A jól megválasztott fogamzásgátló sok mindenben segít

Szerző: Szimpatika
A PCOS a belső szervi gondok mellett nagyon kellemetlen külső tüneteket is eredményez. Ezek között a szőrösödés és a pattanások keserítik meg leginkább a hölgyek életét, a hízásról nem is beszélve. Bár a problémát nem szünteti meg, de sok helyen olvashatjuk, hogy a megfelelő fogamzásgátlók a kísérő jelenségeket enyhíthetik vagy akár meg is szüntethetik. Erről kérdezzük dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját.

Eltünteti a főbb külső tüneteket

A kellemetlen tünetek egy részét a jól megválasztott gyógyszer segít eltüntetni.

„Egy jól megválasztott fogamzásgátló nemcsak a gyermekvállalást segít időzíteni. A legtöbb készítménynek van hormontartalma, ami, bár viszonylag alacsony, de hatással van a PCOS-ra is. Nem véletlen, hogy a tabletták rendszeressé teszik a menzeszt, valamint csökkentik a vele járó fájdalmat. Ezenkívül a pattanások eltűnnek, a bőr szép lesz, bár tény, hogy fogyni egyáltalán nem könnyű mellettük” – tájékoztat a doktornő.


Kezelhető vele?

Ha a fogamzásgátló eltünteti a PCOS-sal járó külső gondokat, akkor tulajdonképpen kezelhető vele a gond?

„A fogamzásgátló hatásai egyénileg változhatnak, hiszen minden ember más, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a PCOS kezelésére a jól megválasztott gyógyszer alkalmas. A kellemetlen tüneteket megszünteti, a szőrösödés és a pattanások eltűnnek, és ha megfelelően szedjük a készítményt, akkor a menstruáció is rendszeres lesz” – mondja dr. Koppány Viktória.

Ha nem „látszik” a PCOS

Ha azonban a fogamzásgátló eltünteti a betegség külső nyomait, akkor akár meg is akadályozhatja, hogy észrevegyük, ha PCOS-ban szenvedünk.

„Tulajdonképpen a jó tulajdonsága egyben a rossz is. Az, hogy a fogamzásgátló szépen kezeli a PCOS-t, azt is jelenti, hogy aki hamar elkezdi használni, annál nem jelentkeznek a tünetek, vagyis a betegségre csak később derül fény, hiszen a beteg látszólag tünetmentes. Hogy ez a gond ne merülhessen fel, érdemes a tabletta szedését megelőzően orvossal konzultálni és elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat” – hangsúlyozza a PCOS-specialista.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!