Gyógyszernek fog minősülni az e-cigaretta?

2013. 07. 15.
|
Az e-cigarettát és az egyéb, nikotint is tartalmazó elektromos eszközöket 2016-tól gyógyszernek tekintik az Egyesült Királyságban – már ami a szabályozást illeti. A szigorítás célja, hogy csak megfelelő minőségű és kellően biztonságos termékek kerülhessenek a fogyasztókhoz.

Az elektromos cigaretták azóta váltak különösen népszerűvé az Egyesült Királyságban és más országokban is, mióta zárt térben mind több helyen megtiltották a dohányzást. Az új szabályozás alapját a gyógyszerek és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó ügynökség, a MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) vizsgálata képezte, melynek része volt társadalmi konzultáció; a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatoknak, valamint a MHRA saját kutatásának áttekintése az e-cigaretták minőségével, biztonságosságával, forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatban; valamint a tervezett szabályozás hatáselemzési vizsgálatai.

A vizsgálat eredményei arra figyelmeztetnek, hogy valóban aggodalmak merülhetnek fel az e-cigaretták minőségére és biztonságosságára vonatkozóan. Például sok esetben a termék valójában nem annyi nikotint tartalmaz, mint amennyi az árucímkén fel van tüntetve, és a nikotintartalom tételenként is változhat, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó szervezetébe nem mindig pontosan azonos, ellenőrzött mennyiségű nikotin kerül be a nikotinéhség csillapítására. Ezen kívül számos esetben kifogásolható a termék gyártási minősége is, melynek következtében szennyezőanyagokat tartalmazhat, illetve előfordulhat, hogy nikotin szivárog ki a csomagolásból.

Ami az e-cigaretták fogyasztóit illeti, a vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy főként aktív vagy már leszokott dohányosok köréből kerülnek ki a termék vásárlói; sok fogyasztó attól fél, hogy ismét rászokik a dohányzásra, ha az e-cigaretták forgalomba hozatalát betiltják. Nem sok bizonyíték van arra, hogy az e-cigarettát tömegesen használnák olyan gyermekek, akik korábban még sosem gyújtottak rá.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a fogyasztói törvények vonatkoznak az e-cigarettákra és más, nikotint is tartalmazó termékekre, ezek a törvények azonban inkább a hordozóeszköz biztonságosságát ellenőrzik és viszonylag kevesebb figyelmet fordítanak magára a hatóanyagra. Az állami egészségügyi ellátást biztosító NHS (National Health Service) vényfelírási gyakorlata a nikotinpótló terápia körében csak a nikotintartalmú tapaszokra és rágógumikra terjed ki, melyeket a dohányzásról való leszokás elősegítésére alkalmaznak, és amelyekre a gyógyszerekéhez hasonló szabályozás vonatkozik.

Jeremy Mean, a MHRA és a kockázatelemzésért felelős csoport vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenleg kapható e-cigaretták mindegyike elbukna azokon a minőségi és biztonságossági vizsgákon, melyek a forgalomba hozatalhoz szükségesek lesznek. Bár az e-cigaretták betiltására nem kerülhet sor a kötelező engedélyeztetés hatályba lépése előtt, Mean azt tanácsolja a dohányosoknak, hogy addig is olyan nikotintartalmú termékeket válasszanak, melyekre máris a gyógyszertörvényekhez hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak, mert csak így biztosítható, hogy megfelelő minőségű termékhez jutnak, melyet biztonsági aggályok nélkül használhatnak. A jelenlegi statisztikák szerint a dohányosok egytizede szív e-cigarettát; a felhasználók száma a tavalyi 700 ezerről erre az évre majdnem kétszeresére, 1,3 millióra emelkedett a szigetországban.

Amennyiben a MHRA szabályai hatályba lépnek az e-cigaretták és más nikotintartalmú termékek esetében, az egészségügyi dolgozók az e-cigarettát első választásként javasolhatják a dohányzásról leszokni szándékozók számára, hogy ily módon is mérséklődjenek a dohányzás okozta ártalmak. Az e-cigaretták forgalmazásának szigorúbb szabályozásához azonban az Európa Tanácsnak el kell fogadnia a dohánytermékekre vonatkozó direktívát, és a törvényt 2016-ban életbe kell léptetni az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban mutatkozó trendekkel ellentétes törekvések láthatók néhány más országban, ahol például korlátozták az e-cigaretták eladását és használatát, míg máshol teljesen megtiltották azt. Utóbbi országok közé tartozik Brazília, Norvégia és Szingapúr.

Sarah Woolnough, a Cancer Research UK stratégiai és tájékoztatási igazgatója szerint „a MHRA-licensznek jelentős szerepe van a termék biztonságosságának növelésében, a gyermekek hozzáférésének korlátozásában, valamint a hosszú távú nikotinexpozíció egészségi hatásainak nyomonkövetésében”. Az új szabályok értelmében az e-cigarettát tilos lesz 16 év alattiaknak reklámozni, illetve csak olyan csomagolást és ízesítést szabad alkalmazni, ami nem vonzó a fiatal dohányosok számára. A MHRA további vizsgálatokat tervez annak meghatározására, hogy a termékből hogyan és milyen mennyiségben kerül be nikotin a keringésbe.

Penny Woods, a British Lung Foundation igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy „évente több mint 100 ezer ember hal meg az országban dohányzással összefüggő betegségek következtében, ezért a kockázat csökkentésében, sőt akár az életek megőrzésében hatalmas szerepe lehet az e-cigarettának, mint alternatív dohányzási formának”. De azt is hozzáteszi, hogy további kutatások során kell tisztázni, hogy az e-cigaretta hosszú távon valóban segíti-e a dohányosokat a leszokásban, mert vannak olyan vélemények is, melyek szerint az e-cigaretta akár még rá is erősíthet a szenvedélyre, például azáltal, hogy „olyan helyen is módot ad a dohányos számára nikotinéhségének csillapítására, ahol egyébként tilos a dohányzás”.


forrás: https://www.medicalonline.hu, Dr. Simonfalvi Ildikó

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el