Fellélegezhetnek a macskaszőr-allergiások

2013. 08. 14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Angol kutatók rájöttek, hogy pontosan mi váltja ki a macskával szembeni allergiás reakciókat – felfedezésük új gyógymódok alapjául szolgálhat. A University of Cambridge kutatócsapatának azt sikerült azonosítania, hogy miként ismeri fel az emberi immunrendszerszer a macskák allergénjeit, amelyek köhögést és viszketést okoznak. Eredményeiket a Journal of Immunology című szaklapban ismertették a kutatók.

Az új információk ismeretében olyan gyógymódok fejleszthetőek ki, amelyek blokkolhatják az immunrendszer reakcióját, így védhetik meg az allergiától szenvedőket. Clare Bryant és kollégái a macskák bőrén és szőrén található fehérjéket vizsgálták; leggyakrabban ezek okoznak allergiás reakciókat. Eredményeik alapján a macska allergénjei egy gyakran előforduló bakteriális toxin jelenlétében aktiválódnak: ez váltja ki a túlzott immunválaszt az allergiától szenvedőknél, ekkor kezdünk köhögni vagy kezd el folyni az orrunk. A kutatóknak most azt sikerült megvizsgálniuk, hogy ezek a fehérjék hogyan aktiválják a gazdatest immunsejtjeit – írja az Index.

A macskára allergiásoknak nem könnyű elkerülniük az allergéneket, hiszen az állatok mindenhová behordozzák azokat, és mivel könnyen átragadnak ruhákra, cipőkre, olyan a lakásokban is megmaradnak, amelyekben csak korábban élt macska.

forrás: 168óra

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!