Hangulatbetegségek kezelése

2013. 09. 18.
Szerző: Szimpatika
Az utóbbi években valamennyi fejlett országban egyértelművé vált, hogy a népegészségügy egyik legsúlyosabb problémáját a pszichiátriai betegségek jelentik, valamint az a tény, hogy ennek ellenére ez a leginkább elhanyagolt betegségcsoport. Mi ennek az oka? Elsősorban a pszichiátriai betegségekhez kapcsolódó tabuk, tévhitek, társadalmi előítéletek, hátrányos megkülönböztetések, melyek megnehezítik a betegség felvállalását mind a beteg, mind a környezete számára.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1997-ben végzett felmérése alapján a világon 340 millió ember szenved hangulatzavarban. A gyakori előfordulás mellett fontos megemlítenünk azt is, hogy ezek a betegségek az életminőséget mélyebben és tartósabban érintik, mint a krónikus belgyógyászati vagy mozgásszervi betegségek. Sajnos a szorongásos betegek több mint fele nem fordul orvoshoz, a segítséget kérőknek pedig csak kb. fel kap megfelelő diagnózist és kezelést. A nem kezelt esetekben súlyos, visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek, pl. alkohol- vagy drogfüggőség kialakulásához, ezek az állapotok pedig elfedik a valós tüneteket. A legsúlyosabb esetekben azonban a beteg az öngyilkosságot választja.

Mi a depresszió?

Szinte mindannyiunk életében előfordulnak olyan időszakok, amikor lehangoltak vagyunk. Ilyenkor semmi, sokszor még kedvenc időtöltésünk sem jelent motivációt, szomorúak, letargikusak vagyunk. Ezen állapotok kialakulásának pontos okát nem tudjuk, de bizonyított, hogy az idegi enzimszabályozás elégtelen működése is szerepet játszik benne.

A depresszió az életben előforduló, esetenként tartós stresszhelyzetekre adott teljesen normális reakció. Ilyen jellemző, depressziót kiváltó helyzet lehet pl. iskolai, munkahelyi kudarc, vagy a szeretett társ elvesztése. A depressziót csak akkor tekintjük abnormálisnak, ha reakcióként nincs arányban a kiváltó eseménnyel, és ha időben meghaladja azt a pontot, amikor a legtöbb ember már kilábalna belőle.

Bár a depresszió elsősorban hangulati zavar, valójában több tünetcsoportot foglal magába. Ezek közül nem feltétlenül jelenik meg mindegyik, de minél több és súlyosabb formájú tünetet észlelünk, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy depresszióval állunk szemben.

Melyek a depresszió tünetei?

Négy fő csoportba oszthatóak, megjelenési terület szerint. (A csoportokon belül az enyhébb tünetektől haladunk a súlyosabbak felé.)

Érzelmi változások:

- Szomorúság, levertség

- Reménytelenség, kilátástalanság érzése

- Elveszti érdeklődését az emberek iránt

- Nem nyújt örömet a hivatása


Negatív gondolatok:

- Alacsony  önértékelés

- Értéktelennek érzi magát

- Önmagát okolja a kudarcokért

- Teljesen pesszimista a jövőjét tekintve


Motiváció:

- Passzív

- Nem kezdeményez

- Nehéz bevonni bármilyen cselekvésbe


Testi tünetek:

- Étvágytalanság

- Alvászavar

- Fáradtság

- Energiahiány

- Felnagyítja fájdalmait, csak az egészsége foglalkoztatja


Hogyan kezelhető?

Amint a fenti leírásból is kitűnik, a depresszió meglehetősen kimerítő betegség, és hosszadalmas a gyógyulás folyamata. Jó hír azonban, hogy szakember segítségével nagyon eredményesen kezelhető. Gyógyszeres kezeléssel 3-4 héten belül eredményt lehet elérni, amelyet kiegészít a pszichoterápia és a fényterápia is. Ezek mellett egyre fontosabb szerephez jut a gyógynövényes kezelés a hangulatbetegségek, alvászavarok és a depresszió kezelésében is.

Alvászavar

A napjainkra jellemző zaklatott, gyors életritmus, információáramlás, az úgynevezett civilizációs ártalmak hozzájárulnak az egyre gyakrabban előforduló alvászavarok kialakulásához, amely az aktív korosztályt érinti. Tömeges problémává vált az időskori alvászavarok kezelése is. A gyógynövények enyhe hatású nyugtatószerek, nagy előnyük, hogy – szemben az egyéb nyugtatószerekkel – a hozzászokás veszélye nélkül alkalmazhatók.

Gyógynövények az idegrendszeri panaszok kezelésében

Macskagyökér: a legismertebb nyugtató hatású gyógynövény. Gyermekeknek ne adjuk!!!

Komlótoboz: alvászavarok és pszichés nyugtalanság kezelésére alkalmas. Bőrrel érintkezve allergiát okozhat!

Golgotavirág: idegesség, szorongás és enyhe fokú depresszió ellenszere. A gyermekgyógyászatban is eredményesen alkalmazzák, Dísznövényként is népszerű.

Zab: idegnyugtató és depresszió ellen használatos gyógynövény.

Levendulavirág és -olaj: nyugtató, elalvást segítő hatása van. Az olajat este lefekvés előtt a szoba légterében párologtassuk; kellemes, ellazító és feszültségoldó hatású.

Orbáncfű: a depresszió enyhe formáiban (téli depresszió, szerelmi bánat, rossz iskolai osztályzat) kiemelt jelentőségű. A növény egymagában is képes segíteni az enyhe eseteken, de a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként egyre több orvos javasolja betegének. Egyes esetekben (főleg világos bőrűeknél) fokozott fényérzékenységet okozhat.

Íme néhány készítmény, melyek a fent említett gyógynövényeket tartalmazzák, és recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban:

- Herbária Jó éjszakát tea

- Herbária citromfűtea (filteres)

- Herbária levendulaolaj

- Herbária Pannonhalmi Vesperas teakeverék

- Herbária orbáncfűtea (filteres)


forrás: Gergely Katinka/ www.mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!