Pánik a dohányboltokban

2013. 09. 14.
Szerző: Szimpatika
Kisebb pánik tört ki a dohányboltosok körében, ugyanis az a hír terjedt el, hogy bírságol a fogyasztóvédelmi hatóság, ha nem tüntetik fel, mennyibe kerül szálanként a cigaretta. A Nemzeti Dohányszakkereskedők Egyesülete felhívta tagjai figyelmét, hogy ne csak a teljes doboz árát írják ki. A fogyasztóvédők szóvivője szerint azonban nincs ok aggodalomra.

Budapesti trafiktulajdonosok jelezték az onlinekassza.hu hírportálnak, hogy ellenőrök jártak az üzletükben, és hiányosságként jegyezték fel, ha csak a cigaretta dobozonkénti ára volt kiírva. Arra szólították fel az árusokat, hogy az egységárat tüntessék fel, azt pedig szálanként kell érteni. A kereskedők azért tartják abszurdnak a helyzetet, mert a törvény már régóta tiltja a cigaretta szálankénti árusítását, ezért nem értik, miért kellene akkor úgy árazni, ahogyan nem is lehet eladni.

A Nemzeti Dohányszakkereskedők Egyesülete arról tájékoztatta a hírportált, hogy hozzájuk is eljutottak olyan információk, amelyek szerint előírják a trafikosoknak, hogy a doboz cigaretta céduláján egy szál ára is szerepeljen. Az egyesület figyelmeztette is tagjait, hogy számíthatnak ennek ellenőrzésére. Ugyanakkor a hírportál kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője közölte, nincs szükség arra, hogy a cigarettáknál feltüntessék a szálankénti árat, mivel ezek a termékek egységes csomagolásban kaphatók.

A Fogyasztóvédelmi Törvény szabályozza az egységár feltüntetését. Talán abból adódik a félreértés, hogy a Nemzeti Dohányboltokban található egyéb termékek esetében kötelező az egységár feltüntetése, ami azt a célt szolgálja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a kondíciók.

Például a füstszűrök esetében ki kell írni, mennyibe kerül egy darab, hiszen ezeknél a termékeknél nincs egységes csomagolási mennyiség. Ha valaki elmulasztja az egységár feltüntetését, annak sem kell pénzbírságtól tartania, csak felszólítják az ellenőrök, hogy pótolja a hiányosságot – tette hozzá a szóvivő.


forrás: https://www.elelmiszer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!