Mitől jó egy párkapcsolat?

Szerző: Szimpatika
Forrás: www.ezmegazin.hu/
Két ember között lángra lobban a szerelem… Hosszú távon azonban több kell a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Konfliktusok nélküli párkapcsolat csak a mesékben van, ám a tartós együttéléshez néhány dolog elengedhetetlenül szükséges.

Senki sem tudja megadni a biztos receptet: a szexológusok a jó szexet tartják a legfontosabb összekötőnek, a pszichológusok a hasonló lelkialkatra voksolnak, a szociológusok pedig a hasonló neveltetésre és az ebből eredő közös értékrendre helyezik a hangsúlyt. Talán páronként is változik, hogy egy kapcsolatban mi a legfontosabb.

A hétköznapi embereknek is más-más elképzelésük van arról, mi lehet a nagy titok, de ahány író és ahány költő, annyiféle elgondolás és részigazság született már a témában. Füst Milán egy négylábú asztalhoz hasonlította a párkapcsolatot, ahol az asztal négy lábát az azonos életstílus, a kölcsönös szeretet, a szexuális összhang és a gazdasági kapcsolat jelenti. Biztos, hogy ezek mindegyike fontos részét képezi két ember együttélésének.

Próbáltam összegyűjteni azokat a dolgokat, amikre szerintem érdemes odafigyelni, ha harmonikus kapcsolatot szeretnénk, mert hosszú távon meghatározóak, és mert az  életünk minősége nagyban függ a hátteret adó magánéletünktől.

1. Bizalom

Talán az egyik legfontosabb; ha ez elvész, akkor oda az egész kapcsolat, valószínűleg menthetetlenül.

2. Kölcsönös tisztelet

Ez az a bizonyos elfogadás, amikor nem akarod gyökeresen megváltoztatni a másikat, hanem elfogadod, hogy vannak olyan tulajdonságai, szokásai is, amelyek esetleg idegesítenek.

3. Intimitás

Ez adja a savát-borsát egy párkapcsolatnak. Az intimitást valahogy úgy lehet megfogalmazni, hogy álarc nélkül merem vállalni magam, az érzéseimet és a gondolataimat a másik előtt. Ez sokkal több, mint szexuális kapcsolatba lépni valakivel – ez az igazi meztelenség.

4. Szabadság

Fontos, hogy mindkét fél önállóan is egész legyen, mert az egymástól függés megöli a kapcsolatot. Az is szenved, aki függ a másiktól, és az is, akitől függenek. Legyen mindkettejüknek külön, saját szabadideje is.

5. Közös érdeklődés, közös programok

Nagyon fontos a közös érdeklődési kör, hiszen különben hosszú távon képtelenség programot szervezni, és beszélgetni sem lesz miről. A közös programok, közös élmények adják az összetartozás élményét: ezekhez visszanyúlva átvészelhetőek a kapcsolat nehezebb időszakai is.

6. Viszonosság

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan működjön a kapcsolatban az „adok-kapok”, különben az önfeláldozó félnek is elege lehet abból, hogy ő semmit nem kap cserébe, az a fél pedig, aki folyton, magától értetődően csak kap, egy idő után semmire sem fogja becsülni a másikat.

8. Hűség/lojalitás

Mindenképpen azonos elvárásokkal kell lennie mindkét félnek a hűséget és lojalitást illetően.

9. Kommunikáció: figyelem, érdeklődés, kíváncsiság, beszélgetés

Kommunikáció nélkül nincs kapcsolat. Ha két ember nem beszélget, az egyben azt is jelenti, hogy nem kíváncsiak egymásra. Ha azonban nem érdeklődnek egymás iránt, akkor minek vannak együtt? Nagyon fontos, hogy a kommunikáció valódi beszélgetésekből álljon, igazi párbeszédekkel. Tényleg figyeljenek egymásra, hallgassák meg egymást még vitázás hevében is.

10. Szex

Ha nem azonosak az igények, valamint nem tudják kölcsönösen boldoggá tenni egymást, akkor maximum egy szép baráti kapcsolatról beszélhetünk. Hosszú távon az aszexuális társkapcsolat nem tartható fenn.

+1. Gazdasági közösség

Amiről Füst Milán is írt. Elengedhetetlen, hogy azonos legyen az értékrendünk, az elképzelésünk arról, hogy mi fontos. Kardinális kérdés, hogy vagy mindketten tevőleges részt vállaljunk az anyagi háttér megteremtésében, vagy kölcsönösen elfogadjuk, ha ez csak az egyik felet terheli.


Szerző: Pünkösti Nóra https://www.ezmegazin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!