálják a vérnyomás emelkedését, ezért vagy kerüljük ezeket, vagy csak fokozatosan emeljük végzésük során a terhelést. Fontos, hogy ilyenkor ne hajtsa túl magát az illető, mert akkor lazítás helyett csak a stresszt növeli, illetve, ha túllép az adott kapacitásán, lehetőségein, akkor az könnyen sérüléshez vezethet, sőt rosszabb esetben még szívprobléma is jelentkezhet. A legcélszerűbb mindenképpen az, hogy mielőtt magas vérnyomással nekiállnánk sportolni, kérjük ki szakember tanácsát, aki pontos iránymutatással és tanácsokkal szolgálhat az edzéstervet illetően” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő.

A megfelelő életmód segít a magas vérnyomás kezelésében

Az Európai Hipertónia Társaság legújabb ajánlása alapján a követező életmódbeli változtatások segítségünkre lehetnek a vérnyomás normalizálásában. Ezek valamennyi hipertóniás betegnél szükségesek, függetlenül a gyógyszeres kezeléstől. A cél a vérnyomás csökkentése, az egyéb rizikófaktorok mérséklése és a beteg által szedett gyógyszerek számának csökkentése.

  • A dohányzás elhagyása
  • A testtömeg csökkentése (és az ebben elért eredmény megtartása)
  • A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás csökkentése
  • A fizikai aktivitás fokozása
  • A sófogyasztás mérséklése
  • A gyümölcs- és a zöldségbevitel növelése, a telített és a teljes zsírok bevitelének mérséklése


Életmódbeli változtatások hatása a szisztolés vérnyomás csökkenésében

 

Életmód

Vérnyomáscsökkenés

5 kg testsúlycsökkenés

3-4 Hgmm

DASH diéta

8-12 Hgmm

Sóbevitel csökkentése (5g/nap)

4-5 Hgmm

Fizikai aktivitás növelése

5-7 Hgmm

Alkoholfogyasztás csökkentése

2-4 Hgmm

 

forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!