A szeretethiány beteggé tehet

2009. 08. 26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Vizsgálatok szerint napi 15 ölelés kell ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozottak legyünk. A simogatás még az állatoknak is segít legyőzni a betegségeket, azok a gyerekek pedig, akik hiába sóvárognak a szeretet után meg is állhatnak a fejlődésben.
1980-ban a Science Magazinban publikáltak egy különös esetet: nyulakon kísérleteztek, akiknél mesterségesen állítottak elő érelmeszesedést a tudósok (kellően zsíros táplálékokat adtak nekik). A kísérlet végén megdöbbenve tapasztalták, hogy hiába a zsíros étkek, a nyulak 15 százalékánál nem történt semmilyen káros következmény.

Nehezen jöttek rá, milyen hiba csúszott a számításba: ezt a 15 százalékot gyakran simogatta az etetésükkel megbízott orvostanhallgató. A kísérletet újra és újra megismételték, de kétség se fért hozzá: akiket simogattak, azok egészségesek maradtak.

Amellett, hogy az érintés hiánya a rideg, szeretet nélküli családi élet arra taníthatja a gyerekeket, hogy nem bízhatnak a másikban, nem oldódhatnak fel a másikkal való kapcsolatukban, még egészségügyi problémák okozója is lehet. Több tanulmány szól arról, hogy az érintés hiánya miatt a gyerekek megállhatnak a növésben, s semmiféle gyógyszeres kezelés nem segít rajtuk, csak az indítja el újra növekedésüket, ha kikerülnek a romboló, negatív hatású környezetből, s kellő érzelmi gondoskodást és ölelést kapnak. S ma már az is bizonyos: a betegségekből is hamarabb gyógyulnak a gyerekek, ha több simogatást, ölelést kapnak: cukorbetegeknél csökken a glükóz-szint, a fájdalmak csökkennek, a depresszió mérséklődik.

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!