Gyógyszernek fog minősülni az e-cigaretta?

2013. 07. 15.
Szerző: Szimpatika
Az e-cigarettát és az egyéb, nikotint is tartalmazó elektromos eszközöket 2016-tól gyógyszernek tekintik az Egyesült Királyságban – már ami a szabályozást illeti. A szigorítás célja, hogy csak megfelelő minőségű és kellően biztonságos termékek kerülhessenek a fogyasztókhoz.

Az elektromos cigaretták azóta váltak különösen népszerűvé az Egyesült Királyságban és más országokban is, mióta zárt térben mind több helyen megtiltották a dohányzást. Az új szabályozás alapját a gyógyszerek és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó ügynökség, a MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) vizsgálata képezte, melynek része volt társadalmi konzultáció; a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatoknak, valamint a MHRA saját kutatásának áttekintése az e-cigaretták minőségével, biztonságosságával, forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatban; valamint a tervezett szabályozás hatáselemzési vizsgálatai.

A vizsgálat eredményei arra figyelmeztetnek, hogy valóban aggodalmak merülhetnek fel az e-cigaretták minőségére és biztonságosságára vonatkozóan. Például sok esetben a termék valójában nem annyi nikotint tartalmaz, mint amennyi az árucímkén fel van tüntetve, és a nikotintartalom tételenként is változhat, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó szervezetébe nem mindig pontosan azonos, ellenőrzött mennyiségű nikotin kerül be a nikotinéhség csillapítására. Ezen kívül számos esetben kifogásolható a termék gyártási minősége is, melynek következtében szennyezőanyagokat tartalmazhat, illetve előfordulhat, hogy nikotin szivárog ki a csomagolásból.

Ami az e-cigaretták fogyasztóit illeti, a vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy főként aktív vagy már leszokott dohányosok köréből kerülnek ki a termék vásárlói; sok fogyasztó attól fél, hogy ismét rászokik a dohányzásra, ha az e-cigaretták forgalomba hozatalát betiltják. Nem sok bizonyíték van arra, hogy az e-cigarettát tömegesen használnák olyan gyermekek, akik korábban még sosem gyújtottak rá.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a fogyasztói törvények vonatkoznak az e-cigarettákra és más, nikotint is tartalmazó termékekre, ezek a törvények azonban inkább a hordozóeszköz biztonságosságát ellenőrzik és viszonylag kevesebb figyelmet fordítanak magára a hatóanyagra. Az állami egészségügyi ellátást biztosító NHS (National Health Service) vényfelírási gyakorlata a nikotinpótló terápia körében csak a nikotintartalmú tapaszokra és rágógumikra terjed ki, melyeket a dohányzásról való leszokás elősegítésére alkalmaznak, és amelyekre a gyógyszerekéhez hasonló szabályozás vonatkozik.

Jeremy Mean, a MHRA és a kockázatelemzésért felelős csoport vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenleg kapható e-cigaretták mindegyike elbukna azokon a minőségi és biztonságossági vizsgákon, melyek a forgalomba hozatalhoz szükségesek lesznek. Bár az e-cigaretták betiltására nem kerülhet sor a kötelező engedélyeztetés hatályba lépése előtt, Mean azt tanácsolja a dohányosoknak, hogy addig is olyan nikotintartalmú termékeket válasszanak, melyekre máris a gyógyszertörvényekhez hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak, mert csak így biztosítható, hogy megfelelő minőségű termékhez jutnak, melyet biztonsági aggályok nélkül használhatnak. A jelenlegi statisztikák szerint a dohányosok egytizede szív e-cigarettát; a felhasználók száma a tavalyi 700 ezerről erre az évre majdnem kétszeresére, 1,3 millióra emelkedett a szigetországban.

Amennyiben a MHRA szabályai hatályba lépnek az e-cigaretták és más nikotintartalmú termékek esetében, az egészségügyi dolgozók az e-cigarettát első választásként javasolhatják a dohányzásról leszokni szándékozók számára, hogy ily módon is mérséklődjenek a dohányzás okozta ártalmak. Az e-cigaretták forgalmazásának szigorúbb szabályozásához azonban az Európa Tanácsnak el kell fogadnia a dohánytermékekre vonatkozó direktívát, és a törvényt 2016-ban életbe kell léptetni az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban mutatkozó trendekkel ellentétes törekvések láthatók néhány más országban, ahol például korlátozták az e-cigaretták eladását és használatát, míg máshol teljesen megtiltották azt. Utóbbi országok közé tartozik Brazília, Norvégia és Szingapúr.

Sarah Woolnough, a Cancer Research UK stratégiai és tájékoztatási igazgatója szerint „a MHRA-licensznek jelentős szerepe van a termék biztonságosságának növelésében, a gyermekek hozzáférésének korlátozásában, valamint a hosszú távú nikotinexpozíció egészségi hatásainak nyomonkövetésében”. Az új szabályok értelmében az e-cigarettát tilos lesz 16 év alattiaknak reklámozni, illetve csak olyan csomagolást és ízesítést szabad alkalmazni, ami nem vonzó a fiatal dohányosok számára. A MHRA további vizsgálatokat tervez annak meghatározására, hogy a termékből hogyan és milyen mennyiségben kerül be nikotin a keringésbe.

Penny Woods, a British Lung Foundation igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy „évente több mint 100 ezer ember hal meg az országban dohányzással összefüggő betegségek következtében, ezért a kockázat csökkentésében, sőt akár az életek megőrzésében hatalmas szerepe lehet az e-cigarettának, mint alternatív dohányzási formának”. De azt is hozzáteszi, hogy további kutatások során kell tisztázni, hogy az e-cigaretta hosszú távon valóban segíti-e a dohányosokat a leszokásban, mert vannak olyan vélemények is, melyek szerint az e-cigaretta akár még rá is erősíthet a szenvedélyre, például azáltal, hogy „olyan helyen is módot ad a dohányos számára nikotinéhségének csillapítására, ahol egyébként tilos a dohányzás”.


forrás: https://www.medicalonline.hu, Dr. Simonfalvi Ildikó

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!