A PCOS és a szex

Szerző: Szimpatika
A szex és a nőiesség megélése olyan tényezők egy nő életében, amelyeknek rendben kell lenniük ahhoz, hogy az illető kiegyensúlyozott és boldog lehessen. Egyes betegségek azonban képesek ezeket tönkretenni azáltal, hogy felborítják a hormonháztartást. Az egyik legelterjedtebb ilyen betegség a PCOS, ami manapság egyre több nő életét keseríti meg és emiatt egyre nagyobb nyilvánosságot kap.

A betegség kísérő tünetei között számos olyan is akad, amelyek csorbítják az önbizalmat és ezáltal is befolyásolják a szexuális életet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, a PCOS (policisztásovárium-szindróma) specialistája elmondja, miképp teheti tönkre ez a probléma a meghitt együttléteket, és miért fontos a mielőbbi kezelése.

Mi az a PCOS?

Napjainkban sajnos egyre több nőt érint ez a betegség. Hogy pontosan mi is az a PCOS? „A PCOS a női szervezet  hormonális megbetegedése, melynél a petefészek kérge alatt ciszták sorakoznak: ezek a megérni akaró, de erre nem képes petesejtek, tüszők. A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, mivel azonban több szervet is érinthet, a szerteágazó tünetei miatt nevezik policisztásovárium-szindrómának” – mondja a szakértő.


Miben befolyásolhatja a szexet?

Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség csak akkor okoz gondot, amikor egy pár gyereket akar, kellemetlen tünetei miatt azonban számos más szempontból is kihat szinte az összes benne szenvedő életére.

„A PCOS tünetei között a fokozott szőrnövekedés gyakran okoz esztétikai kellemetlenségeket az arcon, a végtagokon, a mellkason. Ezen kívül a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nagyon sokszor még súlygyarapodás és erősen pattanásos bőr is a kísérő jelensége lehet, így nem ritka, hogy a szexuális élet minősége leromlik, ami a párkapcsolatra is nagyban kihathat” – mondja dr. Koppány Viktória.

Okozhat-e fizikai fájdalmat a szex a PCOS miatt?

Félő, hogy az ebben a betegségben szenvedő nők életét nem csak a lelki terhelés nehezíti, hanem a fizikai fájdalom is, hiszen a hormonháztartás felborulása sok mindent befolyásol.

„Ebben az esetben a hormonzavar miatt kialakulhat PH-eltolódás a hüvelyben, illetve a nedvesedés sem lesz tökéletes, esetleg teljesen el is marad. Ez okozhat fizikai fájdalmat is a behatolásnál és a szex közben, de jellemzően nem ez a probléma fő gyökere. A gondot sokkal inkább a libidó csökkenése és a kísérő tünetek miatti lelki teher feldolgozása jelenti. Éppen ezért fontos a kivizsgálás, hiszen a betegség kezelhető, tehát a panaszok megszüntethetőek” – mondja a PCOS-specialista.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!