Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata

Szerző: Szimpatika
Egy nemzetközi kutatás szerint több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása. A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg –tudósított a BBC a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról.

Három különböző, nagy létszámú résztvevővel végzett vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között. Ennél a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte hormonra, az inzulinra, mely a vércukor szintjét szabályozza. Ezt az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor mennyisége.

A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 ezer 382 emberből 12 ezer 198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. A kutatók a szőlő (mazsola), az őszibarack, a szilva, a sárgabarack, a banán, a dinnye, az alma, a körte, a narancs, a grépfrút, az eper és az áfonya fogyasztására kérdeztek rá.

Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A kedvező hatás minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak. A kutatók szerint a jótékony hatás az antociánok vagy flavíliumok – egy, a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület – magas szintjének tulajdonítható. Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét. Ugyanezt a hatást kiváltó, természetes polifenolokat is tartalmaznak ezek a gyümölcsök. „A rostok, antioxidánsok, fitokemikáliák, vagyis a növényekben előforduló természetes vegyületek együttes hatása csökkenti a kockázatot” –olvasható a tanulmányban.

Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcsléadagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával és körtével, akkor 13 százalékkal csökkenne. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenést jelentene.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!