A szoptatás a gyermek életét is megmentheti

2013. 08. 09.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A szoptatás a gyermeki élet megmentésének leghatékonyabb és legolcsóbb módja – erre hívja föl a figyelmet az UNICEF a Szoptatási Világhét alkalmából. A nyilvánvaló előnyök ellenére a hat hónaposnál fiatalabb gyerekeknek kevesebb, mint a felét szoptatja az édesanyja. Fontos, hogy megpróbáljuk minél szélesebb körben elterjeszteni a kizárólagos szoptatást az édesanyák körében az első hat hónapban.

„Nincs a világon olyan egészségügyi intézkedés, mely nagyobb hatással lenne a kisbabák és az anyukák életére, és oly kevés kormányzati költséggel járna, mint a szoptatás” – hívja fel a figyelmet Geeta Rao Gupta, az UNICEF igazgatóhelyettese. „Az anyatej a kisbaba első védőoltása, és egyben a világ legolcsóbb és leghatékonyabb életmentő intézkedése.”

Azok a gyermekek, akiket kizárólag természetes úton, anyatejjel táplálnak, 14-szer nagyobb eséllyel élik túl életük első fél évét, mit azon társaik, akiket nem szoptatnak. A születést követő első napon belül elkezdett szoptatás 45 százalékkal csökkenti a csecsemőhalálozás esélyét.

Az anyatejes táplálás javítja a gyermekek tanulási képességeit is, és hozzájárul az elhízás és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nemrégiben lezajlott kutatás kimutatta, hogy a szoptatás hosszú távon óriási megtakarításokat eredményez az egészségügyi rendszerben, mivel az ily módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

A kisbabák mellett az anyukák is számos előnyét élvezik annak, ha gyermekeiket kizárólag anyatejjel táplálják. A szülést követő hat hónapban sokkal kevesebb eséllyel lesznek ismét várandósak, hamarabb felépülnek a szülés után, illetve sokkal korábban visszanyerik eredeti testsúlyukat. Bizonyítható, hogy a szoptató anyukákat kevésbé érinti a szülés utáni (post partum) depresszió, és csökken az esélye a petefészekrák és emlőrák kialakulásának is.

Annak ellenére, hogy a szoptatás előnyei régóta és világszerte ismertek, 2012-ben a hat hónapnál fiatalabb gyermekeknek csupán 39 százaléka részesült anyatejes táplálásban. Ez az arány az utóbbi évtizedekben vajmi keveset javult, melynek oka a néhány nagyobb országban tapasztalható rossz szoptatási arány, illetve általánosságban véve a szoptatást támogató társadalmi közeg hiánya.

Ennek ellenére azon országokban, ahol szerteágazó népszerűsítő programokat indítottak – melyek a társadalom széles rétegéhez eljutottak –, sikerült jelentősen növelni a gyermekeiket szoptatással tápláló anyák számát.

Magyarországon 2011-ben az újszülöttek 43,4 százalékát táplálták 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel, mely a korábbi adatokhoz képest kisebb csökkenést jelent. Javuló tendenciát mutat azonban az egy éves koruk után is szoptatott gyermekek száma, mely az utóbbi években 37 százalékra növekedett.

A szoptatás fontosságát világszinten jelentősen alábecsülik és nem hangsúlyozzák megfelelően. Nagyon fontos lenne a nagyobb elköteleződés, a prioritások átértékelése, célzott politikai stratégiák és társadalmi konszenzus létrejötte ahhoz, hogy a szoptatás végre elfoglalhassa méltó helyét, és világszerte támogatott életmentő gyakorlattá váljon.

Ugyan a szoptatás természetes és ösztönös funkció, rendkívül fontos a támogató szellemiségű közeg létrehozása ahhoz, hogy igazán általános norma legyen. Ehhez az anyatejes táplálást támogató egészségügyre, közösségi összefogásra, kulturálisan érzékeny kommunikációra, valamint védelmet biztosító törvényekre és programokra van szükség.

További ismeretekért az anyatejes táplálás előnyeiről, illetve a szoptatással kapcsolatos tanácsokért olvassa el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány „A legjobb kezdésért – Fontos információk az újszülött-táplálásról” című, magyar nyelvű kiadványát: https://unicef.hu/magyar-kiadvanyok

Az UNICEF jelenleg több mint 190 országban és régióban dolgozik a gyermekek jóllétéért és egészségéért, kiskoruktól egészen a felnőtté válásukig. A legtöbb oltóanyag az UNICEF-en keresztül jut el a fejlődő országok gyermekeihez, és elszántan küzdünk azért, hogy minden gyermeknek jusson megfelelő minőségű, tiszta ivóvíz, élelem, részesülhessen legalább alapfokú oktatásban, és megvédjük őket az erőszaktól, a kizsákmányolástól, a fertőző betegségektől és az AIDS-től. Az UNICEF munkáját egyéni adományokból, valamint a kormányok, az üzleti élet és a civil szféra szereplőinek anyagi támogatásából végzi. További információért kérjük látogasson el honlapunkra: www.unicef.hu

Példák az UNICEF anyatejes táplálással kapcsolatos nemzetközi kampányaira:

Az UNICEF kiáll a kizárólagos szoptatás mellett a gyermeki élet első hat hónapjában, illetve támogatja a szoptatás folytatását két éves korig vagy azon túl is. Célunk, hogy változatos módszerekkel hívjuk fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. A szervezet legutóbb Uruguayban és Argentínában indított kampányt a szoptatás népszerűsítésére dolgozó nők körében, Natalia Oreiro uruguayi színésznő részvételével.

Kínában – amely az utóbbi időben a hírekbe is bekerült, mivel a bébiételre való óriási igény áruhiány kialakulásához vezetett más országokban – a kizárólag szoptatással táplált gyermekek aránya csupán 28 százalék.

Ennek az aránynak a javításáért az UNICEF és a kínai „Nők és Gyermekek Nemzeti Egészségközpontja” (National Centre for Women’s and Children’s Health) kampányt indított „10 m2 szeretet” címmel, melynek keretében szoptatásra alkalmas helyiségek hálózata került kialakításra. A kezdeményezés alapja egy különleges internetes oldal (www.unicef.cn/10m2), ahol bármely szervezet regisztrálhatja saját, dolgozóknak, vásárlóknak, ügyfeleknek vagy támogatóknak fenntartott, nemzetközi szabványnak megfelelő, szoptatásra alkalmas helyiségét. Az összes ilyen szobát egy közös térképen ábrázolja majd egy telefonos alkalmazás, amelynek fejlesztése már folyamatban van.

Kambodzsában kiemelkedő példáját találjuk a szoptatást támogató sikeres kezdeményezésnek. 2000-től 2010-ig a kizárólag szoptatással táplált 6 hónapnál fiatalabb gyermekek arányát 11,7 százalékról sikeresen 74 százalékra növelte. Togo és Zambia esetében szintén sikerről számolhatunk be, ugyanis a ’90-es évek második felétől 2000-ig 10, illetve 20 százalékról 60 százalék fölé növekedett ugyanez az arány.

A biztató esetek ellenpéldája Tunézia, ahol a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya a 2000-ben mért 46,5 százalékos értékről az évtized végére drámai mértékben 6,2 százalékra zuhant. Hasonlóképpen romló tendencia tapasztalható Indonéziában is. A nigériai helyzet stagnál, míg Szomáliában, Csádban és Dél-Afrikában a valaha mért legrosszabb arányok észlelhetők.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
20 450
Aktív eset:
15 104
Gyógyult:
4 644
Elhunyt:
702
Karanténban:
27 449
Mintavétel:
645 492
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.23. 09:09

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el