A legtöbb nő az orális fogamzásgátlást választja

Szerző: Szimpatika
A magyar nők több mint fele választja az orális fogamzásgátlást, és közel a háromnegyedükkel rendszeresen előfordul, hogy elfelejtik beszedni a tablettát.

Minden második nő elégedetlen az aktuális módszerrel a magas hormontartalom, a használat során jelentkező kényelmetlenségek vagy az elhízás miatt, és szinte mindenki kipróbálna egy kényelmesebb vagy biztonságosabb megoldást. Kimagasló, közel teljes körű a nőgyógyászokba vetett bizalom, és többen hisznek a médiában hallott tanácsoknak, mint a barátnőiknek.

Az MSD Pharma Hungary Kft. a fogamzásgátlás világnapja alkalmából publikált online kutatása szerint a magyar nők alig több mint fele alkalmazza a megbízható, helyes alkalmazás esetén 99 százalékos védelmet nyújtó módszereket. Kombinált fogamzásgátló tablettát a válaszadók 54 százaléka, míg a hasonló elven működő, de kényelmesebb alkalmazhatóságot biztosító havi módszert, a hüvelygyűrűt csupán 3 százalékuk használja. A spirált vagy a hormontartalmú spirált ennél is kevesebben választják: előbbit 2 százalékuk, utóbbit alig 1 százalékuk.

A nők 40 százaléka másképpen gondoskodik a fogamzásgátlásról: óvszerrel, injekcióval, pesszáriummal, spermicidekkel, vagy a nem kívánt terhesség szempontjából nagyon kockázatos megszakított közösüléssel és naptármódszerrel.

Elégedetlenek a régivel, keresik a kényelmesebbet

Kimagasló nyitottságot és érdeklődést mutat, hogy a válaszadók 95 százaléka kipróbálna egy biztonságosabb vagy kényelmesebb megoldást. Emellett az is árulkodó, hogy több mint felük (53%) elégedetlen az általa jelenleg alkalmazott módszerrel. A nők csaknem egyharmada a legkomolyabb problémának azt tartja, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek túl sok odafigyelést igényelnek, míg másokat elsősorban a magas hormontartalom (16,8%), a kényelmetlen használat (16%), az elhízás (10%) vagy a vérzési problémák (7,5%) aggasztanak. Közel minden nyolcadik (13,4%) megkérdezett pedig nem tartja elég megbízhatónak a korábban választott megoldást.

Tudják, hogy be kell szedni, de nem figyelnek oda eléggé

Majdnem minden második (42%) válaszadó szerint már egy szem tabletta kihagyása is terhességet okozhat, többségükkel mégis rendszeresen előfordul, hogy elfelejtik bevenni. Alig több mint egynegyedük (27%) állítja, hogy még soha nem mulasztotta el, míg közel háromnegyedükkel ez hetente (13%), havonta (31%), vagy évente (29%) legalább egyszer megtörténik.

Megbíznak a nőgyógyászukban

Ha fogamzásgátlásról van szó, a megkérdezettek majdnem kivétel nélkül a nőgyógyászukban bíznak meg a legjobban. A nők csupán 4 százaléka fogadja meg inkább a médiában látott vagy olvasott tanácsokat, de ennél is kevesebben hallgatnak barátnőikre (3%).

„Magyarországon évek óta csökken a terhességmegszakítások gyakorisága, de 2012-ben még mindig 40 abortusz jutott 100 élveszülésre, amely részben a fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek hiányával is magyarázható. A statisztikákból azt olvassuk ki, hogy szükség van a hiteles információk terjesztésére nemcsak az orvosi rendelőben, hanem a nap minden percében könnyen elérhető online felületeken és a közösségi médiában is” – fogalmazott dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

 

forrás: www.mypin.hu



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!