Felébresszük-e az alvajárót?

2013. 09. 02.
Szerző: Szimpatika
Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet; a népesség 5-10 százalékát érinti.

Az alvajárás komikuma filmekben, rajzfilmekben előszeretettel használt elem. A filmvásznon valóban humorosnak tűnhet a sötétben, az útjába kerülő tárgyak közt bukdácsoló, sokszor a falaknak ütköző ember látványa, a valóságban azonban a helyzet sokkal súlyosabb is lehet – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa. Az alvajárók reggelre rendszerint nem emlékeznek arra, hogy milyen kalandos utakon jártak az éjszaka, és velük eközben bármi megtörténhet. Fent vannak ugyan, azaz sétálnak, mozognak, akár beszélhetnek is, ám mivel mégsem éberek, súlyos veszélyeknek tehetik ki magukat az éjszaka folyamán. A családtagoknak is fejtörést okoz, mihez kezdjenek a betegekkel: felébresszék-e az alvajárót, illetve hogyan tereljék vissza őt a hálószobába, és miként előzzék meg a veszélyes helyzeteket.

Éber alvás

Az alvajárás valójában a paraszomniák, azaz az alvás közben előforduló neurológiai problémák csoportjába tartozik, mely főként alváshiányos embereknél fordul elő, de erős stressz is kiválthatja. A mélyalvás fázisában, amikor az alvás a legpihentetőbb, a betegek olyan tevékenységeket mutatnak, amelyek alapján ébernek tűnhetnek. Felülnek, nézelődnek a szobában, tesznek egy sétát a házban, de az sem kizárt, hogy ennél hosszabb utakra induljanak: az utcára is kimehetnek, sőt van, aki autóvezetéssel is próbálkozott már ilyenkor. Az alvajárót felébreszteni nehéz, sőt a velük kapcsolatba kerülő személlyel szemben akár agresszívek is lehetnek.

Alvási rutin és gyógyszerek segíthetnek

A kiváltó okok között gyakran a túlzott alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek szedése áll, de a súlyos alvásdepriváció és a magas lázzal járó betegségek is előidézhetik az alvajárást, illetve az öröklődés is fontos szerepet játszik a megjelenésében. Egy szülő esetén 45, két alvajáró szülő esetében már közel 60% az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. A kezelésben elsődleges a megfelelő, biztonságos alvási környezet kialakítása és a hozzátartozók, hálótársak megfelelő felvilágosítása, emellett az alvási higiéné fejlesztése. Ez utóbbi egyfajta rutin létrehozását jelenti, melynek része az elalvás előtti szertartás kialakítása. Fontos, hogy mielőtt az ágyba zuhanunk, találjunk olyan módszert, ami kikapcsol, alvásra hangol. Ez lehet például egy forró fürdő, olvasás vagy nyugtató zenehallgatás. Az alvajáró környezetét tegyük biztonságossá: ne legyenek éles tárgyak a közelben, az emeleti lépcsők tetejét kisajtóval zárjuk le, és hasznos lehet valamilyen riasztó, vagy ajtónyitáskor éles hangot adó szerkezet beszerelése is. Az alvajárás gyógyszeres terápiával is kezelhető: antidepresszáns és egyéb, a szakorvos által felírt készítmények segíthetnek.

Fogja kézen vagy csapjon zajt

Ha az éjszaka közepén alvajáróval találkozunk, mozgását kezünkkel szelíden kormányozva vezessük őt vissza az ágyába. Ha ezzel a módszerrel nem boldogulunk, és olyan a helyzet, hogy fel kell őt ébresztenünk, akkor azt semmiképp ne rángatással vagy durva érintésekkel tegyük. Ilyenkor az a legjobb, ha nagy zajt csapunk körülötte, ez rendszerint rövid idő alatt magához téríti az éjjeli vándorlót.


forrás: www.joalvaskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!