Ismerje meg az ökocímkéket!

2013. 09. 11.
Szerző: Kovács Zsuzsanna
Ha környezettudatosan vásárolunk, jól megnézzük a terméket és annak csomagolását, mielőtt megvesszük azt. Ma már számos árucikken díszeleg valamiféle „zöld jelzés”, de hogy ezek valójában mit jelentenek, abban a téma szakértője, Diófási Orsolya környezetmenedzsment-szaktanácsadó, a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. ügyvezetője segített eligazodni.

Az ökocímkerendszert a vásárlók tájékoztatására alakították ki. Ezeket a legkülönbözőbb termékeken, tisztítószereken, papírárukon, bútorokon, fényforrásokon, sőt még szálláshelyeken is megtaláljuk. Az üzletek polcain található árukon leggyakrabban az alábbi ökocímkékkel találkozunk:

Az Európai Unió címkéje és más nemzeti ökocímkék, mint például Németország, a skandináv államok vagy Magyarország ökocímkéinek odaítélésekor a termék minden tulajdonságát vizsgálják, annak teljes életciklusa során. Ez azt jelenti, hogy a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen és a vegyianyag-felhasználáson át a termék újrafeldolgozhatóságáig számba veszik, vizsgálják a termék környezeti hatásait. A címkét csak a piacon fellelhető legkörnyezetbarátabb termékek „viselhetik”, ezt egy független fél által végzett tanúsítási eljárás biztosítja.


Az Északi Hattyú címke a skandináv országok hivatalos környezetbarát jelzése, mely a magyar piacon is számos terméken megjelenik, pl. papírárukon, babatermékeken (pl. pelenka, fürdetőolaj, testápoló, hintőpor). Az Északi Hattyúval minősített, gyerekeknek szánt termékek illatanyagmentesek, csomagolásuk súlya pedig minimális. Magyarország ökocímkéjét elsősorban a csomagolóanyagokról ismerik a vásárlók.

A védjegyhasználati jogra nyilvánosan, önkéntesen és folyamatosan lehet pályázni. Hazánkban az Európai Unió ökocímkéjét, az EU-Margarétát és a magyar Környezetbarát Termék védjegyet lehet tanúsíttatni.

Az országok címkéi mellett még számos ökocímkével találkozhatunk. Ezek közül fontos az alábbiak ismerete:


Az FSC jelölést fából készült termékeken (bútorok, ceruzák) és papírból készült termékeken kell keresni (irodai papír, zsebkendő, WC-papír, füzetek stb.). A címke azt tanúsítja, hogy a termék fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagból készült.

A méltányos kereskedelemből származó, azaz a Fair Trade termékjelölés a „harmadik világ” országaiban gyártott (főleg élelmiszeripari) termékeken jelenik meg, és azt jelzi, hogy a termék forgalmazói elfogadták és betartják azokat az elveket, melyeknek célja a termelők munka- és életkörülményeinek javítása a fejlődő országokban és ösztönzés a piacképes, jó minőségű termékek (gyümölcsök, bab, kávé, tea, csokoládé stb.) előállítására, azok ellenértékének tisztességes megfizetésére és a gyermekmunka elkerülésére.



A Fair Trade jelölést az alábbi termékeken kell keresni: kávé, tea, cukor, csokoládé, kakaópor, gyümölcslé, durumtészta, kókusztej, jázminrizs, egzotikus fűszerek, szappan, bio-olívaolaj alapú folyékony szappan, törülköző, mosódió, ásványi dezodor, ásványi púder, táskák, kerámiák. És hogy hol, milyen üzletekben találkozhatunk a környezetbarát termékekkel? A nagyobb hiper- és szupermarketeken kívül jellemzően a drogériákban. Keressük együtt az ökocímkéket, válasszuk a termékek címkékkel tanúsított, környezetbarát alternatíváját – mert mindenki vásárol, de nem mindegy, hogy mit. Ha még több információt szeretne a jelölésekről, látogasson el el a survive.hu/okocimkek weboldalra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!