Otthoni ápolással is enyhíthető a fájdalom

Szerző: Szakszon Réka
Mikor megkérdezik az embereket, hogy életük utolsó szakaszát hol szeretnék tölteni, a lakosság több mint 80%-a azt válaszolja, hogy otthon, családi körben szeretne maradni. A hospice-ellátás („otthonápolás”) lehetőségeiről, módszereiről és előnyeiről dr. Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatónőjével beszélgettünk.

Mivel foglalkozik és mióta működik a Hospice Alapítvány?

Dr. Muszbek Katalin (Fotó: Kocsis Zoltán)
A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben alakult, a létrehozó és kezdeményező Polcz Alaine volt. Az egyik célkitűzésünk, hogy olyan betegeknek nyújtsunk segítséget (elsősorban rákbetegeknek), ahol az aktív kezelés befejeződik (nem kaphat több sugárkezelést, kemoterápiát, nem lehet megoperálni), de a beteg tele van tünettel, panasszal, fájdalommal, szorongással. Ezeknek a betegeknek még 22 évvel ezelőtt nem volt hova fordulniuk – szerencsére ez mára megváltozott. A betegápolás mellett másik célkitűzésünk a társadalmi tudatformálás az élet végével, a halállal és az emberi méltósággal kapcsolatban, illetve a szakemberek képzése a tüneti ellátásra.

Milyen esetekben kezdeményezik a betegek, a családtagok és az orvosok az otthoni hospice-ellátást?

Általában (az esetek 70%-ában) a beteg vagy a család kezd el utánajárni a lehetőségeknek, hogy hol lehet emberibb ellátást kapni. A maradék 30%-ban keres meg minket a háziorvos vagy a kezelőorvos. A családok motivációja az életminőség javítása, a szenvedés enyhítése és az emberi méltóság megőrzése. Ezért keresnek egy olyan ellátórendszert, ami jobb, mint az átlagos egészségügyi ellátás. Az otthonápolás során a beteg a saját környezetében maradhat, és ott kapja meg azt a gondozást, amire szüksége van.

Milyen költségei vannak a Hospice Alapítvány otthonápolási segítségnyújtásának?

Fontos hangsúlyozni, hogy az ellátás ingyenes. Ezeket a szolgáltatásokat a beteg lakásán a munkatársak teljesen térítésmentesen nyújtják a betegnek és a családnak.

Fotó: Kocsis Zoltán
A Budapest Hospice Házban intézményen belül is működik betegellátás. Mit jelent ez és kik vehetik igénybe?

Az otthonápolás mellett fekvőbetegrészlegünk is van 10 ággyal, ahova abból a 70-80 betegből kerülnek be a páciensek, akiket egyidejűleg segítünk az otthonápolásban. Ha úgy látjuk, hogy a tünetek olyan súlyosak, hogy nem tudunk velük otthon megbirkózni, akkor bejöhetnek hozzánk a betegek. Másrészt a családok tehermentesítése miatt is tartjuk fenn ezt a tíz ágyat. Ha nagyon elfáradnak a családtagok, akkor fel szoktuk ajánlani, hogy 3-4 hétre bejöjjön a beteg. Ilyenkor tünetileg egy kicsit rendbe tudjuk hozni őket, és ezalatt a családtag pihenhet.

Kizárólag a daganatos betegek vehetik igénybe a szolgáltatásokat, vagy más betegek is részesülhetnek hospice-ellátásban?

Magyarországon a statisztikai adatok azt mutatják, hogy nálunk 98%-ban rákbetegek részesülnek ebben az ellátásban. Ez az ápolási forma azért a rákbetegeknél alakult ki, mert ők szenvednek a legtöbb tünettől: fájdalom, fogyás, étvágytalanság, gyengeség, kiszolgáltatottság, szorongások és depresszió kísérheti ezt a betegséget.

Fotó: Kocsis Zoltán
Kik a munkatársak az alapítványnál, és hogyan tudják segíteni az otthonápolást?

Az otthonápolás keretein belül az orvos a fájdalomcsillapításban, a tünetek enyhítésében, a nővér a beteg ápolásában és gondozásában, a gyógytornász a mozgatásban, a pszichológus a beteg és a család lelki támogatásában vesz részt. De lelkész, szociális munkás, dietetikus is bevonható az ellátásba. Ezenkívül mintegy 80 önkéntesünk van, akik az otthonápolásban és a család tehermentesítésében segítenek. Bevásárolnak, segítenek az ügyintézésben, vagy elkísérik sétálni a betegeket. A Hospice Házban pedig a fekvőbetegeknél a komfort biztosításában játszanak szerepet az önkéntesek: kiviszik a betegeket a kertbe, segítenek a környezet gondozásában, a kert ápolásában, hogy a bentlakók is jól érezhessék magukat.

Milyen a fogadtatása a hospice-tevékenységnek?

A családok általában halogatják a hospice-ellátás igénybe vételét. Sokan azt gondolják, hogy ezzel a beteg halálát siettetik, pedig épp ellenkezőleg: a felmérések azt mutatják, hogy a hospice segítségnyújtása meghosszabbítja az életet. Többször is előfordul, hogy a családtagok betelefonálnak hozzánk, megkérdezik, hogy miben tudunk segítséget nyújtani. Mi elmondjuk a lehetőségeket, és erre sokszor kapunk olyan reakciót, hogy „Örülünk, hogy ezt tudjuk, majd ha szükség lesz rá, akkor igénybe vesszük, de most egyelőre még bírjuk.” Pontosan ezekben a pillanatokban kellene belépni a hospice-ba. Eleinte legfeljebb hetente egyszer vagy kéthetente egyszer megyünk csak ki a beteghez. Amikor látszik, hogy erősödnek a fájdalmak, akkor az orvos segítségével tudjuk a tüneteket enyhíteni. A hospice tevékenysége tehát nem az utolsó hetekre szól. Ez az ellátás lenne optimális ahhoz, hogy a beteg a lehető legjobb életminőséggel élje le azokat a hónapokat, amikor már tünetei vannak.

Az interneten ismeretterjesztő kisfilmekkel próbálják segíteni az otthonápolást. Miért döntöttek a videók elkészítése mellett?

Idén nyáron tettük közzé az otthonápolási kisfilmeket, amelyek elsősorban a betegek mobilizálását, mozgatását mutatják be. Egyelőre tíz ilyen rövid videó született, amelyek a honlapunkon keresztül elérhetőek. Minden családban előfordul olyan helyzet (és itt nem feltétlenül rákbetegről van szó és nem is a hospice-ról), ahol egy fekvőbeteget nem tud a család rendesen ellátni. Azt tapasztaltuk, hogy a családok hihetetlen megkönnyebbüléssel veszik tudomásul, amikor egy szakember megmutatja, hogy lehet egy beteget az ágyban megfordítani, a lepedőjét kicserélni, hogy lehet felültetni, megmosni a haját egy hosszabb hajú betegnek, hogyan segíthetünk a kéz- és lábápolásban. Azokat a segítő formákat gyűjtöttük össze a kisfilmekben, amelyek a betegek ellátásából a családra tartoznak, és nem igényelnek egészségügyi szakellátást.

Az ismeretterjesztő kisfilmek és további információk a Magyar Hospice Alapítványról a honlapjukon keresztül érhetőek el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!