Az elfojtott érzelmek rákot okozhatnak

2013. 10. 13.
Szerző: Szimpatika
Régóta tudjuk, hogy a különböző egészségügyi problémáknak nem csupán fizikai, de érzelmi alapjuk is lehet. Ez a megfigyelés a daganatos betegségek esetében hatványozottan igaz. A bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Kara (Harvard School of Public Health) és a Rochesteri Egyetem közös tanulmányának eredménye azonban még ennek ismeretében megdöbbentő. A kutatást ismertető cikk a Journal of Psychosomatic Research című szaklapban jelent meg.

A ki nem mondott, le nem vezetett érzelmi feszültségek nem csupán rossz közérzethez vezethetnek, de idővel belső szervi elváltozásokat is eredményezhetnek. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Kara és a Rochesteri Egyetem közös tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy az idő előtti elhalálozás – az összes halálokot tekintve – 35%-kal nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál az embereknél, akik nem képesek felszínre hozni érzéseiket, és „fedőt tesznek” a külvilág által bennük generált belső feszültségekre. Amikor a rákos megbetegedéseket vették górcső alá a kutatók, akkor az érzelmi feszültség és a betegség közötti összefüggés 70%-os volt. A szívbetegségek esetében 47%-os volt ez a kapcsolat.

A kutatók összesen 796 férfi és nő adatait vizsgálták, akinek átlagos életkora 44 év volt. A résztvevők 1996-ban töltötték ki az első kérdőívet, melynek célja a vizsgálati alanyok érzelmi viselkedésének megismerése volt. Egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük, hogy mennyire értenek egyet olyan állításokkal, mint például: „amikor dühös vagyok, nem zavar, ha mások is megtudják”, vagy „igyekszem kedélyesen viselkedni akkor is, ha éppen ideges vagyok”. Ezt a kérdőívet 12 évvel később újra kitöltötték a vizsgálatban részt vevő alanyok – 111 fő kivételével, akik időközben elhunytak. Amikor a kutatók elemezték a kapott pontszámokat, azt találták, hogy a halálozási arány azoknak a körében volt a legmagasabb, akik indulataikat, érzéseiket elfojtották.

A kutatók kétféle magyarázatot is adtak arra vonatkozólag, hogy miért okoz a visszafojtott feszültség rákot, illetve más súlyos betegséget. Az egyik elmélet szerint azok, akik nem hagyják, hogy a bennük rejtőző indulatok a felszínre törjenek, könnyebben nyúlnak olyan egészségkárosító pótszerek után, mint az alkohol vagy a cigaretta. A másik elmélet szerint azonban a felgyülemlett stressz és a negatív gondolatok megzavarják a szervezet hormonális egyensúlyát, növelve ezáltal a sejtkárosodás és az olyan problémák kockázatát, mint a rák vagy a szívbetegségek.


forrás:
https://www.femina.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!