Nemi betegségek: leltár buli után

2013. 10. 30.
Szerző: Szimpatika
Az elsőéves egyetemisták negyede kap el nemi betegséget, leginkább részegen – derült ki egy kérdőíves kutatásból. A hallgatók 89 százaléka nem szokott óvszert használni alkalmi szexuális kapcsolatnál, és 73 százalékuk többnyire alkoholfogyasztás után bocsátkozik kalandba.

A dráma szakosok bújnak ágyba a legtöbb partnerrel, átlagosan 28-cal – derül ki egy friss angol kutatásból. Köztudott, hogy a szülői fészekből kirepülő fiatalok hajlamosak gyorsan levetkőzni a gátlásaikat. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban ezzel akár az egészségüket is kockáztatják, hiszen az adatok alapján a hallgatók 23 százaléka már az első évben elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, és közülük 67 százalék inkább vállalná egy második megbetegedés veszélyét, mintsem az óvszerhasználatot.

A shagatuni.com weboldal kérdőíves kutatása szerint a 2177 kitöltő további 21 százaléka szenvedett nemi betegségtől a további tanulmányi évek során. A dráma szakosok után a táncosok a legcsapodárabbak, ők átlag 22 partnert fogyasztanak el az egyetemen, míg a biológia szakosok 19-et. Ezzel szemben a jogászoknak 11, a földrajz szakosoknak pedig 10 szexpartnerük van.

A kutatásban csak olyanok vettek részt, akik egyedülállók maradtak az egyetemi évek alatt. Sokkoló adat, hogy 73 százalékuk alkoholos befolyásoltság alatt létesített szexuális kapcsolatot, 54 százalékuk pedig arra sem emlékezett, kitől kapott el nemi úton terjedő betegséget. Sőt, 32 százalékuk csak azután szerzett tudomást a saját fertőzöttségéről, miután valamelyik partnerüket diagnosztizálták. Másik 27 százalék pedig azt állította, hogy csak ingyenes tesztkészlet használata után jött rá a bajra. A nemi betegségek 60 százaléka chlamydia, 18 százaléka herpesz, 14 százaléka pedig HPV volt. Az elmúlt tíz évben felével nőtt a nemi úton terjedő betegséggel diagnosztizáltak aránya a 25 éven aluliak körében.

 

forrás: https://vital.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!