Gyermekkori orrproblémák

Szerző: Szimpatika
A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket. Dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont gyermekgyógyászának segítségével sorra vesszük, hogy a sokszor banális eredet mellett mik lehetnek az orrdugulás súlyosabb kiváltó okai.

Ősztől tavaszig náthaszezon

Az orrdugulás leggyakoribb oka kétségkívül a nátha, mely a közösségbe kerülő bölcsődés vagy óvodáskorú gyermekeknél még gyakrabban jelentkezhet. A beszoktatás időszakában és az azt követő hónapokban a betegeskedések száma megemelkedhet, de egy szezonban 6-7 nátha még a későbbiekben is normálisnak tekinthető. A nátha kezelésének legfontosabb része a rendszeres orrtisztítás. „Erre csecsemőknél különösen fontos ügyelni, mivel kizárólag orron át lélegeznek, ezért az eldugult orr az alvásban és evésben is akadályozza őket” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Orvoshoz az elszíneződő, sárgás-zöldes orrváladék esetében forduljunk, mert ez esetben bakteriális felülfertőződés, arcüreggyulladás állhat a háttérben.

Allergia: a hajlam öröklődik!

Napjainkban egyre több az allergiás beteg – erre különösen azokban a családokban kell figyelni, ahol az egyik vagy mindkét szülő allergiás. Öröklött hajlam esetén még nagyobb az esély rá, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. A légúti allergia már óvodáskorban is jelentkezhet: figyelmeztető tünet az elhúzódó orrdugulás, tüsszögés, köhögés. Télen, a lakáson belül elsősorban a háziporatka okoz panaszokat, tavasztól őszig pedig a pollenek.

Orrdugulás, orrhang, horkolás

Tartós orrdugulást okozhat még gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula is. Ha a gyermek horkol, az figyelmeztető jel lehet, hogy légúti akadály zavarja a nyugodt alvásban. Ez a beszédfejlődésben, hangképzésben is éreztetheti a hatását, de a szagérzékelésben is gondot okozhat: előfordulhat, hogy a gyermek nem, vagy csak alig érez szagokat. A magnagyobbodott orrmandula nátha esetén gátolhatja a váladék kiürülését, ezáltal fülbetegségekre, visszatérő arcüreggyulladásokra hajlamosíthat. A műtét szükségességét a panaszok súlyossága határozza meg, ennek elbírálása fül-orr-gégész feladata. A megnagyobbodott orrmandula normál esetben a gyermek 9 éves kora körül visszafejlődik.

Orrpolip, orrsövényferdülés

Az orrpolip az orrmelléküregekből kitüremkedő, halvány rózsaszínű, hosszabb-rövidebb nyelű nyálkahártya-képződmény. Megjelenése fertőzéssel, allergiával függ össze, de gyermekkorban, 8-10 éves kor között cisztás fibrózis kísérője is lehet. Kialakulására a tartós, gyakran teljes orrdugulás, szagláscsökkenés, orrfolyás figyelmeztethet. „Az orrot belül két egyenlő részre választó orrsövény rendszerint a 7. életévtől kezdődően fejlődik ki, végleges alakját a 20-25. életév között éri el” – magyarázza a Tüdőközpont orvosa. Rendellenességre utal az egyoldali vagy felváltva mindkét oldalon jelentkező orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák jelentkeznek.

Idegentest az orrban

A kúszó-mászó vagy épp járni tanuló, a világgal ismerkedő kisgyermek előszeretettel kóstolja meg a környezetéből összegyűjtött tárgyakat. Előfordul, hogy egy-egy apró gomb, játék- vagy ételdarab, kavics az orrába kerül, majd ott is marad, egészen addig, amíg feltűnik az általa okozott egyoldali, véres, gennyes, bűzös orrfolyás, nehezített orrlégzés. Ilyen esetben mindig gondolni kell az orrban lévő idegentest lehetőségére, és a gyermeket mutassuk meg gégész szakorvosnak.


forrás: www.tudokozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!