Az árnyékunk segít a bőrrák elleni védekezésben

2013. 08. 16.
Szerző: Szimpatika
Szinte elkerülhetetlen, hogy nyáron egyszer-egyszer le ne égjünk a napon. Az ilyenkor elszenvedett UV-sugárzás hozzájárulhat azoknak a génhibáknak a kialakulásához, amelyek a bőrrákot okozzák. Mivel ebből a szempontból mi, magyarok közepesen veszélyeztetettek vagyunk, fogadjuk el általános szabályként, hogy ne menjünk a napra, amíg az árnyékunk nem hosszabb a testmagasságunknál – hívja fel a nyaralók figyelmét dr. Schwab Richárd, a KPS Diagnosztikai Központ orvos igazgatója.

„Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV-sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának esélyét, amit a génállomány károsodása okoz. Közel 500 gént ismerünk, amelyek rákos megbetegedések kialakulásáért felelősek. A melanoma a legveszélyesebb bőrrákos megbetegedés, ami az esetek majdnem felében ugyanazon gén sérülésének a következménye, amely, bár ritkábban, de így is közel 5%-ban a vastagbélrákot okozza. Melanoma esetében az egyik legfontosabb környezeti kockázati tényező a napsütésben lévő UV-sugárzás, ezért is nagyon fontos, hogy ezt tudatosan kerüljük” – hívja fel a figyelmet dr. Schwab Richárd, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ orvos igazgatója.



A betegség kialakulásáért egy speciális jelátviteli molekula meghibásodása okolható: ha egy ilyen fehérje „bekapcsolva marad”, az kóros szignálokat közvetít a sejtmagba, ami eltéríti az osztódás-differenciálódás szabályozását. Ugyanígy az esetek egy részében bizonyos jelátviteli „fékek” kiiktatása révén a funkció elvesztése okoz daganatot.

„Az orvosi statisztikák azt mutatják, hogy délen, ahol az emberek születésüktől fogva fokozottabb napsütésnek vannak kitéve, ritkább a melanomás megbetegedés. A legveszélyeztetettebbek az északiak, akik jellemzően szeplős, fehér, esetenként még gyulladásra is hajlamos bőrtípussal rendelkeznek. Számukra egy tengerparti nyaralás különösen nagy rizikófaktort jelent. Mi, magyarok, közepesen veszélyeztetettek vagyunk, de a megfelelő életmód mellett jó eséllyel elkerülhetjük a melanomás megbetegedést. Praktikus tanács, hogy csak akkor menjünk a napra, amikor az árnyékunk hosszabb, mint a testmagasságunk” – javasolja a szakértő.

Szerencsére a betegség viszonylag könnyen felismerhető, és rendszeres szűréssel a korai stádiumban jól gyógyítható. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük pigmentfoltjainkat, és ha valamelyik nőni kezd vagy megváltoztatja az alakját, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

Az előrehaladott rákos megbetegedések gyógyításában ugyanakkor új megoldást jelent a célzott kezelés, amelynek során molekuláris diagnosztikával megállapítható, hogy melyik gén okozza a megbetegedést, így a gén által kódolt fehérjét gyógyszeres úton lehet blokkolni, elősegítve ezáltal a gyógyulást.

„Különösen fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hatásos kezelések után is kialakulhat recidiv daganat, ill. rezisztencia. A legkorszerűbb gyógyszerek közül is van már hazánkban a TB keretei között elérhető, de a fejlődéssel – a jelen gazdasági helyzetben – az állami egészségügynek az egész világon nehéz lépést tartania. A megelőzés mellett tehát kiemelt jelentősége van az önmagunkról való gondoskodásnak. Szerencsére ma már Magyarországon is létezik olyan kiegészítő magánbiztosítás, amely fedezetet nyújt a megfelelő, akár külföldi gyógykezelés elérésére is” – hangsúlyozza dr. Schwab Richárd.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!