Őszi és téli erőgyűjtés: elő a magokkal és olajokkal!

Szerző: Szimpatika
Nagy igazság, hogy nem akkor kell elkezdeni kutat ásni, amikor megszomjazunk. Ez a hasonlat érvényes az erőnk, energetikai szintünk megőrzésére is. Ne akkor kezdj el különféle kúrákat keresni, amikor a fáradtságod miatt már alig vonszolod magad – kezdd el a feltöltést már most, a szép őszi napokban. Hogy mihez fordulhatsz, ami hatékony, természetes, olcsó és finom is? A magokhoz és a nemes növényi olajokhoz! Ráadásul ezeket a finomságokat könnyű magunkhoz venni és beiktatni mindennapi étkezési szokásainkba.

A magok és növényi olajok szupertáplálékok, eszenciák, a jótékony tápanyagok nagyszerű forrásai. Ügyelj arra, hogy bio- vagy organikus készítményeket szerezz be a magvas, olajos kúrádhoz.

Magos és olajos receptek a fizikai, szellemi és lelki erőnlét megőrzéséhez

1. Szuperkeverékek nemes növényi olajokból

Ezekből naponta 2-3 teáskanálnyit ajánlott fogyasztani, étkezés előtt, tisztán. Ügyelj arra, hogy egyes növényi olajok könnyen avasodnak, ezért 2-3 dl-nél nagyobb mennyiséget egyszerre ne keverj be, ne tárolj otthon. Az olajok mindegyike bővelkedik B- és E-vitaminban, enzimekben, gyulladásgátló anyagokban, bőrszépítő és érfalerősítő összetevőkben.

- Dióolaj, avokádóolaj és sárgabarackmag-olaj azonos arányú keveréke: különösen a szellemi munkát és sok számítógépes munkát végzők számára ajánlott. „Agyfényesítő”, segíti a pajzsmirigy működését, az idegrendszer stabilitását, gyulladáscsökkentő és bőrszépítő hatású.

- Máriatövis-olaj, valódi olívaolaj és szezámolaj azonos arányú keveréke: fogyasszuk ezt az egészségesebb máj, rugalmasabb erek, kiegyensúlyozottabb vérnyomás, kevesebb puffadás és gyulladás, jobb emésztés érdekében.

- Mákolaj, ligetszépeolaj és szőlőmagolaj azonos arányú keveréke: segít a női védelmi vonalak erősítésében, így a csonterősítésben, a hormonális egyensúly helyreállításában és a PMS-problémák kezelésében; véd a korai öregedés ellen.

- Mákolaj, szűz kókuszolaj és máriatövis-olaj azonos arányú keveréke: ízületek, csontok védelmezője, kopások, arthritis, hát- és gerincfájdalom ellenszere.

- Orbáncfű-macerátum, avokádóolaj és dióolaj egyenlő arányú keveréke: depresszió, lelki kimerültség, kiégettség, szellemi fáradtság elleni gyógyír.

2. Szupermagok

- Chia-mag, azték zsálya: joghurttal keverve eszményi reggeli lehet. Hatása: jobb emésztés, kisebb étvágy, több energia, sok vas és más nyomelem, vitamin jut be általa a szervezetbe; általános immunerősítő.

- Amarántmag: kiváló kalcium- és magnéziumforrás, de más nyomelemek és fehérjék, enzimek is megtalálhatók benne. Emésztési zavaroknál, súlyproblémák esetén, a csontok és ízületek védelmére ajánlott.

- Dió, mézes dió: „agyfényesítő”; táplálja az agyat és az idegrendszert.

- Barna rizs, vadrizs, vörös rizs: a rizs a legfontosabb salaktalanító táplálék, amely rendkívül egészséges, bár kissé „nehezen csúszik”. A „belek szivacsának” is nevezik, olyan mértékben képes magába szívni a bélrendszerből a lerakódásokat.

- Fekete, barna, fehér mustármag: a mustármagot keverd össze annyi cukormentes gyümölcsvelővel vagy lekvárral, amennyit felvesz, majd lefekvés előtt egy púpos teáskanálnyit, napközben pedig 2x1 teáskanálnyit fogyassz el ebből a keverékből. Nem kell összerágni, egészben nyeljük le. Fantasztikus erősítő, gyulladásgátló és béltisztító hatású, ugyanakkor nem drasztikusan hat. Jótékony hatású vérnyomás-problémák esetén is.

- Hajdina: egy csodálatos gabona, amely valóságos tárháza a jótékony hatásoknak. Egyszerű a használata: főzd bele levesekbe, vagy készítsd el köretként zöldséges ételekhez.

- Szőlőmag, lenmag, kendermag, szezámmag, tökmag: ezek a magok önmagukban fogyasztva vagy joghurtba keverve is finomak, rendszeres fogyasztásukkal jótékony szokást építhetsz be az életedbe. Pirítva belekeverheted őket vajba, és ezzel kenheted a kenyeredet, vagy belesütheted házi kenyérbe, süteményekbe, melyeket bio-tönkölylisztből javasolok elkészíteni. Ezekből a magvakból lisztet is készítenek, érdemes így is kipróbálni pogácsák, sütik vagy házi kenyér alapanyagaként. A gluténmentes étrendhez is jól jönnek. Nagyon finomak és nagyon egészségesek: jótékony zsírsavak, antioxidánsok, nyomelemek, vitaminok bőséges tárházai. Emellett alacsony a szénhidráttartalmuk, kíméletesek az emésztőrendszerhez, sok rostot tartalmaznak.

Melegítsd, erősítsd és tisztítsd magadat, szervezetedet az őszi-téli időszakban a növények finom és egészséges ajándékaival!


Bíró Tünde, holisztikus életmód- és egészség-tanácsadó
www.biotunder.info

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!