Mi az az inzulinrezisztencia, és miért jelent gondot?

2013. 09. 15.
Szerző: Szimpatika
A teherbe esést sok dolog befolyásolhatja: a nem megfelelő táplálkozás, a stressz, vagy csak nagyon rágörcsöl a pár a babavárásra. Egyes esetekben azonban ennél jóval komolyabb akadály áll a háttérben, amit semmi esetre sem szabad félvárról venni. Ez pedig nem más, mint az inzulinrezisztencia, amiről dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája beszél.

Az inzulin

Mindenki hallott már az inzulinról, de nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miről is van szó.

„Az inzulin egy hormon, amely a szervezetben a hasnyálmirigyben termelődik. Fő hatása a vércukorszint csökkentése, pontosabban, ha megemelkedik a vércukorszint, akkor visszaállítja a normális tartományba, ami 3.3-6.1 mmol/l között található” – tudjuk meg a specialistától.

Az inzulinrezisztencia

Ha már azzal tisztában vagyunk, hogy mi is az az inzulin, akkor megérthetjük, hogy miért káros, ha folyamatosan magas a szintje a szervezetben.

„Egyes állapotok, mint pl. az elhízás vagy az olyan betegségek, mint a PCOS, magas inzulinszintet eredményeznek. Ez az anyag a sejteket is befolyásolja, méghozzá a következőképpen: ha sok az inzulin, vagyis a hatása folyamatosan magasan jelen van a vérben, akkor a sejtek úgy viselkednek, mint az emberek, akiknek folyton farkast kiáltanak: egy idő után a magas inzulinszint sem vált ki reakciót. Ez többek között azért jelent problémát, mert a teherbe esés esélyét rontja. A magas inzulinszint fokozza a petefészkek és a mellékvese androgéntermelését, és csökkenti a májban a szexuálhormon-kötő fehérje, vagyis az SHBG termelését. Ez utóbbi hormon alacsony szintje azt eredményezi, hogy a női szervezetben emelkedik a szabad, vagyis fehérjéhez nem kötött tesztoszteron szintje. Ez az anyag a férfiak esetében nagyon is hasznos, hiszen kialakítja a másodlagos nemi jellegeket, példádul a szőrös testet. A nőknél azonban ugyanezt teszi, ami nem csak esztétikai gond, hanem ennél komplexebb probléma. Ugyanis a szőrösödés és a pattanások mellett rendszertelen menstruációt és a peteérés és tüszőrepedés hiányát is okozhatja, ez pedig nagyon megnehezíti a teherbe esést” – mondja dr. Koppány Viktória.

A betegség kezelhető

„Szerencsére ez a betegség remekül kezelhető, de bizony tenni is kell érte. Ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni, és a terhesség is biztosabban bekövetkezzen, meg kell változtatni az életmódot, a táplálkozást, és persze gyógyszerekre is szükség lehet. Az eredmény elérése érdekében mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal” – figyelmeztet a főorvosnő.


forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!