A szoptatás a gyermek életét is megmentheti

2013. 08. 09.
Szerző: Szimpatika
A szoptatás a gyermeki élet megmentésének leghatékonyabb és legolcsóbb módja – erre hívja föl a figyelmet az UNICEF a Szoptatási Világhét alkalmából. A nyilvánvaló előnyök ellenére a hat hónaposnál fiatalabb gyerekeknek kevesebb, mint a felét szoptatja az édesanyja. Fontos, hogy megpróbáljuk minél szélesebb körben elterjeszteni a kizárólagos szoptatást az édesanyák körében az első hat hónapban.

„Nincs a világon olyan egészségügyi intézkedés, mely nagyobb hatással lenne a kisbabák és az anyukák életére, és oly kevés kormányzati költséggel járna, mint a szoptatás” – hívja fel a figyelmet Geeta Rao Gupta, az UNICEF igazgatóhelyettese. „Az anyatej a kisbaba első védőoltása, és egyben a világ legolcsóbb és leghatékonyabb életmentő intézkedése.”

Azok a gyermekek, akiket kizárólag természetes úton, anyatejjel táplálnak, 14-szer nagyobb eséllyel élik túl életük első fél évét, mit azon társaik, akiket nem szoptatnak. A születést követő első napon belül elkezdett szoptatás 45 százalékkal csökkenti a csecsemőhalálozás esélyét.

Az anyatejes táplálás javítja a gyermekek tanulási képességeit is, és hozzájárul az elhízás és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nemrégiben lezajlott kutatás kimutatta, hogy a szoptatás hosszú távon óriási megtakarításokat eredményez az egészségügyi rendszerben, mivel az ily módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

A kisbabák mellett az anyukák is számos előnyét élvezik annak, ha gyermekeiket kizárólag anyatejjel táplálják. A szülést követő hat hónapban sokkal kevesebb eséllyel lesznek ismét várandósak, hamarabb felépülnek a szülés után, illetve sokkal korábban visszanyerik eredeti testsúlyukat. Bizonyítható, hogy a szoptató anyukákat kevésbé érinti a szülés utáni (post partum) depresszió, és csökken az esélye a petefészekrák és emlőrák kialakulásának is.

Annak ellenére, hogy a szoptatás előnyei régóta és világszerte ismertek, 2012-ben a hat hónapnál fiatalabb gyermekeknek csupán 39 százaléka részesült anyatejes táplálásban. Ez az arány az utóbbi évtizedekben vajmi keveset javult, melynek oka a néhány nagyobb országban tapasztalható rossz szoptatási arány, illetve általánosságban véve a szoptatást támogató társadalmi közeg hiánya.

Ennek ellenére azon országokban, ahol szerteágazó népszerűsítő programokat indítottak – melyek a társadalom széles rétegéhez eljutottak –, sikerült jelentősen növelni a gyermekeiket szoptatással tápláló anyák számát.

Magyarországon 2011-ben az újszülöttek 43,4 százalékát táplálták 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel, mely a korábbi adatokhoz képest kisebb csökkenést jelent. Javuló tendenciát mutat azonban az egy éves koruk után is szoptatott gyermekek száma, mely az utóbbi években 37 százalékra növekedett.

A szoptatás fontosságát világszinten jelentősen alábecsülik és nem hangsúlyozzák megfelelően. Nagyon fontos lenne a nagyobb elköteleződés, a prioritások átértékelése, célzott politikai stratégiák és társadalmi konszenzus létrejötte ahhoz, hogy a szoptatás végre elfoglalhassa méltó helyét, és világszerte támogatott életmentő gyakorlattá váljon.

Ugyan a szoptatás természetes és ösztönös funkció, rendkívül fontos a támogató szellemiségű közeg létrehozása ahhoz, hogy igazán általános norma legyen. Ehhez az anyatejes táplálást támogató egészségügyre, közösségi összefogásra, kulturálisan érzékeny kommunikációra, valamint védelmet biztosító törvényekre és programokra van szükség.

További ismeretekért az anyatejes táplálás előnyeiről, illetve a szoptatással kapcsolatos tanácsokért olvassa el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány „A legjobb kezdésért – Fontos információk az újszülött-táplálásról” című, magyar nyelvű kiadványát: https://unicef.hu/magyar-kiadvanyok

Az UNICEF jelenleg több mint 190 országban és régióban dolgozik a gyermekek jóllétéért és egészségéért, kiskoruktól egészen a felnőtté válásukig. A legtöbb oltóanyag az UNICEF-en keresztül jut el a fejlődő országok gyermekeihez, és elszántan küzdünk azért, hogy minden gyermeknek jusson megfelelő minőségű, tiszta ivóvíz, élelem, részesülhessen legalább alapfokú oktatásban, és megvédjük őket az erőszaktól, a kizsákmányolástól, a fertőző betegségektől és az AIDS-től. Az UNICEF munkáját egyéni adományokból, valamint a kormányok, az üzleti élet és a civil szféra szereplőinek anyagi támogatásából végzi. További információért kérjük látogasson el honlapunkra: www.unicef.hu

Példák az UNICEF anyatejes táplálással kapcsolatos nemzetközi kampányaira:

Az UNICEF kiáll a kizárólagos szoptatás mellett a gyermeki élet első hat hónapjában, illetve támogatja a szoptatás folytatását két éves korig vagy azon túl is. Célunk, hogy változatos módszerekkel hívjuk fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. A szervezet legutóbb Uruguayban és Argentínában indított kampányt a szoptatás népszerűsítésére dolgozó nők körében, Natalia Oreiro uruguayi színésznő részvételével.

Kínában – amely az utóbbi időben a hírekbe is bekerült, mivel a bébiételre való óriási igény áruhiány kialakulásához vezetett más országokban – a kizárólag szoptatással táplált gyermekek aránya csupán 28 százalék.

Ennek az aránynak a javításáért az UNICEF és a kínai „Nők és Gyermekek Nemzeti Egészségközpontja” (National Centre for Women’s and Children’s Health) kampányt indított „10 m2 szeretet” címmel, melynek keretében szoptatásra alkalmas helyiségek hálózata került kialakításra. A kezdeményezés alapja egy különleges internetes oldal (www.unicef.cn/10m2), ahol bármely szervezet regisztrálhatja saját, dolgozóknak, vásárlóknak, ügyfeleknek vagy támogatóknak fenntartott, nemzetközi szabványnak megfelelő, szoptatásra alkalmas helyiségét. Az összes ilyen szobát egy közös térképen ábrázolja majd egy telefonos alkalmazás, amelynek fejlesztése már folyamatban van.

Kambodzsában kiemelkedő példáját találjuk a szoptatást támogató sikeres kezdeményezésnek. 2000-től 2010-ig a kizárólag szoptatással táplált 6 hónapnál fiatalabb gyermekek arányát 11,7 százalékról sikeresen 74 százalékra növelte. Togo és Zambia esetében szintén sikerről számolhatunk be, ugyanis a ’90-es évek második felétől 2000-ig 10, illetve 20 százalékról 60 százalék fölé növekedett ugyanez az arány.

A biztató esetek ellenpéldája Tunézia, ahol a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya a 2000-ben mért 46,5 százalékos értékről az évtized végére drámai mértékben 6,2 százalékra zuhant. Hasonlóképpen romló tendencia tapasztalható Indonéziában is. A nigériai helyzet stagnál, míg Szomáliában, Csádban és Dél-Afrikában a valaha mért legrosszabb arányok észlelhetők.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!