A visszeresség ma már szinte nyom nélkül kezelhető

2013. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
Sok ember életét keseríti meg a visszeresség. Ez a betegség nem csak csúnya, de sokszor okoz komoly gondokat is, sőt akár trombózishoz is vezethet. Amikor beköszönt a nyár és a hőmérő higanyszála 35°C fölé kúszik, azok is rövid nadrágot vesznek, akiknek a visszereik már nagyon csúnyák, hiszen a forróságot másképpen ők sem viselik el – a nyári visszérműtétek azonban nem jellemzőek. A betegség hátteréről, a műtét ideális időpontjáról és lehetőségeiről dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Miért alakul ki, és tulajdonképpen mi a visszeresség?

„A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, illetve nőknél a terhességnek a vénákra gyakorolt káros hatása következtében alakul ki. Lényege a nyomásviszonyok megváltozása a mély és a felületes vénás rendszer között, melyet a felületes, illetve a mélyvénákban kialakuló billentyűelégtelenség okoz. Káros hatása a vénás pangásban, vénás elégtelenségben rejlik”– ismerteti a szakember.

Nem csak a szépség múlik rajta

A visszerességet sokan egyszerűen esztétikai gondnak tartják, pedig egy ennél sokkal komolyabb problémáról van szó, amelyet semmiképpen nem szabad félvárról venni. „A visszerességnek nem csak kozmetikai jelentősége van. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a probléma következtében kialakult vénás pangás károsítja a bőr vérellátását. Ennek következtében pedig a gombás és más bakteriális fertőzések is könnyebben alakulnak ki, melyek apró bőrrepedéseket okozva elősegítik a gyulladásos folyamatok, például az orbánc kialakulását, mely közvetve trombózishoz vagy nyirokérgyulladáshoz vezethet. A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása” – tudjuk meg dr. Sepa Györgytől.

A legjobb megoldás a műtét – akár szike nélkül

A nyári időszak a visszérműtétek szempontjából nem a legszerencsésebb – legalábbis azt tapasztalhatjuk, hogy ebben az időszakban nem jellemzőek az ilyen típusú sebészi beavatkozások. Ennek azonban nincs semmi köze a kockázatokhoz: bárki elvégeztetheti a műtétet ilyenkor is. „A visszérműtétek bármelyik időszakban elvégezhetők. A nyári időpont csak azért nem szerencsés, mert műtét után kompressziós harisnyát vagy rugalmas pólyát kell viselni. Ilyenkor a műtétek csökkenő száma azzal magyarázható, hogy nyáron a páciensek szabadságukat töltik, és mivel a visszérműtét csak ritkán igényel sürgősségi beavatkozást, inkább szabadság után vállalják” – mondja a főorvos úr.

Ha azonban már megvan a baj, akkor nem szabad sokáig húzni a segítségkérést. Jó hír azok számára is, akik lábaik egészsége mellett a szépségét is szeretnék visszanyerni, hogy ma már nem feltétlenül kell ahhoz szike, hogy a visszereinktől megszabadulhassunk. Dr. Sepa György ezzel kapcsolatban elmondta: „A rádiófrekvenciás technológia vágás és altatás nélkül történik, de az oldalágakat apró kozmetikai szúrásokból távolítjuk el, ami azt jelenti, hogy a műtét után alig észrevehető nyomok maradnak csak a bőrön.”


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!