Pestiborsó

2013. 07. 09.
Szerző: Varga julis
Mi köze van a borsónak az informatikához, és mire lehet használni egy üres városi telket? A Pestiborsó projekt egyik megvalósítójával, Juhász Fruzsinával beszélgettünk.

Kik vesznek részt a Pestiborsó megvalósításában?

A Pestiborsó az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hacken belül, egyfajta pilotprojektként jött létre. Célunk, hogy a város kihasználatlan területein kiskerti növényeket termeljünk – kezdetben borsót. Ehhez a Budapest Farmers Hack egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki, ami a mért adatokat interneten keresztül továbbítja a felhasználóknak, akik így információkat kapnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. Ezzel az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatok vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a terület tulajdonságai. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló Comm-unity nevű csoport felel a projekt kommunikációjáért, valamint mi is lelkes gondozói vagyunk a kertnek, mint ahogyan a Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. dolgozói is: a cég biztosította ugyanis a területet, ahol a kezdeményezés megvalósulhatott.

Hogyan jött a projekt ötlete?

A Comm-unity csapat tagjai egy egyetemi projektmenedzsment-kurzus során ismerkedtek meg egymással. Az eredeti projektötletünk szerint célunk a belvárosi bérházak közösségi életének felpezsdítése volt, egy veteményeskert létrehozásával a ház udvarában. Mielőtt ez megvalósult volna, összeolvadtunk a Budapest Farmers Hack projekttel, ami az elhanyagolt kertek újrahasznosítását támogatja. A projekt elsődleges partnerévé ekkor vált a Palota-15 Nonprofit Kft., mely a területet és a munkaerőt egyaránt biztosítja számunkra.

Mennyi időt töltöttetek a megvalósítással, és meddig tart a projekt?

A Pestiborsó projekt 2013 márciusában jött létre, de természetesen a Comm-unity, a BFH és a Palota-15 Nonprofit Kft. már korábban is készült a közösségi kert létrehozására, egymástól függetlenül. Az első jelentős, nyilvános esemény a Pestiborsó életében április 12-re esett: ekkor zajlott le a BeVetés, ahol a Comm-unity csapata és a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói közösen vetették el a borsókat. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is, ami folyamatosan küldi a honlapunkra az információkat a termőföld állapotáról – így már csak a borsókon a sor, hogy növekedjenek.

Mi a Pestiborsó működési elve?

6 magaságyásban növekednek a borsók: ebből négyet a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói művelnek munkaidő után, egyet a Comm-unity csapata gondoz, és egy ágyást tartunk fenn a kerület lakosai számára, amire bátran lehet még jelentkezni. 

Miért épp a borsóra esett a választásotok?

A borsó B1-, B2- és C-vitamint is tartalmaz, a kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, a fehérjetartalma viszont majdnem háromszor annyi. Fontos szempont volt egészséges mivolta mellet, hogy nagyon strapabíró növény, ami állja a mostanában tapasztalható időjárási változásokat, illetve nem jelentős a talaj- és vízigénye. Első termesztésnek ideális választás, mert Magyarországon szinte bárhol termeszthető.

Milyen pozitív hatásai vannak a közösségi kerteknek?

A városi emberben is igény van kertészkedésre, saját termelésű élelmiszerek fogyasztására, melynek érdekében a város szabta korlátolt lehetőségek miatt alternatív megoldásokat kell keresnie. A közösségi kert nem csak puszta kertészkedés, hanem igazi együttműködést és közösséget jelent, melynek célja a házilag termelt élelmiszer, miközben környezetünket is szebbé tesszük.
A közösségi munka mindezen túl alkalmat adhat beszélgetésre, és akár új kapcsolatok kialakítására is. Ha egy kert tulajdonosa nem akar a kertjével foglalkozni, felajánlhatja azt közösségek számára, így az elhanyagolt területek összefogással újra hasznossá tehetők.

Milyen távlati céljaitok vannak a kerttel?

A Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói fogják használni saját zöldségtermesztésre, de egy ágyásba befogadnak külső jelentkezőket is. Örülnénk, ha terjedne a kezdeményezés, és egyre több ilyen külvárosi kert lenne beszenzorozva.

Az alábbi oldalakon vagyunk elérhetőek:

www.facebook.com/Pestiborso

https://budapestfarmershack.fictionlab.hu/pestiborso/oskantine.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!