Annak érdekében, hogy ezeket a betegségeket elkerüljük, illetve, hogy lehetőleg ki se alakuljanak, nagyon sokat tehetünk a megfelelő életmód megválasztásával. Óriási lehetőség rejlik a genetika rizikófaktorai és a táplálkozás közötti összefüggés felismerésében, melynek segítségével, a legmegfelelőbb étrendet kiválasztva befolyással lehetünk arra, hogy a génekbe kódolt hajlam, az örökölt kockázat kifejlődik-e szervezetünkben vagy sem.
Az igazi kérdés az, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megváltoztassuk a „kódot”. „Az embereknek figyelniük kell arra, mit esznek. Génjeidet nem tudod megváltoztatni, de a hozzáállásodat igen” – idézte John Wilding professzort a The Daily Telegraph.
Az emberi génállományra vonatkozó kutatások segítenek meghatározni, hogy miként befolyásolja az étrend génjeinket, és hogy miért különböznek az egyének a különböző tápanyagokra és étrendekre adott reakciójukban. Segítik olyan ételek létrehozását, melyek speciális táplálkozástani előnyökkel bírnak, ezáltal megfelelnek az egyén specifikus igényeinek. A biológiailag aktív összetevőket tartalmazó ételek – mint például a nyers, élő növényi étrend – erősíthetik az egészséget, csökkenthetik a betegségek kockázatát, segíthetnek egyes gének semlegesítésében, sőt néhány krónikus betegség vagy egészségügyi probléma kialakulását is megakadályozhatják.
Két nagy, nemzetközi vizsgálat is azt mutatja, hogy a megfelelő táplálék jelentősen mérsékelheti azt a genetikai veszélyt, ami a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít. Jamie Engert, a McGill Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója munkatársaival a két nemzetközi vizsgálat adatait elemezve kimutatta, hogy ha valaki megfelelő étrendet választ, jelentősen csökkentheti azt a kockázatot, amelyet az esetében esetleg meglévő veszélyes génváltozat okoz. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek által eddig is ajánlott étrend, amely naponta négy-öt adag gyümölcsre és zöldségre épül, mérsékli még a kedvezőtlen genetikai tulajdonságok kockázatnövelő hatását is.
A kutatók kimutatták, hogy a szívbetegséget leginkább befolyásoló gén működését módosíthatja a nagy mennyiségű gyümölcs és nyers zöldség fogyasztása. „Tudjuk, hogy a 9p21-gén egyes változatai növelik a szívbetegség kockázatát. Ám az meglepetés volt számunkra, hogy az egészséges étrend jelentősen gyengítheti a kóros génváltozatok hatását” – mondta Jamie Engert. A vizsgálat során több mint 27 000 ember adatait elemezték. Az eredmények arra utalnak, hogy azokban, akiben a 9p21 nagy kockázatot hordozó változata van jelen, ám egészséges, nagy részben nyers zöldségekből és gyümölcsökből álló étrenden éltek, hasonló volt a szívroham kockázata, mint az alacsony kockázatú génváltozatot hordozókban.
forrás: Lénárt Gitta, www.nyersetelakademia.hu