A magas vérnyomás vaksághoz is vezethet

Szerző: Szimpatika
Mind a mai napig, amikor valaki azt mondja, hogy hipertóniában, azaz magasvérnyomás-betegségben szenved, a legtöbben csak legyintenek rá. Hiszen, vélekednek, kinek ne lett volna már egy kicsit magasabb a vérnyomásértéke, mint a megszokott, és hát az sem lehet nagy gond, ha ez többször is előfordul...
Pedig a magas vérnyomás – ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk – komoly szövődményeket okozhat, így ha nem kezelik, akkor nagyon veszélyes betegség.



Baj, ha nem vesszük komolyan

Sajnos sokszor előfordul, hogy az emberek átsiklanak afölött a mondat fölött, amit az orvos egy vizsgálat után közöl: „Önnek magas a vérnyomása.” Ami még meglepőbb, az az, hogy az orvostudomány is csak néhány évtizede tudja, hogy mennyire komolyan kell venni ezt a betegséget.

„Sokan nem is hinnék, de 60-70 évvel ezelőtt még nem volt egyértelmű, hogy a magas vérnyomást kezelni kell. Igaz, a lehetőség is nagyon csekély volt erre. Még a 70-es években is úgy gondolták, hogy idősebb korban „normális” a magasabb vérnyomás, így azt nem is kell kezelni, pedig ez súlyos tévedés! A kezeletlen magas vérnyomás ugyanis olyan szövődményekkel járhat, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség vagy akár a látásvesztés” – mondja el dr. Kapocsi Judit.

Örökölhető?

Mivel viszonylag sok ember szenved a magas vérnyomástól, így magától értetődik a kérdés is: örökölhető-e ez a kór?

„A magas vérnyomás egy olyan betegség, amely családi halmozódást mutat, így ha a környezetünkben ezzel a kórral küzd valaki, akkor fokozottan kell figyelnünk magunkra. Ám az, hogy örökletes összetevői is vannak a betegség kialakulásának, még nem jelenti azt, hogy egyetlen genetikai okra lehetne visszavezetni, illetve ez nagyon ritka” – ismerteti a magasvérnyomás-specialista.

Nehéz felismerni, és folyamatos kezelést igényel

A magas vérnyomást azért sem szabad félvárról venni, hiszen jelenleg sajnos nem gyógyítható, illetve orvos segítsége nélkül még észrevenni is igen nehéz.

„A hipertónia nehezen felismerhető betegség. Egyetlen módja az, ha a vérnyomást rendszeresen ellenőrzik. Ez szerencsére szinte minden orvosi vizsgálat alkalmával rutin, így viszonylag gyorsan ki lehet szűrni. Gyógyszeres kezeléssel a szövődmények jó eséllyel elkerülhetőek, illetve egyes gyógyszerek még az érelmeszesedést is késleltetik. Sajnos azonban az orvostudomány jelenlegi állása szerint az állapot nem gyógyítható, vagyis folyamatos kontrollt igényel a szinten tartása. A hipertónia szerencsére nem jelenti azt, hogy ne lehetne mellette teljes életet élni, csupán annyit követel meg a betegektől, hogy vegyék komolyan, és rendszeresen ellenőriztessék vérnyomásulat az orvosukkal, hogy kezelésük a lehető leghatékonyabb legyen” – hangsúlyozza a doktornő.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!