Mi az a sajátvér-terápia, és mikor alkalmazható?

Szerző: Szimpatika
A sajátvér-terápia (SVT) néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkban is ismert és gyakorta használt eljárás volt. Azonban az ún. modern gyógymódok elterjedése miatt, amelyek mindenáron gyorsan látható eredményeket követelnek (így az antibiotikumok, szteroidok és más kemoterápiás szerek alkalmazása), ez a módszer feledésbe merült.

G. Bier 1905-ben számol be először az SVT-ről, csonttörések gyors gyógyulásával kapcsolatban szerzett megfigyeléseit követően. Nourney „A sajátvér, vagyis az individualis autostimulatio ingeranyaga” című írása 1930-ban látott napvilágot – ezt később számos, esetleírásokkal ellátott közlemény követte. Noha a módszer hatásmechanizmusa még ma sem teljesen tisztázott, a tapasztalati gyógyászat szerint az egyik leghatásosabb immunstimuláló terápiának számít.

Az orvostudomány dinamikus kutatásainak köszönhetően ma már rendkívül sokat tudunk az immunrendszer egyes alkotóelemeiről. Ezen ismeretek összessége azonban még mindig csak egy jéghegy csúcsához hasonlítható. Hogy az immunrendszer zavarából eredő betegségek kezelése oly kevéssé mondható eredményesnek, az nemcsak a hézagos ismereteinknek tudható be, hanem annak is, hogy a „gyógymódok” jó része tévutakon jár, illetve, hogy izoláltan, csak egyes alkotóelemek pótlásával kívánja rendezni egy bonyolult komplexum deficitjét. (Nyugaton az interferon- vagy interleukin-eufóriát hamarosan teljes kiábrándultság követte.)

Theurer arról számolt be a kutatásai alapján, hogy bizonyos makromolekulák, heterológ (más szervezetből származó) és homológ (azonos szervezetből származó) szervkivonatok képesek az immunrendszert stimulálni, sőt akár az „immunmerevséget” is át tudják törni. Ugyanúgy alkalmasak továbbá különböző rosszindulatú daganatok oxidációját (lebomlását) is fokozni.

Az SVT-t szokás aktív „biomoduláló szignálnak” is nevezni, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára – annak aktuális állapotáról – az immunrendszert aktiváló információkat közöl. Tekintve, hogy az SVT során nem idegen, hanem saját anyagot adunk vissza, a módszer (kellő sterilitás mellett) gyakorlatilag teljesen veszélytelen.

Az SVT alkalmazásának formái

– Önálló SVT: a vénából levett vért muscularisan (a farizomba) adjuk vissza.

– Hemoaktivátorral kezelt SVT: a fiziológiás sóoldattal és kevés hyperoxiddal kevert vért UV-besugárzás után juttatják be mélyen az izomzatba.

– Oxigénnel dúsított SVT (ózonterápia): elsősorban a szövetek és az érfal koleszterinraktárait mobilizálja, ezáltal normalizálja a vérzsírértékeket és javítja az erek átjárhatóságát. Elsősorban érbetegek kezelésére javallható eljárás.

Az SVT különféle gyógynövényekkel, illetve szervkivonat-injekcióval kombinálva is jól bevált módszer.

A sajátvérből homeopátiás hígítással és potencírozással „sajátvérnozódát” (cseppek) is előállíthatunk. Ezt elsősorban gyermekek immungyengeséggel összefüggő megbetegedéseinek kezelésére fejlesztette ki Imhauser.

Milyen esetekben alkalmazható?

– Allergiák: hiposzenzibilizáló, azaz az érzékenységet csökkentő sajátvérterápiaként fogható fel: a feltételezett vagy eleve ismert allergén hígított oldatát szájon át adjuk, kiegészítve SV-injekciókkal.

– Bőrgennyedések: akné, furunkulusok stb.

– Ekcémák, pszoriázis

– Krónikus felső légúti és egyéb fertőzések

– Asztma

– Anyagcserezavarok: máj és vesebetegségek, köszvény, cukorbetegség

– Keringési zavarok

– Daganatok utókezelése

– Egyéb immunbetegségek: pl. reumás ízületi gyulladás, allergiák


forrás: Dr. Balaicza Erika/www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!