Fertőzések tünetei és kezelése a várandósság időszakában

Szerző: Szimpatika
A terhesség megállapítása után kiegészítő laborvizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet az anya életkora, esetleges betegségei vagy a családban előforduló kórképek alapján. Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosnának segítségével a speciális esetekben alkalmazott vizsgálatokat mutatjuk be.

Toxoplasma

A Toxoplasma -vizsgálat elvégzése a toxoplasmosis nevű fertőző betegség kizárása vagy megállapítása szempontjából fontos. A fertőzés okozója egy parazita, a Toxoplasma gondii, mely a macska bélrendszerében elszaporodva és az állat ürülékével a szabadba jutva megfertőzheti a környezetét. Ha várandós anya fertőződik meg a kórokozóval, az áthatolhat a méhlepényen és a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. Mivel a fertőzöttség tünetei rendkívül enyhék, ezért a toxoplasmosis kizárásának legbiztosabb módja az elvégzett vérvizsgálat. Pozitív eredmény esetén a kórokozó jelenlétét idejében felismerve gyógyszeres kezeléssel biztosítható a magzat egészséges fejlődése.

Tünetek:

- Hőemelkedés

- Általános gyengeség

- Nyirokcsomó-nagyobbodás

- Végtagfájdalmak

Megelőzés:

- Várandósság alatt csak jól átsült vagy főtt húst fogyasszunk, kerüljük a nyers húst tartalmazó fogásokat (legismertebb formája a tatár bifsztek).

- Evés előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket.

- Kertészkedés közben viseljünk kesztyűt.

- A macskaalom tisztítását ne a kismama végezze. Kerüljünk mindent, ami macskaürülékkel lehet szennyezett.

- A szövődmények megelőzésének érdekében a terhesség előrehaladtával kötelező laboratóriumi szűrővizsgálatot is végeznek.

Rubeola

A rubeola, vagy más néven rózsahimlő egy vírusos, fertőző gyermekbetegség. A fertőzés gyermekkorban viszonylag ritkán okoz szövődményeket. Várandós kismamáknál azonban – különösen a terhesség első trimeszterében – különösen veszélyes, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat. A rubeola elleni védőoltás Magyarországon 1991 óta kötelező, az MMR oltás részeként. A '91 előtt született várandós édesanyáknak tehát mindenképp fontos, hogy szüleiktől, esetleg gyermekorvosuktól informálódjanak arról, hogy gyermekkorukban átestek-e a fertőzésen. Amennyiben biztos adat nem áll rendelkezésre, célszerű elvégeztetni a vérvizsgálatot, mely az ellenanyag vérből való kimutatásával igazolhatja a korábbi fertőzést.

Tünetek:

- Gyengeség, fejfájás, hőemelkedés, ízületi fájdalom

- A fül mögötti, a nyaki és a tarkótájéki nyirokcsomók megnagyobbodása

- A fenti tüneteket követően 4-10 nappal először az arcon, majd testszerte a kiütések, rózsaszínű foltok megjelenése

Megelőzés:

- Ha a kismama korábban nem esett még át fertőzésen, a védőoltás beadására a várandósság alatt már nincs lehetőség.

- A védekezés egytlen módja ebben az időszakban a fertőzött személyektől való tartózkodás. A kiütések megjelenését megelőző, és az azt követő 5 napban a beteg a fertőzést már továbbadhatja.

Chlamydia

A „csendes járvány”-ként is emlegetett chlamydia-fertőzés jellegzetessége, hogy hosszú ideig nem okoz panaszokat, azonban ezalatt olyan súlyos elváltozásokat is okozhat, melyek következménye akár meddőség is lehet. A szexuális úton terjedő betegséget a Chlamydia trachomatis nevű baktérium közvetíti. A fertőzés következtében a petevezeték beszűkülhet, így megnő a méhen kívüli terhesség kockázata, de kiválthatja a petevezeték elzáródását is, jelentősen megnehezítve a teherbeesést. Várandós hölgyek esetében a fertőzés a méhnyálkahártya károsodását okozhatja, ezzel fokozva a vetélés, koraszülés veszélyét. A fertőzést nők esetében a méhnyakból nyert váladék laboratóriumi vizsgálatával lehet kimutatni – ez jellemzően egy DNS-alapú vizsgálat – és antibiotikumokkal jól kezelhető. A nőgyógyászati szűrővizsgálatát esetén különösen ajánlatos, hogy kérdezzünk rá, készül-e ilyen vizsgálat, mert ez a rutinvizsgálatnak jelenleg nem része, vagy alapesetben nem végzik el.

Tünetek:

- Enyhe vizelési panaszok

- Hüvelyváladék megváltozása (sárgás vagy áttetsző folyás)

- Hasi fájdalom

Megelőzés:

- Monogám párkapcsolat

- Óvszer használata

Cytomegalovirus

A Cytomegalovirus (CMV) a herpeszvírusok egy fajtája által okozott gyakori fertőzés. A felnőtt lakosság közel 60-70 százaléka élete során már valamikor átesett a gyakran tünetmentesen zajló fertőzésen. A CMV várandósokra azonban különösen veszélyes. A kórokozó a magzatnál enyhébb esetekben is halláskárosodást vagy szellemi visszamaradottságot okozhat. A fertőzés súlyosabb következménye vetélés vagy halvaszületés is lehet. A vírusfertőzés kezelésére van ugyan gyógyszer, de ez a mellékhatások miatt sokszor nagyobb kockázatot jelent az anyának és magzatnak egyaránt. A vérvizsgálattal azt lehet kimutatni, hogy a várandós védett-e a vírussal szemben, esetleg friss fertőzése zajlik-e, vagy még sosem találkozott a vírussal, azaz fogékony-e a fertőződésre.

Tünetek:

- Elhúzódó, magas láz

- Levertség, fáradtságérzet

- Végtag- és izomfájdalmak

Megelőzés:

- A következmények szempontjából a legveszélyesebb az, ha valaki a terhesség alatt első alkalommal találkozik a vírussal. Ezt megelőzendő, a fertőzésen még át nem esett kismamák számára fokozott óvatosság indokolt. Számukra javasolt a gyakran tünetmentesen fertőző kisgyermekekkel való közeli kontaktus kerülése és a gyakori, alapos kézmosás.

Listeria

A liszteriózis a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló betegség. A fertőzés erős immunrendszerű emberekben sokszor semmilyen tünettel nem jár, várandósoknál azonban súlyos szövődményeket – vetélés, az újszülött megfertőződése – okozhat. A kórokozó fertőzött állatokról terjedhet emberre, de a betegséget kiválthatja baktériummal fertőzött étel fogyasztása is. A fertőzés vérvizsgálattal kimutatható. Idejében felismerve antibiotikummal jól kezelhető.

Tünetek:

- Hányás, hasmenés

- Fejfájás

Megelőzés:

- A hűtőben 5 napon túl tárolt élelmiszereket, különösen a nyers tejet, tejtermékeket, húsokat, lágy sajtokat, halakat és a nyers zöldségfélékből készült salátákat ne fogyasszuk!

- Állati eredetű élelmiszereket ne fogyasszunk nyersen!

- A hűtőszekrény belsejét tartsuk tisztán.


forrás: www.immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!