Mire jó a mézes fokhagyma?

Szerző: Szimpatika
Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges a mézes fokhagyma. Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja nyelni együtt a két, külön-külön amúgy finom ételt. Íme egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni és csemegévé változtatni.

Elkészítési mód

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább nyáron ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üveg mézbe, az üveget lefedni és berakni a kamrába. Ennyi.

Hogy mi fog történni? Ha türelmesen várunk, néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak vagy a balzsamecetnek.

Miért is jó ez? Ami fontos, az az, hogy a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét és erős illatát. Így egyszerűen elrágható, és nem lesz bűzös tőle a leheletünk.

Mi van benne?

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – a hagyma összezúzásakor – az alliináz-enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin és számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még benne az alábbi összetevők: kéntartalmú peptidszármazékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. A mézet is természetes baktériumölő hatású házi szerekként tartják nyilván.

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő hatású. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Hogyan lehet még elkészíteni?

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel és így fogyasszuk. Ezt naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, amely 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.

Tipp gyomorfájósoknak: a fokhagymákat összezúzva el kell keverni a mézzel. Egy-két napig érdemes állni hagyni, így a méz tompítja a fokhagyma maró hatását.

Javasolt felhasználás

Betegség megelőzésére napi egy gerezd mézben eltett fokhagyma fogyasztása javasolt, annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön.

Ha kezd kitörni rajtunk valamilyen fertőzés, akkor emeljük meg a napi adagot legalább 3-4x1 kanálnyira.

Emellett főzéshez is felhasználható: összetörve megkenhetjük vele a grillezendő falatokat.

 

forrás: dr. Balaicza Erika, www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!